Döner yasağı kalktı

Güncelleme Tarihi:

Döner yasağı kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 11:28

Augsburg’daki döner yasağı mahkeme tarafından kaldırıldı. Mahkeme, yasağın kaldırılmasına gerekçe olarak "haksız rekabet ortamının oluşmasını" gösterdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Augsburg kenti merkezinde gece 01.00 ile 06.00 saatleri arasında uygulanan "dışarıya yiyecek ve içecek satma yasağı" mahkeme kararı ile kaldırıldı. Yasağın kaldırılması kararını veren Münih İdare Mahkemesi haksız rekabet ortamının oluşmasını gerekçe olarak gösterdi.
Mahkeme kararında, yasağın genel olmasına rağmen sadece bazı kuruluşları zarara uğrattığı ve sebep olarak gösterilen gürültü ve çevre temizliği konularında beklenilen oranda faydanın sağlanamadığı, dolayısıyla yasağın gereksiz olduğuna yer verildi. Kararda itiraz etme yolu ise kapalı tutuldu.

KARAR DOĞRU
Yasak kararının mimarı Augsburg Belediyesi Kamu Düzeni Dairesi'ne karşı mücadele başlatan Arkadaş Döner’in sahibi Hasan Tekin ve avukatı Helmut Riedl, adaletin en doğru kararı verdiğini belirterek "Biz başından beri yasağın kanun dışı olduğunu söylüyorduk. Mahkeme bize hak verdi. Toplum ve basın da bizim yanımızda yer aldı. Bize destek verenlere teşekkür ediyoruz. Mahkemenin bu kararı ile geçmişe dönük zararlarımızın telafisi için tazminat hakkımızda olabilecek. Bunu daha sonra değerlendireceğiz" dediler.

KARARI DEĞERLENDİRECEĞİZ
Yasak kararının mimarı Augsburg Belediyesi Kamu Düzeni Dairesi'nin Başkanı CSU’lu Walter Böhm, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, mahkeme kararını belediyenin yetkili organlarında değerlendireceklerini belirterek, "Karar ile çevre temizliği ve gürültünün önlenebilmesi için yasağın yeterli oranda fayda sağlamadığı kabul edildi. Bu konu ile ilgili olarak yapılacakları önümüzdeki günlerde belediye meclisinde görüşerek karar bağlayacağız" dedi.
Augsburg Belediyesi 1 Mart 2009'da aldığı bir karar ile çevre kirliliği ve gürültüyü engellemek için başta Maximilian Caddesi olmak üzere şehir merkezinde gece 01.00 ile 06.00 saatleri arasında dışarıya yiyecek ve içecek satmayı yasaklamıştı.
Başta Alman basını ve Alman sivil toplum kuruluşları bu yasağı "Döner yasağı" olarak lanse etmişlerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!