Eğitim beklerken ticaret geldi

Güncelleme Tarihi:

Eğitim beklerken ticaret geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2012 11:28

Münih’te uzun zamandır boş duran eğitim ataşeliği atama beklerken, ikinci ticaret ataşesi göreve başladı bile. Eğitim ataşesi bekleyen Münihliler, ikinci ticaret ataşesini şaşkınlıkla karşıladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde uzun zamandır boş duran eğitim ataşeliği sekreterler tarafından yürütülürken, diğer ataşeliklere ise devamlı yeni görevliler atanıyor. Son olarak Münih’te görevli bir ticaret ataşesi mevcutken ikinci bir ataşe daha göreve başladı. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Uygulama Daire Başkanlığı’ndan gelen 52 yaşındaki İsmet Salihoğlu, halen görevde olan Dr. Cevdet Baykal ile birlikte işbaşı yaptı. Eğitim ataşeliğini halen daha boş olması nedeniyle, vatandaşlar Ankara’ya tepki gösterirken, Münih Yabancı Veliler Derneği Başkanı Cumali Naz ile Münih Yabancılar Meclisi Başkanı ve Eğitim Platformu sorumlusu Nükhet Kıvran, konuyla ilgili şunları söyledi:

AÇIKLASINLAR

Cumali Naz (Yabancı Veliler Derneği (AEV) Başkanı): “Türk toplumunun çözüm bekleyen en acil sorunlarının başında çocuklarımızın ve gençliğimizin eğitim sorunları geliyor. Başkonsolosluklarımızda görev yapacak eğitim ataşelerinin neden uzunca bir süredir atanmadığını birilerinin bizlere açıklaması gerekiyor. Her fırsatta buralara gelip sorunlarımızı defalarca dinleyen yetkililerin, bu soruna bugüne kadar neden çözüm bulamadıklarını anlamak mümkün değil. Burada yetişmiş değerli eğitim bilimcilerinden faydalanmak da kimsenin aklına ve işine gelmiyor?”

EN ACİL SORUNUMUZ BU

Nükhet Kıvran (Münih Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı ve Eğitim Platformu Sorumlusu): “Yurt dışında özellikle Türklerin yoğun olduğu ülkelerde donanımlı eğitim ataşeliklerinin bulunması hayati önem taşıyor. Münih Eğitim Ataşeliği’nin sorumluluk alanı Yukarı Bavyera bölgesidir. Görev bölgesinde 230 ile 250 bin vatandaşa bakmaktadır. Bu bağlamda, eğitim ataşeliğinin sorumluluk alanı öğrenciler, öğretmenler, veliler, sınavlar, Bavyera ve Türkiye eğitim-öğretim sistemini kapsamaktadır. Bu kadar büyük sorumluluk alanı için öngörülen insan kaynakları, ataşe ve bir elemanla sınırlıdır. Böyle bir durumda başarılı çalışma yapmak mümkün değildir. Ben bir eğitim gönüllüsü olarak Münih’te çözülmesi gereken en acil sorunun bu olduğuna inanıyorum. Sorunun çözümü için tasarruf gerekiyorsa, bu tasarruf kesinlikle diğer ataşeliklerin gözden geçirilmesi ile mümkündür.”

SADECE İKİSİNDE ATAŞE VAR

Münih Türk Okul Aile Birliği’nin Trabzon-Karadeniz Derneği’nde düzenlediği kahvaltılı toplantıda da eğitim ataşeliğinin boş durması eleştirildi. Berlin Büyükelçiliği bünyesindeki 13 başkonsolosluktan sadece ikisinde eğitim ataşesi olduğunu ve büyükelçilik bünyesinde hala bir eğitim müşaviri atanmadığını hatırlatan dernek başkanı Nilgün İzmirli, “Bu konudaki endişemizi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bizzat ilettim. Atama sözü aldık, ama maalesef hala bir atama yapılmadı. Eğitim ataşesi yerine ikinci bir ekonomi ataşesi atandı. Münih’te Türkçe derslerinin okullarda engellendiği bu günlerde, acilen etkili bir eğitim ataşesine ihtiyacımız var. Alman makamlarıyla muhatap olacak bir ataşe gerekiyor. Bu duyarsızlık düşündürücüdür. Almanya’da yaklaşık 600 bin Türk çocuğu okul ve meslek eğitimi çağındadır. Bu çocuklarımızın eğitim sorunlarını kimlere bırakacağız?” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!