Dünya Kupası’nın modern köleleri

Güncelleme Tarihi:

Dünya Kupası’nın modern köleleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2013 01:38

İngiliz Guardian gazetesi, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’da göçmen işçilerin “modern köle” gibi çalıştırıldığını öne sürdü. Önlem alınmazsa statlar bitene kadar 4 bin kişi ölebilir.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en zengin ülkelerinden biri, dünyanın en popüler turnuvasına hazırlık için dünyanın en yoksul ülkelerinden birini sömürüyor. İngiliz Guardian gazetesi, “Nepal’in köylerinden başlayan ve Katarlı liderlere uzanan sömürü zincirini” yazdı. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre 2022 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için doğalgaz gelirleriyle dolan kasanın ağzını açan Katar’da, işçiler “modern kölelik” niteliğinde bir sömürüye maruz kalıyor. Doha’daki Nepal Elçiliği’nden elde edilen resmi belgelere ve özel araştırmalar sonucu elde eden bilgilere göre; bu yaz 4 Haziran - 8 Ağustos arasında 44 Nepalli işçi, kalp yetmezliği, kalp krizi ve işyeri kazaları nedeniyle hayatını kaybetti. 16 yaşındaki Ganesh Bishwakarma isimli Nepalli bir genç Katar’da iş buldu, iki ay sonra yoğun çalışma nedeniyle kalp krizinden yaşamını yitirdi. Uluslararası Ticaret Birliği Konfederasyonu’na göre önlem alınmazsa statlar bitene kadar 4 bin kişi ölebilir.

Haberin Devamı

ÇÖL SICAĞINDA AÇ-SUSUZ

Katar’daki inşaatlarda çalışan en büyük işçi grubu olan Nepalliler, aylardır maaş almadıkları gibi pasaportlarına el konularak kaçak işçi konumuna sokulduklarını söylüyor. 30 Nepalli işçi, çalışma koşullarından kaçarak Nepal elçiliğine sığındı. Bazı işçiler, 50 derece çöl sıcağında susuz bırakıldıklarını anlattı. 45 milyar dolarlık Lusail Şehri Yeniden Yapılandırma Projesi’nde çalışan Nepalli işçi Ram Kuhar Mahara (27) “24 saat karnımız aç yaşıyoruz. Şikâyet ettiğim zaman müdürüm bana saldırdı. Yaşadığım işçi kampından kovdu” dedi. Katarlı yetkililer iddiaları ciddiye aldıklarını açıkladılar.

BÜYÜKELÇİ KRİZİ DE ÇIKTI

Guardian gazetesinin haberi büyük ses getirdi. FIFA, Katar’daki işçi koşullarıyla ilgili işçi örgütlerine danıştıklarını açıkladı. İşçi örgütleri de Katar’ı göçmen işçilere uygulanan politayı değiştirmek için çağrıda bulundu. Gazetenin dünkü haberinde yer verdiği, Doha’daki Nepal Büyükelçisi Maya Kumari Şarma’nın altı ay önce BBC Nepal’a yaptığı “Katarlı işverenlerin maaşları vermemesi ve pasaportlara el koyması işçileri köle statüsüne düşürdü. Katar bir açık hava hapishanesi” açıklaması da kriz yarattı. Haberin yayınlandığı dün Nepal, elçiyi ülkeye geri çağırdıklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!