Drama ve Konak’ı birleştiren acı

Güncelleme Tarihi:

Drama ve Konak’ı birleştiren acı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 10:48

Yunan yazar Theofilos Pashalidis, 2 yıl önce çalıştay için geldiği İzmir’den dönüşünde ‘Sıla Hanım’ hikâyesini yazdı.

Haberin Devamı

Daha sonra çalıştaya katılan tüm yazarların hikâyeleri kitapta toplandı. Ancak 38 yaşındaki Pashalidis’in ömrü kitabını görmeye yetmedi. Pashalidis, geçen yıl Drama’daki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, kitabı ailesine teslim etti. Aile gözyaşları için de teşekkür ederken, Drama Belediye Başkanı, “Konak ve Drama artık kardeş şehir” dedi.

Köprüsü, çok sevilen bir türküye de konu olan Yunanistan’ın Drama kentinde önceki gün, Türk ve Yunanların gözyaşları birbirine karıştı. Dramalı gazeteci-yazar Theofilos Pashalidis’in hikayesi, iki kent arasında bir sevgi köprüsü oluşturdu. Pashalidis Aralık 2012’de, evinde uyurken geçirdiği kalp krizi nedeniyle 38 yaşında hayatını kaybetti. Pashalidis, Kasım 2011’de Türk-Yunan ve Romen hikaye yazarlarının çalıştayı için İzmir’e gelmişti. Drama’ya dönüşünde ‘Sıla Hanım - Arhontisa’ hikâyesini yazdı. Bu hikaye, AB desteğiyle İzmir Konak Belediyesi tarafından, İzmir’deki çalıştayda yer alan yazarların hikayelerinden oluşan ve 3 dilde tercüme edilen kitaba dahil edildi. Ancak, Pashalidis’in ömrü kitabı görmeye yetmedi.

Haberin Devamı

Milletvekili olduğu dönemde Türk-Yunan Parlamentoları Dostluk Grubu’nun kurucusu olan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, önceki gün Drama’da, Pashalidis’in ailesini ziyaret etti ve kitabı annesi Yeorgia, babası Savvas, ağabeyi Yiannis ve ablası Sofia’ya teslim etti. Kitabı alan aile, gözyaşlarına boğuldu. Anne Pashalidis, “İzmir’den gelen misafirleri sanki yıllardır tanıyordum. İnsanlık bu işte. Ailemize büyük onur verdiler. Bu jesti yaşadığımız sürece unutmayacağım. Theofilos, İzmir’de geçirdiği günleri bize hep anlatırdı” dedi. Baba Pashalidis de, “Koskoca belediye başkanı İzmir’den kalkıp evimize kadar geldi. Bu insanların önünde diz çöküp teşekkür etmek bile azdır. Sağolsunlar evladımı unutmamışlar. Teofilos bugün sanki yine bizimle birlikte” diye konuştu. Konak Belediyesi heyetine kahve ikram eden Pashalidis’in ablası ise “Bu duygular anlatılamaz. Bizim için büyük onur” dedi.

Haberin Devamı

KARDEŞ OLACAKLAR

Ziyarete katılan Drama Belediye Başkanı Kiriakos Harakidis, “Tüm işlemler tamamlandı. Drama ile Konak kardeş şehir olacaklar. Konak ile öyle laf olsun diye değil gerçek kardeş şehir olacağız” derken Hakan Tartan da, “Hepimiz çok duygulandık, ağladık. Theofilos hikâyesinde barışı, dostluğu vurguluyordu” diye konuştu.

Erken ölüm

DRAMA’da 1974’te doğan Theofilos Pashalidis, ailesi istiyor diye liseyi bitirdikten sonra elektronik teknisyenliği eğitimi gördü ama okumaya ve yazmaya olan eğilimi nedeniyle kendi yolunda yürüdü. Bir kitapçıda çalışmaya başladı. Drama’nın yerel gazetelerinde makaleler yazdı. 2006’da yayınlanan ilk kitabı ‘The Cruise’ ödüle layık görüldü. Son kitabı 2011’de yayınlandı. Konak Belediyesi’nin çalıştayı için gittiği İzmir dönüşünde de ‘Sıla Hanım’ hikâyesini yazdı. Evlilik hazırlıkları da yapıyordu. Ancak ömrü ne hikâyesinin yer aldığı kitabı görmeye ne de evliliğe yetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!