‘Ekmek teknemizi kapatmayın’

Güncelleme Tarihi:

‘Ekmek teknemizi kapatmayın’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2023 17:05

Almanya’nın Köln kentindeki sebze ve gıda toptancı halinin 2025 yılında kesin kapatılacağı söylentileri, hal esnafını tedirgin ediyor. Yüzde 60’ını Türkiye kökenlilerin işlettiği halin kapatılmaması için bugün Alte Mark’ta bir gösteri yapıldı.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 100 hal çalışanı, Köln Belediyesi binası önünde ellerinde şeftali, domates, salatalık, biber ve çeşitli dövizler taşıyarak sesini duyurmaya çalıştı. Halin kapanmasını istemeyen vatandaşlar, “Köln hali vatandaşın bir parçasıdır”, “Varlığımızı bizden almayın”, “Son meyve sandığı işimizi kurtarıyor”, “Toptan pazarınızı koruyun”, “Büyük bir gastronomi pazarı olmayan milyonluk şehir yoktur” sloganları attı. Yaklaşık iki saat süren eylemin ardından toptancı hali işci ve işyeri sahipleri olaysız şekilde dağıldılar. Hürriyet’e konuşan şirket yöneticileri ise ekmek teknelerinin kapatılmaması için yetkililere seslendi.

‘Ekmek teknemizi kapatmayın’
100’DEN FAZLA ŞİRKET VAR
Can Sarıca (Atlas GMBH): Köln toptan satış pazarı, yaklaşık 100 km’lik bir alanda tahmini 3.6 milyon vatandaşın yaşadığı bölgeye, başta Türkiye, Avrupa ve denizaşırı ülkelerden yiyecek tedarik ediyor. Toptancı hali, bölgesel üreticiler, toptan satış yapanlar, semt pazarı ve pazarcılarına, restoranlara, yemek fabrikalarına, dönerci ve kantinlere birinci elden tedarikçi konumunda. Hal içerisindeki 100’den fazla şirket çoğu yurt dışından gelen 2 binden fazla kişiye de istihdam sağlıyor. Belediye bize 15 yıl önce söz verdiği halin Marsdorf’a taşınacağı olayını gerçekleştirmedi. Bizler 2030 yılına kadar kapatılma işinin uzatılmasını, devamında da alternatif bir yer sağlamasını, kimsenin mağdur olmadan işine devam etmesini istiyoruz.
‘Ekmek teknemizi kapatmayın’
GENELDE GÖÇMENLER ÇALIŞIYOR
Haydar Kahraman (Euro Natural GMBH): Biz, ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya ve İspanya gibi ülkelerden getirdiğimiz yaş sebze ve meyve satıyoruz. Toptancı halimizin kapatılmamasını, kapanacaksa da alternatif yerin sunulmasını istiyoruz. Buranın kapatılması demek, 2 binden fazla kişinin işsiz kalması demek. Burada genelde göçmen emekçiler, Almancayı az bilenler çalışıyor. Burası kapanırsa, hepsi işsiz kalacak. Bu kapanma olursa, ‘Almanya’dan göçmenlere karşı bir ayrımcı bir politika’ gibi anlaşılmaz mı? Burada çalışan 2 bin kişiyi ailesiyle düşündüğünüzde yaklaşık 8 bin kişi yapar. Halin kapatılmasının nedeni, büyük tekellere büyük pasta sunmasından başka bir şey değil. Yani orada daha büyük bir pasta var. Büyük tekellerin ismini zikretmeyeyim, zincir marketlerin baskısı var. Burası ortadan kalktığı zaman otomatikman en çok Türk malları zarar görecek.
‘Ekmek teknemizi kapatmayın’

Ömer İbrahim Karahan (Karahan GMBH): Burası için 2025’in sonunda kapatılacak deniliyor. Bizler, buradan ekmek yiyen iş insanları ve emekçiler, kapanmasın istiyoruz. Ya da en azından alternatif bir yerin sunulmasını talep ediyoruz. Bugün siyasi parti temsilcileri gelip bizlere destek verdiler.
‘Ekmek teknemizi kapatmayın’

‘Ekmek teknemizi kapatmayın’

‘Ekmek teknemizi kapatmayın’

BAKMADAN GEÇME!