Dört büyüklere oyuncu yetiÅŸtiren Essen'in sırrı

Güncelleme Tarihi:

Dört büyüklere oyuncu yetiştiren Essenin sırrı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 09, 2013 00:07

Almanya’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Ruhr havzasının iki kenti var.

Haberin Devamı

Essen ve Wattenscheid. Essen Almanya’nın 5. büyük kenti, Wattenscheid ise Bochum, Dortmund ile Schalke üçgenindeki küçük bir şehir. Aklınıza belki şu soru gelecek. Bu yerleşim yerleri ile konu başlığımızın ne alakası var. Bu şehirlerin futbol takımları da bir zamanlar Bundesliga’da boy gösteriyordu. 90’lı yıllardan sonra önlenemez bir düşüş ile amatöre kadar geriledi. Orijinal isimleri ile RW Essen ve SG Wattenscheid 09, şimdi Almanya 4. ligi Regionalliga’da mücadele ediyorlar. İşte Türk futbolseverlerin belki de isimlerinden bir anlam çıkaramayacağı bu takımlar, Türk Milli Takımlarına çok özel isimler yetiştirdi.

YILDIRAY’DAN ALTINTOP’LARA
Bir zamanlar Bundesliga’da fırtına gibi esen Wattenscheid, altın dönemlerini zengin iÅŸadamı Klaus Steilmann ile yaÅŸadı. Steilmann’ın ölümünden sonra takım en büyük mali gücünü kaybederek hızla ivme kaybetti ve amatöre düştü. Fakat takımın en büyük özelliÄŸi Alman ekolünü oyunculara aşılayan altyapısıydı. Bu sistemden yetiÅŸen Yıldıray BaÅŸtürk, Ahmet Dursun, Halil ve Hamit Altıntop kardeÅŸler gün geldi Türk Milli Takımı’na unutulmaz baÅŸarılar yaÅŸattı. Dünyada Türkiye dışında hiçbir ÅŸehir takımı, milli takıma 4 oyuncu yetiÅŸtirmedi. Bu futbolcuların dışında Süper Lig’de futbol oynayan Çetin Aydın, Muharrem Uz, Cihan Yılmaz ve Ä°shak DoÄŸan, Lohrheide stadının çimlerinden yetiÅŸti.Â

Haberin Devamı

ESSEN 4 BÃœYÃœKLERE ÇALIÅžTIÂ
RW Essen her ne kadar amatör liglerde mücadele etse de, arkasında 8-9 bin kemik seyircisi var. Bu sayı hiç azalmadı. Ben onları kötü gün seyircisi olarak görüyorum. Çünkü Bundesliga’da olsanız seyirci zaten arkanızda olacaktır. Önemli olan amatör ligde bu sayıya ulaşmak. Bunu da başarıyorlar. Essen’in de en büyük özelliği Türkiye dışından bir ülkede 4 büyüklere oyuncu gönderen bir takım olmasıdır. Galatasaray ve Trabzonspor’da forma giyen Barış Özbek, yine sarı kırmızılılarda oynayan Serkan Çalık ve Volkan Arslan, Fenerbahçe’den sonra Beşiktaş’a geçen Sezer Öztürk, Fenerbahçe’de 3 sezon kalan Ali Bilgin, bu takımdan yetişti. En son Kayseri Erciyes’in yolunu tutan Kerim Avcı da Essen’in Türk futboluna son armağanı oldu. Unutmadan eklemek istiyorum Mesut Özil bile 16 yaşında bu takımda bir sezon futbol oynadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!