Dünya basını cezayı yazdı

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını cezayı yazdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2009 11:32

Financial Times gazetesi, Doğan Yayın’a verilen cezayı değerlendirirken “Türkiye’nin en büyük medya grubunun başı yine otoriteler ile dertte

Haberin Devamı

Doğan Yayın Grubu’na kesilen toplam 826 milyon lira tutarında vergi cezası, yurt dışında da yankı buldu. Financial Times Gazetesi, “Türkiye’nin en büyük medya grubunun başı yine otoriteler ile dertte. Reklam gelirleri zayıflamaya yüz tuttuğu ve ana şirketin bu nakti başka sektörlerde büyümek için kullanmak istediği bir dönemde 693 milyon TL (408 milyon dolar) bir cezaya uğradıö yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzalı, “Türk grubuna 408 milyon dolarlık cezaö başlıklı haberinde “Türkiye’nin en büyük medya grubunun, başı yine otoriteler ile dertte. Reklam gelirleri zayıflamaya yüz tuttuğu ve ana şirketin bu nakti başka sektörlerde büyümek için kullanmak istediği bir dönemde 693 milyon TL (408 miyon dolar) bir cezaya uğradıö diye yazdı.

Haberde tv kanalları ve ülkenin en çok satan gazetelerine sahip olduğu belirtilen şirkete verilen cezanın, mevcut piyasa değerini aştığı kaydedilirken şirketin, vergi aslı olarak 132.9 milyon lira ödenmesini istendiğini açıkladığı kaydedildi. Grubun cezayı temyiz etmeyi planladığını belirten gazete, bu gelişme üzerine Çarşamba günü borsada şirketin hisselerinin değerinin yüzde 17.7 düştüğünü, Doğan Holding hisselerinde de yüzde 14.1 oranında bir gerileme meydana geldiği kaydedildi.

BİR DİZİ KARARIN SONUNCUSU-

İngiliz gazetesi, “Ceza, milyarder Aydın Doğan’ın kontrol ettiği medya ve enerji topluluğa karşı alınan bir dizi kararların sonuncusu olduğuöna da işaret etti.

Avusturyalı OMV şirketinin yüzde 34’lük payının bulunduğu, diğer bir Doğan şirketi Petrol Ofisine de geçen yıl bir vergi cezasının verildiğini ancak varılan mutabakat sonucunda cezanın azaltıldığı belirtilen haberde şöyle devam edildi:

“Yatırımcılar, grubun, Sayın Doğan ile, bir yolsuzluğa ilişkin haberler nedeniyle son baharda destekçilerini Doğan yayınlarını boykot etmeye çağıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında kamuoyunun önünde cereyan eden bir kavgadan etkilenmiş olması olasılığından kaygılanıyor.ö Doğan Holding Ceo’su Dr. Ragıp Nebil İlseven’in “Bu bizim için normal. Saşırmadımö sözlerini aktaran gazete, Vergi İdaresi yetkilisi’nin ceza açıklamasının veya zamamlanmasının siyasi olmadığı yolundaki sözlerini de yansıttı.

Son cezanın, Doğan Yayın’ın, Doğan TV’deki yüzde 25’lik payının Alman yayıncısı Axel Springer’e 2006 yılında satılmasından elde edilen gelire ilişkin olduğuna dikkat çekildiği haberde, “Eğer ceza tam olarak uygulanırsa 1.1 milyar dolar civarında net bir nakidi olan Doğan Holding’in, borçları daha yüksek olan yan kuruluşuna yardım etmek amacıyla adım atması gerekebilirö denildi.

Financial Times, Express Invest analisti Sinan Göksen’in, böyle bir durumun grubun diğer projelerini olumsuz etkileyebileceği değerlendirmesini de aktardı ve grubun Milli Pigango’nun özelleştirdilmesi ihalesi için İtalya’nın Lottomatica şirketi ile bir ortaklık planladığını da yazdı. Haberde, KBC Financial Products analisti Toygun Onaran’ın da, ceza tam olarak uygulanmasa da bu gelişmenin durumu belirsiz hale getirmekle olduğunu belirterek “Ve böyle belirsiz bir durumda hiç kimse o riski istemezö şeklindeki sözlerine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!