Devlet ulaşırsa kadın kurtulur

Güncelleme Tarihi:

Devlet ulaşırsa kadın kurtulur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 09:54

ALMANYA’nın Dortmund kentinde bulunan Dietrich Keuning Haus Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Göçmen Kadınlar Birliği Dortmund Şubesi üyeleri, kadına şiddeti ve kürtajı tartıştı.

Haberin Devamı

Avukat Dr. Esma Çakır-Ceylan, kadına karşı şiddet konusunda erkek egemen toplumlarda kadının ezildiği ve baskı gördüğü durumların çokça ortaya çıktığını söyledi. Bu durumda da kadına hiç bir şekilde hak tanınmadığını ifade eden Ceylan, ”Özellikle Almanya’ya aile birleşimi yolu ile Türkiye’den gelen kadınlar eşlerinden şiddet görebiliyor. Bu durumda göçmen kadınlara özellikle Alman devletinin bazı resmi kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin daha fazla ulaşmaları gerekiyor. Sorun aslında kadınlara ulaşabilmek. Eğer şiddet gören kadın resmi makamlarca tespit edilebilse, kadının bu şiddetten kurtulma imkanı olabilir. Erkek egemen olduğu bir ailede kadın zaten dışarı çıkamıyor. Yani ona o özgürlük verilmiyor. Çıksa da Almanya’yı tanımadığı için nasıl özgür yaşayabileceğini bilmiyor. Burada doğup büyüyen kadınlar için de tabii şiddet geçerlidir” diye konuştu.

Kürtaj etik konu
Kürtajın etik bir konu olduğunu kaydeden Ceylan, Türkiye’de kürtajın yasaklanma girişimini kınadıklarını söyledi. Bir kadının kürtaj yapıp yapmamasının sadece kendine bağlı olmasını savunduklarını dile getiren Ceylan, şöyle dedi: “Kürtaj hakkının kararının dört haftaya indirilmesi girişimi de yanlıştır. Çoğu kadın dört haftalık süre içinde hamile olduğunu bilmiyor bile. Yani dört haftaya indirmek aslında yasaklamaktır. Bu da bilinçli olarak yapılmak isteniyor. Kürtaj hakkının yasaklanması kadınları daha çok sağlıksız yöntemlere yöneltecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!