Dioksinli yiyeceklerden korunalım

Güncelleme Tarihi:

Dioksinli yiyeceklerden korunalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 15:59

Almanya'da son günlerde hayvan yemlerine katılan dioksinli yağ nedeniyle yumurta, tavuk ve domuz etinde tespit edilen “dioksin skandalı”nı siz okuyucularımız için araştırdık.

Haberin Devamı

Kanserojen etkisi yapan dioksinin insanlar için tehlikelerini irdeledik. Dioksinin insan vücudu üzerindeki etkileri konusunda kafanıza takılan, bilmeniz gereken soru ve cevapları aşağıda bulabilirsiniz.

1) Dioksin insanlar için neden tehlikeli?
- Dioksinin içinde bulunan zehirli maddeler insan hücresini değiştirir. Bu değişiklik vücutta tümörün oluşmasına neden olur. Kanserojen etkisinin yanı sıra dioksin karaciğerde depo edilmiş yağların kullanılmasını engellediği için vücutta büyük ve ağır bir tahribata yol açar. Ayrıca kişiye göre nefes alma zorluğu, kalp, tansiyon gibi farklı semptomlar görülür.

2) Nasıl ortaya çıkar?
- Dioksin insanın vücudundan çıkmayan bir maddedir. Dioksin zehirlenmesinde deri üzerinde gözle görünür leke biçiminde değişiklikler meydana gelir. Bu lekeler ihtiyarlık lekesi gibi görülür ancak daha koyudur. Bu dioksin zehirlenmesi belirtisini gösterir.

3) Dioksinli yumurta yersem ne olur?
- Uzmanlar süpermarketlerden alınan yumurtaların yenildiğinde hemen böyle bir belirtinin ortaya çıkmayacağını söylüyorlar. Dioksin zehirlenmesi için yumurtanın yüksek miktarda dioksin ihtiva etmesi gerekiyor. Ancak küçük çocuklara şu anda fazla yumurta yedirilmemesi tavsiye ediliyor. Yetişkinlerin ise, haftada iki yumurta yemesinin pek zararlı olmadığı görüşü savunuluyor.

4) Buzdolabında bulunan yumurtaları atmam gerekir mi?
- Şu anda hangi yem ve yumurta üreten firmanın dioksin skandalıyla bağlantısı olup olmadığı kesin olarak tespit edilmediği için, uzmanlar evde bulunan yumurtaların pek yenmesini tavsiye etmiyorlar.

5) Evde bulunan yumurtaların dioksinli olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?
-Dioksinli yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar konusunda, tüketiciyi koruma dernekleri, yumurtaların üzerindeki damgaların karşılaştırılmasını istediler. Yumurtaların üzerinde yer alan aşağıdaki numaraların kesinlikle yenmemesi istendi:

2-DE-0513912
2-DE-0312142
2-DE-0355461
2-DE-0312151
2-DE-0350384
3-DE-0514411
3-DE-0312141

6) Zehirli olmayan yumurta bulmam mümkün mü?
- Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar bio yemler veya ürünlerle beslenen tavuklardan elde edilen bio yumurtaların yenilebileceğini söylüyorlar.

7) Tavuk eti yiyebilir miyim?
- Uzmanlar, kanserojen içeren dioksinli yemlerle beslendikleri için tavuk, hindi ve domuz etlerinin şu anda yenilmesini pek tavsiye etmiyorlar.

8) İçlerine yumurta katılan pasta, makarna veya ekmek gibi diğer ürünlerin durumu nedir?
- Uzmanlar yumurtalı diğer ürünlerin rahatça yenebileceği görüşünü savunuyorlar. Örneğin, bir ekmek, makarna veya pastanın içine katılan yumurtanın diğer karışımlarla birlikte etkisinin çok az olacağını belirtiliyor. Ancak bu konuda tam emin olmak isteyenlerin şu anda yumurtadan tamamen vazgeçmeleri gerekiyor.

9) Tehlikenin ne kadar süreceği konusunda bir bilgi var mı?
- Maalesef hayır. Şu anda tüketicilere ne zamana kadar yumurta ve zehirli yemlerle beslenen hayvanların etlerinin yenebileceği konusunda bir şey söylenemez. Üretim çiftliklerdeki tavukların bir bölümü halen itlaf edilmekte olup bazı çiftlikler ise kapatılmaya devam etmektedir.

10) Bu konunda bir uzmanla görüşme imkanın var mı?
- Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'ndeki Tüketiciyi Koruma Derneği veya bölgelerdeki Tüketiciyi Koruma Dernekleri bu konuda tüketicilere yardımcı oluyorlar. Salı ve perşembe günleri saat 10.00-12.00 sıralarında uzmanlarla hizmet veren NRW'deki telefon şöyle: 0211-3809202




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!