DTI’den ‘Mesleki Eğitimde Boşlukları Dolduruyoruz’ kahvaltısı

Güncelleme Tarihi:

DTI’den ‘Mesleki Eğitimde Boşlukları Dolduruyoruz’ kahvaltısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2023 16:20

Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü (DTI) şirket ve okul temsilcilerini Mannheim’da mesleki eğitim konulu kahvaltıda buluşturdu.

Haberin Devamı

TÜRK-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü’nün davetiyle (DTI) 19 Mart Pazar günü Mannheim ve çevresinden yüzün üzerinde katılımcı ‘Mesleki Eğitimde Boşlukları Dolduruyoruz’ başlıklı kahvaltıda zanaat, ticaret ve sanayide yaşanan personel açığını ve Z kuşağının mesleki tercihlerini tartıştılar. Rhein-Neckar İşverenler Derneği (TID) ve Mannheimer Morgen/Haas Media GmbH iş birliğinde, spor klubü TSV Mannheim 1846 e.V. ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe siyasi temsilciler de yoğun ilgi gösterdi. DTI Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan (SUNTAT) konukları selamladığı konuşmasında iyi bir mesleki eğitimin sosyal uyumu ve ekonomik kalkınmayı güçlendirdiğini ifade ederken “Eğitim gören sadece bir mesleği değil, kendi olmayı da öğrenir: Ne istediğini bilen, özeleştiri yapabilen, yeni fikirlere açık, kendi köklerinin bilincinde ama aynı zamanda dünyayı da kucaklayan, sorumluluk sahibi bir insan olarak yetişir. Bu imkân herkese tanınmalıdır” dedi.

DTI’den ‘Mesleki Eğitimde Boşlukları Dolduruyoruz’ kahvaltısı
‘HER BEŞ MESLEKİ EĞİTİM YERİNDEN BİRİ BOŞ’
DTI’nin dahil olduğu sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdikleri projelerle resmi eğitim sistemini zenginleştiren ve tamamlayan önemli aktörler olduğunu vurgulayan Baklan, eğitimle ilgili tartışmalarda seslerinin duyulması gerektiğini belirtti. Karlsruhe Başkonsolosu Banu Terzioğlu açılış konuşmasında mesleki fırsatlar alanında rehberlik sağlamanın gençler için önemini vurgularken İşgücü Piyasası Uzmanı ve DTI Müdürü Prof. Dr. Franz Egle, Almanya genelinde her beş mesleki eğitim yerinden birinin boş kalmasının endişe verici olduğunu ifade etti. Meslek öğrenimine dair rehberlik faaliyetlerinde anne ve babaların da hedef kitle olarak dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken Egle, TikTok gibi gençlere hitap eden güncel mecraların da önemine işaret etti.
DTI’den ‘Mesleki Eğitimde Boşlukları Dolduruyoruz’ kahvaltısı
İLK OLARAK SINIF ORTAMINDA BULUŞTURUYOR
DTI’nin konseptini hazırladığı ve 2019 yılında ilk defa pilot proje olarak Johannes-KeplerGemeinschaftsshule’de uyguladığı proje ‘Ausbildung: (K)ein Thema!’ (Mesleki Eğitim? Sorun değil!) - A(k)T öğrencilerle mesleki eğitim gören ‘çırakları’ (peer coaching) ilk etapta sınıf ortamında buluşturuyor. Öğrenciler, söz konusu meslek üzerine çalışma ortamından aldıkları maaşa kadar akıllarına takılan her türlü konuyu bire bir yaşıtlarına sorma imkânı bulurken ikinci etapta mesleki eğitim veren işletmeyi ziyaret ediyorlar. A(k)T, mesleki öğrenim hazırlığı sınıflarında bulunan gençleri doğrudan işletmelerle buluşturup onlara mesleki rehberlik süreçlerinde yardımcı olmayı ve işletmeleri doğrudan geleceğin çıraklarıyla buluşturmayı amaçlıyor.
DTI’den ‘Mesleki Eğitimde Boşlukları Dolduruyoruz’ kahvaltısı
‘TARİHİ BİR AN’
Kahvaltının ilgi çeken diğer bir kısmı belediye başkan adaylarıyla gerçekleştirilen soru-cevap bölümüydü. Mannheimer Morgen Genel Yayın Yönetmeni Karsten Kammholz’un ‘tarihi bir an’ olarak nitelediği bölümde önümüzdeki dönem Mannheim belediye başkanlığına aday dört isim Thorsten Riehle (SPD), Christian Specht (CDU), Raymond Fojkar (Grüne) ve Isabell Belser (Linke) ilk defa bir podyum tartışmasında bir araya gelirken izleyecekleri eğitim politikasıyla ilgili Kammholz’un sorularını yanıtladılar. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen DTI-Girişimciler Kahvaltısı’nı DTI Yönetim Kurulu üyesi Herbert Dechant sundu. Dr. Brigitta Eckert (Lernmobil e.V.) ve gönüllülerin organizasyonunu üstlendiği, konuklara aralarında çok çeşitli SUNTAT ürünlerinin ve lezzetlerinin sunulduğu kahvaltının gastronomik hazırlığını ve sunumunu Mannheimlı işverenler Lumann Engel (Olymp-Feinkost), Tuncay Atacan (Maruba Das Gasthaus) ve Can Gürsel (Summer Daily TSV Mannheim Hockey) gerçekleştirdi.

BAKMADAN GEÇME!