Eğitimcilerden imdat mektubu

Güncelleme Tarihi:

Eğitimcilerden imdat mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2009 00:00

SON dönemlerde uluslararası düzeyde yapılan araştırmalarda Almanya'daki eğitim sisteminde ciddi bir çarpıklık olduğu çok net bir biçimde ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Nitekim, Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün 2000 yılından beri sistematik olarak yaptırdığı “PISA” olarak bilinen “Uluslararası Örgenci Seviyesini Değerlendirme Programı” araştırmasında Almanya hep arka sıralarda yer almıştır.


“IGLU” olarak bilinen “Uluslararası İlkokul Öğrencileri Okuma Araştırması”nda ortaya çıkan sonuç da çok farklı değildir. Almanya bu “IGLU” araştırmalarında da ancak orta sıralarda yer alabilmiştir.


Göçmen kökenli öğrencilerin durumunun ise bu araştırmalarda çok daha dramatik olduğu ortaya çıkmıştır.
Finlandiya, İsviçre gibi ülkelerde göçmen kökenli öğrencilerin o ülkelerin eğitim sistemine tam entegre edildiği ve bu sadeye başarı oranında yerlilerle eşitlik sağlandığı halde, dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinden biri olan Almanya için bu durum gerçekten utanç vericidir.İşte bu utancın giderilmesi için Berlin'in çeşitli kesimlerindeki okulların yöneticileri harekete geçmiştir.

Haberin Devamı

68 okulun müdürü Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit ile Bilim ve Eğitim Senatörü Jürgen Zöllner'e birer “imdat mektubu” yazarak, eğitim sistemindeki çarpıklığın giderilmesi için acilen yardım ellerini uzatmalarını istemişlerdir.


Okul yöneticileri, bazı sınıflarda göçmen kökenli öğrenci oranı yüzde 90'lara ulaştığı halde, kalifiye personel sayısındaki eksiklik nedeniyle eğitimde arzu edilen başarıya ulaşılmasının mümkün olmadığına dikkat çektiler.


Berlin'de bu ilk “imdat mektubu” değildir.


2006/2007 yılı öğrenim döneminde de Berlin'de göçmen kökenli öğrencilerin yoğun olduğu Neukölln İlçesi'ndeki Rütli Okulu'nun yöneticileri ve öğretmenleri, okullarında yaşanan şiddet eylemleriyle başedemediklerine dikkat çekerek, dönemin Berlin Bilim ve Eğitim Senatörü Klaus Böger'e bir “imdat mektubu” göndermişlerdi.


Eğitimcilerin çaresizliğini içeren bu “imdat mektubu” üzerine yalnız Berlin'de değil, Almanya genelinde eğitim sistemiyle ilgili ciddi bir tartışma yaşandı.


Rütli Okulu'na yardım eli uzatıldı. Kalifiye eleman sayısı artırıldı. Okulda sosyal danışmanlara görev verildi.Yani, Rütli Okulu neredeyse “örnek okul” haline geldi.Ama bu yeterli değildir. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in eğitime önem verdiği bilinmektedir. Nitekim Başbakan Merkel, son dönemlerde yaptığı konuşmalarında hep, “Biz Almanya Federal Cumhuriyeti'ni Almanya Eğitim Cumhuriyeti haline getirmek istiyoruz” sözcüklerinin altını çizmektedir.


İşte bu lafta kalmamalıdır.

Haberin Devamı

Almanya'nın geleceğini yerlisiyle göçmen kökenlisiyle iyi eğitimli ve donanımlı insanlar şekillendirecektir. İşte bu nedenle Berlin'li okul yöneticilerin “imdat mektubu” ciddiye alınmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!