‘Dünyada meme kanserinde ciddi artış var’

Güncelleme Tarihi:

‘Dünyada meme kanserinde ciddi artış var’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2022 13:05

Acıbadem Sağlık Grubu’nun Berlin’de düzenlediği etkinlikte Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Cihan Uras ve Prof. Dr. Bülent Tıraş, Berlinli Türk doktorlarla bir araya geldi.

Haberin Devamı

ACIBADEM Hastanesi, yaklaşık 2 yıl önce Berlin’de ve ardından Düsseldorf’ta tanıtım ofisi açtı. Sağlık alanındaki çalışmalarını Almanya’da tanıtan Acıbadem Sağlık Grubu, hafta sonu düzenlediği bir etkinlikte Berlin’de hizmet veren Türkiye kökenli doktorlarla bir araya geldi. Prof. Dr. Cihan Uras ve Prof. Dr. Bülent Tıraş, kendi alanlarındaki gelişmeleri tanıttı. Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök de sunumu izleyenler arasında yer aldı.

‘Dünyada meme kanserinde ciddi artış var’
MEME KANSERİ RİSKİ ARTTI
Prof. Dr. Cihan Uras meme kanseri konusunda uzman isimlerden biri. Kadınlarda meme kanserindeki yeni tedavi yöntemlerini anlatan Cihan Uras, çarpıcı rakamlar sundu. Dünyada, genel anlamda kadınlar arasında meme kanserinde ciddi bir artışın olduğunu vurgulayan Uras, Türkiye’de ise ‘genç kadın grubu’ olarak tanımlanan 40 yaş altı kadınlarda meme kanserinin daha sık görülmeye başladığına dikkat çekti. Türkiye’de güncel istatistiklere göre bu yaş grubundaki kadınların yüzde 16’sında meme kanseri vakası görülüyor. Ancak özellikle bu alanda geliştirilen yeni yöntemler sayesinde tedavide başarılı sonuçlar da elde ediliyor. Cihan Uras, birçok kanser türünde olduğu gibi erken teşhisin önemine dikkat çekerken, meme kanseri vakası artsa bile ölüm oranlarının düştüğünü de vurguladı. Daha çok kadınlarda görülse de meme kanseri vakaları, yaklaşık yüzde 1 oranında erkeklerde de gözleniyor. Ancak erkeklerde görülen meme kanserinin daha çok genetik olduğunu belirten Prof. Uras, bu nedenle, ailesinde meme kanseri olan bir erkeğin mutlaka kontrol yaptırmasında fayda olacağını belirtiyor.
‘Dünyada meme kanserinde ciddi artış var’
ÜREME GİDEREK ZORLAŞIYOR
Cihan Uras’ın sunumunun ardından söz alan Prof. Dr. Bülent Tıraş ise tüp bebek ve son dönemlerde hızla yayılan embriyo dondurma alandaki gelişmeleri tanıttı. “Üreme yüzyılımızın en büyük sorunu” diyen Prof. Tanış, geçtiğimiz aylarda açıklanan ve bu alanda endişe veren bir veriyi de paylaştı. Tıraş, “Günümüzde üreme giderek zorlaşıyor. Önümüzdeki yıllarda daha da zorlaşacak. Geçtiğimiz yüzyıl, bir mililitre menide yaklaşık 120 milyon sperm varken şimdi bu rakam yaklaşık 15 milyona düştü. Yani son yüzyılda sperm sayısı yüzde 15’lere geriledi” dedi. Bülent Tıraş, erkeklerde, spermin giderek azalmasının birçok nedeni olduğunu ancak değişen yaşam tarzı, yiyeceklerde kullanılan ek katkı maddelerinin önemli etkenler arasında yer aldığına dikkat çekti. Et tüketiminde hayvanlarda kullanılan hormon ve antibiyotiklerin de bunda etkili olduğunu belirten Tıraş, aynı şekilde kadınlarda da yumurtalık rezervinin giderek azaldığını kaydetti.
‘Dünyada meme kanserinde ciddi artış var’
ALKOL, SİGARA YUMURTA SAYISINI DÜŞÜRÜYOR
Modern çağda kadınların artık evlilik yaşlarının yükseldiğini hatırlatan Tıraş, ilerleyen yaşın yanı sıra, kadınların sigara, alkol tüketimi ve obezitenin de yumurta sayısının azalmasında etkili olduğunu söyledi. Yeni geliştirilen yöntemlerden birinin de embriyonun dondurulması olduğunu kaydeden Tıraş, ancak bunun genç yaşlarda yapılmasının daha etkili sonuçlar verdiğini ifade etti. Tıraş, son dönemlerde geliştirilen farklı kök hücre uygulamaları sayesinde, kadınlarda yumurta sayısında artış gözlendiğini de vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!