Ekonomi Bakanı Çağlayan, Viyana'da

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Viyanada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2012 17:27

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltması ile ilgili, ''Sakal bırakmam mı gerekiyor bilmiyorum. Ben bunu 3 ay önce ifade etmiştim. 'Gelin şu faiz koridorunu daraltalım' demiştim.

Haberin Devamı

'Üst koridoru biraz geriye çekelim' demiştik. Bizim uçağımız yumuşak iniş yaptı, biz de o inişi yakıt almak için yaptık, yoksa orada durmak için yapmadık'' dedi. Bakan Çağlayan, Avusturya Federal Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanı Reinhold Mitterlehner ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltma kararına ilişkin bir soruyu yanıtladı. ''Sakal bırakmam mı gerekiyor'' diyen Çağlayan, bu konuyu 3 ay önce ifade ettiğini, 'faiz koridorunun daraltılması gerektiğini' söylediğini hatırlattı. Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Bizim uçağımız yumuşak iniş yaptı, biz de o inişi yakıt almak için yaptık, yoksa orada durmak için yapmadık. Merkez Bankası nedense biz söyleyince biraz gecikerek yapıyor. Keşke zamanında bunu görebilseler, yapabilseler. Çünkü faiz koridorunun daraltılması yeni teşvik sistemini açıklamış olduğumuz bu dönemde ve Türkiye'nin ekonomik figürlerinin son derece gelişmiş olduğu bu ortamda yabancı yatırımcılara ve yerli yatırımcılara çok önemli mesajlar verecek, bunun özelliği o. Faiz olarak çok önemli bir katkısı olmayacak. Faiz koridorunun daraltılması bilhassa yatırım konusunda ve bizim Bakanlığımızın arz yönlü orta ve uzun vadeli politikalarıyla son derece bağdaşan bir şey olacak. Çünkü Türkiye ekonomisi dinamiktir. Merkez Bankası'nın 3 ay sonra da böyle bir şey gerçekleştirmiş olması bana göre önemli.''

''Türkiye'yi kendilerine önemli bir liman olarak görüyorlar''

Bakan Çağlayan, Avusturya ile Türkiye'nin dostluğunun çok eskiye dayandığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduktan sonra ilk ticaret anlaşmasını Avusturya ile yaptığını hatırlattı. İki ülkenin toplam dış ticaret hacminin 750 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, iki ülke arasındaki 2,7 milyar dolarlık ticaret hacminin çok küçük olduğunu vurguladı. Çağlayan, Avusturya ile üçüncü ülkelerle işbirliği yapmak konusunda tam bir mutabakat içerisinde olduklarını belirterek, ''Türkiye'yi kendilerine önemli bir liman olarak görüyorlar'' dedi.

''AB genel çerçeve çizmeli''

Avusturya Federal Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanı Reinhold Mitterlehner de Türkiye ile Avusturya arasındaki ekonomik ilişkilerin dinamik bir gelişme çizgisi gösterdiğini söyledi. Mitterlehner toplantıda yabancı yatırımcılarla Türkiye'de sağlanan güvenceleri ele aldıklarını belirterek, ''Bir yatırım koruma anlaşmasından bahsettik. Bu, Avusturya'dan veya başka bir ülkeden Türkiye'ye yapılacak yatırımlarla ilgili çeşitli konuları düzenleyecek. Öyle ki farklı ülkelerden kaç uzman eleman çalışacak, ne kadar Türkiye'den uzman eleman çalışacak, bunları belirleme şansımız olacak'' diye konuştu.

Bakan Mitterlehner, iki ülke arasında turizm, sağlık, enerji, bilhassa yenilenebilir enerji ve Nabucco konularında yapılabilecek işbirliklerini ele aldıklarını kaydetti. Mitterlehner, ''Türk iş adamları için vize kolaylaştırma durumu söz konusu olabilir mi?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı: ''Avrupa Birliği üst kurumdur. Avrupa Birliği, bu üst sıfatıyla bir çerçeve çizmelidir. Bu genel çerçeve çizildikten hemen sonra biz hızla bunu ikili olarak uygulamaya koymak üzere harekete geçeceğiz. Ancak bu konuda öncü bir rol oynamamız bizim açımızdan mümkün değil.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!