Emeklilikte süreye takılanlara son fırsat

Güncelleme Tarihi:

Emeklilikte süreye takılanlara son fırsat
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2023 11:32

Almanya’da emeklilik sigortasına yatırılan primlerle, emekli aylığı miktarı artırılabilir veya erken emeklilikten dolayı aylıkta yapılan kesinti miktarı düşürülebilir. Veya isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle, emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. 2022 yılı için geriye dönük emeklilik primi yatırmak isteyenler için 31 Mart’ta süre doluyor. Değerli okurlarımız, isteğe bağlı prim yatırmanın kimler için avantajlı olduğunu, Alman Emeklilik Sigortası’na ne kadar oranda prim yatırılabileceğini sizler için araştırdık.

Haberin Devamı

Emeklilikte süreye takılanlara son fırsat
ALMAN Emeklilik Sigortası’na kayıtlı olmayan serbest meslek sahipleri veya çocuk doğumundan dolayı devlet tarafından çocuk başına yatırılan emeklilik primi ile emekli olmaya yetecek 5 yıl asgari prim süresine sahip olmayanlar için, isteğe bağlı prim yatırmak avantajlı olabilir. Şimdiye kadar emeklilik sigortasına prim yatırmayan ve sadece devlet tarafından çocuk başına, 1992’den sonra doğanlar için üçer yıl, daha önce doğanlar için 2014 yılında yapılan mevzuat değişikliği uyarınca ikişer yıl prim süresi yatırılmış olan anne ve babalar, isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle emeklilik hakkı kazanabilirler. Örneğin sigortalı bir işte çalışmamış bir ev kadını, bir çocuktan dolayı hizmet cetveline işlenen üç yıllık prim süresi, emekli olmasına yetmediği için, ay sonuna kadar isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle, eksik prim süresini tamamlayıp emekli olabilir.

Haberin Devamı

MEMURLAR İÇİN DE GEÇERLİ Mİ?
Serbest meslek erbapları veya memurlar da, asgari ve azami miktarlar arasında seçecekleri bir miktar üzerinden isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle, Alman Emeklilik Sigortası’ndan emeklilik hakkı elde edebilirler. Memurların Alman Emeklilik Sigortası’na yatıracakları primlere istinaden bağlanacak emekli aylığı, tabi oldukları Alman Emeklilik Sandığı’ndan bağlanacak aylık miktarını etkilemeyecektir. Bunun yanı sıra, Alman Emeklilik Sigortası üyesi olup da, 50 yaşını dolduran sigortalılar da, erken emekliliğe ayrılmalarından dolayı aylıklarında yapılacak kesintiden doğacak gelir kaybını, isteğe bağlı primlerle düşürebilir, hatta önleyebilirler. Tam veya kısmen maluliyet aylığı alanlar da, isteğe bağlı primle aylık miktarını artırabilirler. Alman Emeklilik Sigortası’na yatırılacak isteğe bağlı primlerin, vergi denkleştirmesinde beyan edilmek suretiyle, vergiden düşülebildiğini de hatırlatmak istiyoruz.

ASGARİ VE AZAMİ MİKTARLAR
İsteğe bağlı yatırılan primlerin, emekli aylığını artırıcı etkisi var. Yatıracağınız prim miktarı arttığı oranda, aylığınız da artacaktır. İsteğe bağlı primde asgari aylık miktarı 96.72 Euro, azami aylık miktarı ise 1320,60 Euro tutarında. Buna göre, bir yıl boyunca asgari düzeyde prim yatıranların aylığı, şu an itibariyle aylık 5.78 Euro tutarında artacaktır. Bir yıl boyunca azami miktar üzerinden, yani aylık 1.320,60 Euro prim yatıranlara, emekli olduklarında 78 Euro tutarında daha fazla emekli aylığı bağlanacaktır. Alman Emeklilik Sigortası’na banka havalesi yoluyla isteğe bağlı prim yatıranların, mutlak suretle sigorta numarası ve primlerin hangi süreler için yatırıldığına dair bilgileri yazmaları gerekiyor. İsteğe bağlı prim havalelerinin Almanya’nın doğu veya batı eyaletlerinden yapılması arasında fark gözetilmiyor. İlgilenenlerin konuya ilişkin detaylı bilgi için Alman Emeklilik Sigortası’nın www.deutsche-rentenversicherung.de isimli web sitesinden bilgiler edinebilir. Sigortanın hazırlamış olduğu isteğe bağlı prim broşürünü de şu linkten indirebilirsiniz: https://www.deutsche-rentenversicherung.de/SharedDocs/Downloads/DE/
Broschueren/national/freiwillig_rentenversichert_ihre_vorteile.html

Haberin Devamı

EMEKLİ AYLIĞI VERGİYE TABİ
Bilindiği gibi, emekli aylığı bağlandıktan sonra aylıklar yaşa bakılmaksızın ömür boyu ödeniyor. Emeklinin vefatı halinde, geride kalan hak sahiplerine belirli şartlar altında dul veya yetim aylığı bağlanmaktadır. Emeklilerin unutmamaları gereken diğer bir husus ise, bağlanan aylığın Almanya’daki vergi mevzuatına göre, cüzi de olsa vergiye tabi olduğu konusudur. Emekli aylığından ayrıca, yasal sağlık ve bakım sigortasına da toplamda yüzde 11 oranında prim kesintisi yapıldığı unutulmamalıdır.

GELECEK HAFTA: Emeklilikle ilgili en yaygın olan 13 yanılgı nedir?

---BUNU BİLİYOR MUSUNUZ----

 

SALGINDA SON DURUM: POZİTİF TEST SONUCUYLA İŞE GİDEBİLİR MİYİM?

Haberin Devamı

 AVRUPA genelinde olduğu Almanya’da 01.03.2023 itibariyle koronavirüs pandemesiyle ilgili sıkı önlemler büyük ölçüde kaldırıldı. Maske takma, karantina ve test yaptırma zorunluluğu gibi sert önlemler, neredeyse tümüyle tarihe karışırken, bir işte çalışanlar en çok şu soruyu merak ediyor: “Acaba test sonucum pozitif çıkarsa, işe gidebilir miyim?” Önlemlerin kaldırıldığı 1 Mart 2023’ten önce koronavirüs testi pozitif olanlara, örneğin büroda, şantiyede veya süpermarket kasasında çalışmalarına izin verilmiyordu.

Emeklilikte süreye takılanlara son fırsat
BİRÇOK EYALETTE KARANTİNA KALKTI
Test sonucu pozitif olanlar için karantina zorunluluğu birçok eyalette 1 Mart itibariyle kalkarken, bu zorunluluğun kalktığı eyaletlerde aynı zamanda bir işyerinde çalışıyorlarsa, test sonucuna bakılmaksızın, ancak hastalık belirtileri olmamak koşuluyla iş başı yapmak zorundalar artık. Sağlık alanındaki uygulamalar eyaletlere göre farklılık arz etse de, bazı eyaletlerde hâlâ pozitif test sahiplerine çalışma veya iş yerine gelme yasağı geçerli. Genel geçerli uygulama şu: grip veya soğukalgınlığı belirtileri olanlar, evde istirahate çekilmeli ve aile hekimlerinden çalışamaz raporu almalılar.
Bu arada mart sonuna kadar, aile hekiminizden hafif şiddetteki solunum yolu rahatsızlığından dolayı telefonda 7 güne kadar rapor alabilirsiniz. Rahatsızlığı geçmeyenler, bu sürenin sonunda yeniden telefon açmak suretiyle raporunu bir hafta daha uzatabilir.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK: Hangi eyaletlerde karantina uygulaması devam ediyor?

BAKMADAN GEÇME!