Dönüş primi ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Dönüş primi ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2010 17:01

Danimarka’da geçtiğimiz hafta parlamentodan geçen 'Geri Dönüş Primi Yasası', ülkede yaşayan Türkler'in kafasını karıştırdı.

Haberin Devamı

Hükümetin, ülkesine dönecek her yetişkin göçmene 117 bin 581 kron (16 bin Euro), 18 yaşın altındaki çocuklara da 35 bin 651 kron (4 bin 800 Euro) ekonomik yardım ödeme kararını Danimarka'da yaşayan Türkler'in bir kısmı kuşkuyla karşıladı. Albertslund'da yaşayan Fevzi Başoda, geri dönenlere ödenen yardım miktarının iyi olduğunu ancak yardımı alınca Danimarka'ya dönme yolunun kapatılmasının olumlu bulmadığını belirterek, "Ben ülkemize dönmek ve bu yardımdan yararlanmak istiyorum. Ancak ya eşim ölürse o zaman ortada kalacağım. Veya ben ölürsem eşim ortada kalacak ve bakacak kimsesi olmayacak. Böyle bir durumda ne olacak? Tekrar Danimarka’ya dönme şansımız olacak mı? Bütün bunlar bizi düşündürüyor" diye konuştu.

Hükümete güvenmiyoruz

Hasan ve Ahmet Çamur kardeşler de geri dönüş priminden yararlanmaları durumunda emekli aylıklarının Türkiye’de devam edip etmeyeceği garantisinin olmamasından endişe ettiklerini söyledi. Çamur Kardeşler, "Dönüş primi Danimarka’nın işine geliyor. 117 bin 581 kronu alıp ülkemize dönünce bize sağlık yardımı yapılmayacak. Yaşlılar burada kalsalar sadece bir yıllık bakım ve sağlık giderleri bile dönüş priminden çok daha yüksek. Dönmek isteyenler için çok iyi" dedi.

İnsan haklarına aykırı

Hükümet ve hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağ Danimarka Halk Partisi arasında yapılan ve yabancılar yasasında, aile birleşimi için son 1 yıl sosyal yardım almamış olma süresini 3 yıla ve yerel seçimlerde ülkede 3 yıl ikamet etmiş olma süresinin de 4 yıla çıkarılmasını öngören anlaşmayı eleştiren Türkler, Danimarka’ya ömürlerinin yarıdan fazlasını verdikleri halde hala kısıtlamalara maruz kalmalarının insan hakları ile bağdaşmadığını söylediler. Hasan Kılıç, "Ben 45 yıldır buradayım. 2 çocuğum oldu. Eşim 10 yıldır burada ama halen süresiz oturma izni alamıyor. Üstelik eşim için yatırdığım 53 bin kron teminat da 7 yıldır devletin elinde. Ben ise o paraya sürekli faiz ödüyorum. Ben 40 yıldır sosyal yardım kasasından bir kuruş bile almadım. Ama bu kadar yıl burada yaşamamıza rağmen halen haklarımızı tam vermiyorlar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!