Dönerciler dertli

Güncelleme Tarihi:

Dönerciler dertli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 12:29

BBC’nin “İngiltere'de döner araştırması” haberi döner kebapçıları etkiledi. Dönerin aşırı yağ, tuz içerdiğinin ortaya çıkarması üzerine döner üreticileri, sorunlarla mücadele için dernekleşmenin şart olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

İngiltere'de BBC’nin yayımladığı “İngiltere'de döner araştırması”nda dönerin aşırı yağ, tuz içerdiğinin ortaya çıkarması, üreticilerin tepkisine yol açtı. Vatan Catering Yönetim Kurulu Başkanı Tuncel Nalbantoğlu, standartlara uymayan üreticilerin belirlenip deşifre edilmesini istedi.

Bunun için dernek kurmanın şart olduğunu ifade eden Nalbantoğlu, "Yıllar önce böyle bir girişimde bulundum ancak kimse dernekleşmeye yanaşmadı, kendimizi toparlayıp kaliteyi ön plana çıkarmazsak döner sektörünün geleceği tehlikeye düşebilir” dedi.

Kaliteyi düşürüyorlar


İngiltere’de 20 yıldır döner üretimi yapan ve dönerciler kralı olarak nitelenen Tuncel Nalbantoğlu, et fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle bazı firmaların maliyeti düşürmek için döner yapımında kaliteyi düşürdüklerini öne sürdü. Eğer biran önce acil önlemler alınmazsa, İngiltere’de döner sektörünün yara alacağını ifade eden Nalbantoğlu, “ Döner üreticileri olarak kendimize çeki düzen vermeliyiz.

Kalitenin ön planda tutulması şart. Eğer döner üretim sektöründe kalıcı olmak istiyorsak, önce kalitede rekabet edelim, kalitesiz döner üretip, kısa vadede yüksek kazanç elde etmek isteyen firmalar bu işten vazgeçmeli. Uzun vadede zararını firmalar çekecektir.

Eğer her üretici firma sağlık ve kalite standartlarına göre üretim yaparsa, kalitesiz üretim yapanlar bu sektörde tutunamayıp kendiliğinden çekilmek zorunda kalacaktır. Dernekleşirsek ve biraraya gelip birlikte adım atarsak sorunların üstesinden kolayca geliriz" diye konuştu.

BBC, resmi denetim kurumunun elemanlarının, besin değerlerini saptamak üzere 494 yerde satılan döner etini incelediğini ve ortalama bir porsiyon döner etinin, yaklaşık bin kalori içerdiğini saptadıklarını belirtmiş, salata ve sosun hariç tutulduğu bir döner etinin, bir yetişkinin günlük tuz ihtiyacının yüzde 98'ini ve doymuş yağ oranının yüzde 148'ini karşıladığını duyurmuştu.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!