Doktorlar en fazla 10 yıl yaşarlar demişti...

Güncelleme Tarihi:

Doktorlar en fazla 10 yıl yaşarlar demişti...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2012 11:39

Kalıtsal bir hastalık nedeniyle kanlarındaki kolesterol değeri, yetişkinlerin dört-beş katı olan Rafet ve Rıfat Arazay isimli ikizler büyüdükleri için, daha fazla kan süzebilen yeni bir cihaza takılıyor. İki yaşındayken rahatsızlıkları tespit edilen ve doktorlar tarafından en fazla 10 yıl ömür biçilen ikizler şimdi 16 yaşında oldu.

Haberin Devamı

DÜNYA tıp literatürüne ‘kanlarındaki kolesterol değeri binin üzerinde olan tek tek yumurta ikizi’ olarak giren Rafet ve Rıfat Arazay kardeşler, çocukluktan delikanlılığa adım attı. Tedavisi mümkün olmayan bir kalıtsal hastalık nedeniyle küçük yaşlardan beri haftada bir gün, Giessen Marburg Üniversite Kliniği’ne giderek kanlarını süzdüren ikizlere, henüz iki yaşındayken doktorlar “Tedavi edilmezlerse, en fazla 10 yıl yaşarlar, sonra kalp krizi veya beyin kanaması sonucu ölürler” diyerek kısa bir ömür biçmişti.

YÜZLERİ HEP GÜLÜYOR
Oysa bugün delikanlı yaşa gelen Rafet ve Rıfat, fiziksel olarak da büyüdüklerinden, kendileri için daha fazla kan süzebilen bir cihaz geliştirdi. Daha önce, haftada bir kez sırayla makineye bağlanan ikizler, yeni cihazlar sayesinde aynı anda ve daha kısa sürede kanları süzülebiliyor.

Yaklaşık iki yıldır takip ettiğim ikizlerle ilgili daha önce geniş bir röportaj yapmış, herhangi bir gelişme olduğunda da yeniden haberlerini yapma sözünü vermiştim. Hem hal ve hatırlarını sormak hem de tedavilerini yapan doktorlardan son bilgileri almak için, Marburg kentindeki Giessen-Marburg Hastanesi’ni ziyaret ettim.

İkizlerin tedavisiyle ilgilenen ekipteki tek Türk doktoru olan kardiyoloji uzmanı Dr. Bilgen Kurt ve laboratuvarda görev yapan Dr. Mouhiddin Soufi ile birlikte, gençlerin son durumunu konuştuk. Doktorları, daha önce İtalyan ve Japonların ortak yaptıkları özel kan süzme makinesinin yerine, daha büyük ve daha kısa sürede daha çok kan süzme özelliğine sahip yeni bir makinenin geliştirildiğini, gençlerin şimdi aynı anda iki-üç saatliğine makineye bağlanabileceğini anlattılar.

Buna tabii anneleri Cemile Arazay’ın yanı sıra, en çok “Büyüyünce doktor olmak istiyorum” diyen Rafet ve bilgisayar tasarımına heves eden ikizi Rıfat seviniyor. Çünkü, oturdukları Limburg kentinden 100 kilometre uzaktaki hastaneye gelip gitmek, kanları süzülürken saatlerce kımıldamadan yatmak, gençleri haliyle sıkıyor. Buna rağmen yüzlerindeki gülücükler hiç eksik değil.

İLK O TEŞHİSİ KOYMUŞTU
Dr. Mouhiddin Soufi, 1.5 yaşındayken Giessen-Marburg Üniversite Kliniği’ne getirilen Rafet ve Rıfat’ın hiper kolesterol teşhisini koyan ilk hekim oldu. Dr. Soufi, ikizlerin hiper kolesterol hastalığına karşı henüz bir ilaç tedavisinin geliştirilemediğini belirterek, “Tabii bu alanda araştırmalar devam ediyor. Fakat ne yazık ki bu hastalığı iyileştirecek bir ilaç yok. Bu yüzden, Rafet ve Rıfat ömür boyu, bu makineye bağlanarak kanlarını temizletmek zorundalar” dedi.

Her biri 2-3 saat süren kan temizleme seansının yaklaşık 1.500 Euro’ya mal olduğunu anlatan Dr. Soufi, ikizlerin iki yaşından bu yana düzenli olarak hastaneye gelip gitmeleri, ayrıca geliştirilen özel cihazların maliyetinin hesaplanması halinde, ortaya bir milyon Euro’yu aşan bir tedavi masrafının ortaya çıktığını vurguladı ve “Ancak hiçbir para, bu çocukların hayatından daha önemli değil. Amacımız, mümkün olduğu kadar sağlıklarını, kaliteli bir yaşam sürdürecek düzeyde tutmak” dedi.

Ablaları da hemşireliği tercih etti
UZUN yıllardan beri ikizlerin tedavisini yapan ekipte yer aldığı için Rafet ve Rıfat’ın ‘abla’ diye hitap ettikleri kardiyoloji uzmanı Dr. Bilgen Kurt, neredeyse kendi çocukları gibi gördüğü ikizlerin sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu söyledi. Dr. Kurt, “Maşallah durumları iyi. İkizlerin ablaları olan 18 yaşındaki Hasret de, kardeşlerinin durumundan etkilenip onlara yardımcı olmak için hemşirelik mesleğini tercih etti. Biz de kendisine yardımcı olduk ve hastanemizde meslek eğitimi yapabilecek bir imkan sunduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!