Dünyada bugün öne çıkanlar

Güncelleme Tarihi:

Dünyada bugün öne çıkanlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2010 12:08

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES:
Netanyahu barış görüşmelerinin geleceğini elinde tutuyor
İsrail Başbakanı Benhamin Netanyahu, Ortadoğu barış görüşmelerinini devam edebilmesi için, ABD’nin Batı Şeria yerleşim birimlerindeki inşaatlar üzerinde geçerli olan moratoryumu uzatma teklifinini değerlendiriyor. Ancak Netanyahu,moratoryumun uzatılmaması halinde görüşmelerden çekileceğini belirten Filistinle, inşaatların durdurulmasına karşı olan politik koalisyonunun arasında kalmış durumda.

Netanyahu’nun, vereceği güvenlik ve politik vaatler karşısında ABD’nin moratoryumu 60 gün uzatma teklifini hafta sonunda kadar değerlendirip cevabını vermesi gerekiyor. Çünkü aynı gün, Arap Birliği liderleri Libya’da bir araya gelerek Filistin’in bir sonraki adımının ne olacağını ele alacak.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, moratoryumun mutkala devam etmesi gerektiğini belirtmiş, Netanyahu ise bunun bir seferlik jest anlamı taşıdığını ve sürdürmenin bir yolu olmadığını ifade etmişti. Ancak yerleşimciler kararından vazgeçmesi halinde Netanyahu’nun kendilerine ihanet edeceğini belirtirken, Netanyahu koalisyonundaki solcu parlamenterler de konut birimi inşaatları yüzünden görüşmeler sona ererse hükümeti terk edecekleri uyarısında bulundu.

Perşembe günü, yerleşim birimlerindeki inşaatların çözümlenmesi için baskı yapan İşçi Partisi üyelerinden Isaac Herzog, Ürdün Kralı Abdullah ile görüşerek barış görüşmelerinin devamı için çabaların süreceğini belirtti. Diğer yandan, ne yapacağı beklenen Netanyahu, en son Salı günü kabinesindeki bakanlarla bir araya geldi ancak barış görüşmeleri değerlendirilmedi.

WASHINGTON POST:
Taliban ile Karzai hükümeti arasında gizli görüşmeler yapılıyor
Afganistan ve Araplı kaynaklara göre, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin hükümetiyle Taliban temsilcileri arasında gizli ve üst düzey görüşmeler yapılıyor. Taliban ile koalisyon güçleri arasındaki savaşı sonlandırmak için yapılan görüşmeler, bir yıl önce Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı ve sonuçsuz kalan temasların ardından ilk uzlaşma çabaları olma özelliği taşıyor.

Kaynaklar, Taliban temsilcilerinin ilk defa Pakistan’daki Taliban örgütlenmesi olan Kuetta Şurası ve onun lideri Muhammed Ömer’in adına temaslarda bulunduklarını belirtti. Geçmişte Taliban koalisyon güçleri Afganistan’dan tamamen çekilmeden görüşme yapılmayacağını belirtmişti. Ancak kaynaklar Taliban’ın bu sefer çözüm bulmak adına çok ciddi olduğunu ifade etti.

Taliban’ın istekleri arasında ise koalisyon güçlerinin Afgan hükümetiyle üzerinde anlaşmaya varılan tarihte geri çekilmesi ve ardından Taliban’ın hükümette yer edinmesi olduğunu belirtildi. Görüşmelerde doğrudan yer alan veya bilgisi bulunan kaynaklar, temaslar sona ermeden net bilgi vermekten kaçındı. Ancak, görüşmelerde Pakistan’daki bir diğer militan örgütlenme olan Hakkani grubunun temsilcilerinin yer almadığı ifade edildi.

Pakistan’ın Belucistan bölgesinde konuşlanan Hakkani grubunun son günlerde yapılan insansıszhava aracıyla düzenlenen saldırılarda ana hedef olduğu öne sürüldü. Görüşmeleri takip eden Avrupalı bir yetkili, savaşın sona ermesi için askeri opsiyonun artık mümkün olmadığını ve Taliban’ın hareket alanını kısıtlayan koalisyon birliklerinin en kısa zamanda Afganistan’ı terk etmesini istediğini belirtti.

BBC:
İlk dinozorlar ev kedisi büyüklüğündeydi
Dünya üzerinde var olan ilk dinozorların, bilinen dev türlerinin aksine düşünüldüğünden tam dokuz milyon yıl önce ortaya çıktığı ve boyutlarının bir kedi büyüklüğünde olduğu keşfedildi. Bilim insanları, Polonya’da 250 milyon yıllık kayalar üzerinde yaptıkları araştırmalarda çok ilginç bulgular elde etti.

Araştırmanın Royal Society dergisinde yayımlanan detaylarına göre, kayalarda boyutları sadece birkaç santim olan dinozor ayak izleri bulundu. Elde edilen bulgular, ilk dinozorların sanılandan dokuz milyon yıl önce belirdiklerini ve bir ev kedisi büyüklüğünde olduklarını ortaya koydu.

Bilim insanları, kayalar üzerinde bulunan binlerce ayak izinin sadece yüzde 2-3’ünün yeni keşfedilen dinozor türüne ait olduğunu belirtti. Ağırlılıkları 1-2 kilo olan dinozorlar Prorotodactylus adıyla sınıflandırmaya alındı. Bilim insanları, ayak izlerinin, Dünya’nın tanık olduğu en büyük kitle yok oluşunun yaşandığı Permiyan (290-248 milyon yıl önceki dönem) dönemin iki milyon yıl sonrasına rastladığını ifade etti.

New York’taki Amerikan Doğal Tarih Müzesi yetkilisi Stephen Brusatte, “İlk dinozorların Dünya’nın yaşadığı en büyük kitle ölüm sonrasında ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Permiyan dönemi sonunda dev yanardağ patlamaları, küresel ısınma ve okyanusların hereketsizliği canlı türlerinin yüzde 90’ını yok etmişti” dedi.
Bilim insanları dinozorların bu yıkımın 15-20 milyon yıl sonrasında ortaya çıktığını düşünüyordu.
Brusatte, “Dinozorlar, 65 milyon yıl önce yok olarak memelilere yer açtı” diye konuştu.

EL CEZİRE:
Pakistan’da NATO konvoyuna bir haftada dördüncü saldırı
Pakistan polisi, silahlı militanların Afganistan’daki koalisyon güçlerine yakıt taşıyan NATO konvoyuna saldırarak sekiz tankeri yaktığını belirtti. Saldırıda, şu ana kadar bir tır şoförünün de öldüğü bildirildi. Böylece, geçtiğimiz hafta NATO’nun Afganistan’a geçiş için kullandığı sınır geçisinin kapatılmasından bu yana dördüncü konvoy saldırısı düzenlenmiş oldu.

Polis yetkililerinden Şah Navaz Han, saldırının Kuetta kentinin güneybatısında kalan yol üzerindeki bir otelin otoparkında yaşandığınu ifade etti. NATO’nun Afganistan’a geçiş için kullandığı Torkham sınırı, geçtiğimiz hafta düzenlenen hava saldırılarında Pakistanlı askelerin ölmesi üzerine kapatılmıştı.

Ateşe verilen tankerlerin, Torkham yerine daha küçük bir sınır geçisine doğru ilerledikleri tahmin ediliyor.

CNN:
Hindistan Olimpiyat oyunlarında güvenlik maymunlara emanet
Geçtiğimiz Pazar günü açılış töreni yapılan İngiliz Uluslar Topluluğu Olimpiyat oyunlarında görev alan güvenlik güçleri arasında langur maymunları da bulunuyor.

Yaklaşık 100 bin güvenlik görevlisinin yer aldığı başkent Yeni Delhi’deki oyunlara izleyici çekmek ve şebeklerin saldırısını önlemek için kullanılan langur maymunlar sekiz saatlik vardiyalarla çalışıyor. Bu langur maymunlardan üçü Chotu, Pinki ve Mangu.

Chotu ve arkadaşlarını, her biri günde en az 50 kişiye saldıran ve Yeni Delhi’nin her köşesinden fırlayan küçük şebek maymunları defetmek için kullanılıyor. Şebekler insanların yemeklerini çalıyor, kafalarına atlayıp kulaklarını ısırıyor. Langurlar ise şebeklerin peşine düşüp onları kaçırıyor.

Yetkililer, şu ana kadar özel eğitimli 10 langur maymunun güvenlik çalışmalarında yer aldığını, 38 tanesinin de Yeni Delhi civarında devriye gezdiklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!