Dışlanmak çok acı

Güncelleme Tarihi:

Dışlanmak çok acı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 12:12

Steffi Jones, “Çocuklara, başka bir çocuğun kökeninden dolayı dışlanmasının ne kadar acı verdiğini anlatıyorum” dedi. Jeramine Jones ise uyumun başarılı olması için daha fazla çalışılması gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

* Bundesliga kulüpleri ‘Kendi Yolunda İlerle’ sloganını formalarında taşıdı. Sizde uyum nasıl gerçekleşti?
Steffi Jones:
Çocukken, siyah ten rengim nedeniyle sorunlar yaşadım. Komşular gürültülü olduğumuz gerekçesiyle polisi aradı. Ama sorumlusu bizler değildik. Çocuk yuvasında da benimle alay ettiler. Anneme şunu sormuştum: “Beyaz olabilmek için rengimi yıkayabilir miyim?”
Jeramaine Jones: İkimiz de Bonames’te sosyal bakımdan geri kalmış bölgede büyüdük. Arkadaşlarım Faslı, Hırvat ve Afrikalılardan oluşuyordu. Bazen sorunlar oluyordu. Hiç bir zaman diskoya alınmadık. Bizler için çok sertti. Acı veriyordu.

* Futbol uyumu kolaylaştırdı mı?
Jermaine:
Hem de çok. Futbol bana şunu gösterdi. Kendi yolunda git, olduğun gibi ol ve hiç bir zaman eğilme. Her zaman için mücadele etmem gerekti. Ancak futbol bana kapıları açtı. Profesyonel olduğum zaman sorunsuz bir şekilde diskoya girebildim. Hatta birden VIP bölümüne götürüldüm. Ama aslında VIP’e giden insan olarak Jermaine Jones değil bir futbolcuydu. Bu, bugün şef aşçı olan bir arkadaşım için de geçerli. Eğer o derse ki, çorbanın içine havuç gelecek anında sözü yerine getiriliyor. Onun göçmen kökenli olduğu kimseyi ilgilendirmiyor.
Steffi: Spordaki başarı bir çok şeyi kolaylaştırdı ve beni daha güçlü yaptı. ‘Kendi Yolunda İlerle’ mutlaka kariyer yapacaksın anlamına gelmiyor. Önemli olan kişiliği geliştirici değerleri yaymaktır. Çocuklara her zaman bilinçli olmaları gerektiğini söylüyorum. Ve çocuklara, başka bir çocuğun kökeninden dolayı dışlanmasının ne kadar acı verdiğini anlatıyorum.

* Siyasiler, milli marşın söylenmesinin uyum için bir ölçü olduğunu söylüyor. Ama Khedira ve Özil söylemiyor...
Steffi: Ben söyledim ancak bunu herkesin kendi kararına bırakmak gerekir. Bana göre Khedira ve Özil, milli takımın yönlendirici oyuncuları ve hangi kökenden olursa olsun gençler için örnekler. Onların söyleyip söylememesinden bağımsız bir şekilde.
Jermaine: Saçma bir tartışma. Real’in iki starının takımda yer almasından dolayı gurur duymalıyız. Mesut ve Sami, Almanya’da karar kıldı ve Alman Milli Takımı için mücadele ediyor. Onlara yönelik bu şekilde tutum saygısızca.

* Bay Jones, her zaman size karşı da saygılı davranılmadı..
Jermaine:
Almanya’da dış görünüşe çok önem veriliyor. Aileler, bazen dövmelerimden dolayı bana çok komik bakıyorlar ancak o sırada çocukları, ‘Bu Schalke 04’te oynayan Jermaine’ diyor ve ondan sonra herkes bana karşı çok net davranıyor. Bu bile çok garip.

* Bu nedenle mi DFB elemelerinden kaçtınız?
Jermaine:
Bunun benim dövmelerimle ya da ten rengimle bir alakası yok. 2008 Avrupa şampiyonası öncesinde genişletilmiş kadrodaydım. Löw bana ağır bir hazırlık yaptırdı. Tim Borowski bütün hafta hastaydı. O zaman ben de katıldığımı düşündüm. Sonra Löw beni almadı. Argümanı ise, benim ilk 11’e çok baskı uygulayacağım oldu. Bu benim için hayal kırıklığıydı. Aslında tamamen buydu konu. Arkadan baskı yap ve takım daha da güçlensin.

* Şimdi ABD için oynuyorsunuz ve Los Angelas’ta ev satın aldınız. Kariyerden sonra taşınacak mısınız?
Jermaine:
Şimdilik böyle planlandı. Babamın ülkesinde yaşamak benim çocukluk hayalimdi. Amerika’yı seviyorum. Orada her şey Almanya’ya göre daha rahat. Umarım, ‘Kendi Yolunda İlerle’ kampanyası da gelecekte Almanya’nın oradaki gibi olmasına katkı sağlar. Bunun için gelecekte de angaje olacağım.
Steffi: Biz her şeyi tek başımıza yaşadık, inandırıcı olduk ve ünlü olduğumuz oranda kabul edildik. Bunu gençlere ve çocuklara, önemli değerleri, hoşgörüyü, saygıyı ve sağlıklı bir şekilde birlikte yaşamı anlatmak için kullanmalıyız. Uyumun başarılı olması için daha fazla çalışmamız gerekiyor.

Sermaine Jones:
1981 yılında Frankfurt’ta dünyaya geldi. Futbol kariyerine SV Bonames’de başladı. 1999-2004 sezonunda Eintracht Frankfurt’ta forma giyen Jermaine, 2004-05 sezounda Bayer Leverkusen’de top koşturduktan sonra yeniden Eintracht Frankfurt’a döndü. 2007 yılında ise Schalke 04 takımına transfer oldu. Jermaine, 2011 yılından itibaren kiralık oyuncu olarak İngiltere’nin Blackburn Rovers takımında top oynuyor.

Steffe Jones:
1972 yılında Frankfurt’a dünyaya geldi. 1976-86 yılları arasında SV Bonames Kulübü’nün erkek takımında futbol oynadı. Daha sonra birçok kulüp değiştiren Steffi Jones, ilk kez 1993 yılında Danimarka’ya karşı oynanan milli maçta Alman Kadın Milli Takımı’nda forma giydi. 1991- 2007 yılları arasında kadın futbol liginde aktif olarak top koşturdu. Almanya’da yapılacak olan kadın futbol dünya şampiyonası için Alman Futbol Federasyonu (DFB) tarafından organize komitesini başına getirildi. Aktif futbolu bırakan Steffi Jones, Alman Futbol Federasyonu’nda kadın futbolu bölümü direktörlüğünü üstleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!