Devlet, Lufthansa hisselerini tamamen sattı

Güncelleme Tarihi:

Devlet, Lufthansa hisselerini tamamen sattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2022 10:24

Almanya’da hükümet, Lufthansa’ya yaptığı yatırımı sona erdirdi. Federal hükümetin finans kurumu akşam geç saatlerde yaptığı açıklamada, Devlet Ekonomik İstikrar Fonu’nun (WSF) kalan 74.4 milyon Lufthansa hissesini toplam 455 milyon Euro karşılığında uluslararası yatırımcılara sattığını duyurdu. WSF, 2020’deki koronavirüs salgını krizinde şirketi sessiz katılım ve yüzde 20 hisse ile kurtarmıştı.

Haberin Devamı

STABİLİZASYONUN başarıyla tamamlandığını belirten finans kurumunun genel müdürü olarak WSF’den sorumlu olan Jutta Dönges, “Şirket bir kez daha özel ellerde” dedi. Lufthansa sessiz katılım paylarını 2021 sonbaharında geri ödemişti. Vergi mükellefleri açısından Lufthansa’nın kurtarılması olumlu sonuçlandı. Yaklaşık 1.07 milyar Euro ile elde edilen toplam gelir, hisselerin satın alınması için kullanılan 306 milyon Euro’yu aştı. Finans kurumunun hesaplamalarına göre, 760 milyon Euro’luk bir kâr elde edildi. Dönges, bunun ‘memnuniyet verici bir bilanço’ olduğunu ifade etti. Devletin, kendisine hedef olarak belirlediği süreden daha erken çıktığı kaydedildi. WSF’nin aslında kalan hisseleri, 2023 sonbaharına kadar satması öngörülmüştü.

Devlet, Lufthansa hisselerini tamamen sattı

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr

Haberin Devamı

TÜM KOŞULLAR SONA ERDİ
Devletin hisselerini satarak çıkışını memnuniyetle karşıladığını belirten Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, şirketin en ciddi krizi sırasında verdikleri destek için Alman hükümetine ve vergi mükelleflerine bir kez daha teşekkür etti. Lufthansa’nın artık yeniden tamamen özel sektörün elinde olduğuna dikkat çeken Spohr, dünyanın önde gelen havayolu grupları arasındaki konumunu güçlendirmek için çok çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Lufthansa için Alman hükümetinin çekilmesi, şirketin de vurguladığı gibi kalan tüm koşulları da sona erdiriyor. Koronavirüs krizinde hükümetin kurtarma şartı, havayolu şirketinin temettü ödemelerinden vazgeçmesi ve yönetici ücretlerine kısıtlamalar getirilmesiydi.

Devlet, Lufthansa hisselerini tamamen sattı

Klaus-Michael Kühne

EN BÜYÜK HİSSEDAR KÜHNE
Hükümet, temmuz ayı sonunda hisselerini yüzde 10’un altına düşürmüştü. Devletin, Lufthansa hisselerini satmasıyla Hamburglu milyarder Klaus-Michael Kühne, Lufthansa’nın en büyük hissedarı oldu. Kühne, havayolundaki hisselerini daha da arttırdı ve daha önce federal hükümetin elinde bulunan Lufthansa hisselerinin bir kısmını devraldı. Yapılan açıklamaya göre Kühne Holding AG, MDAX grubundaki toplam payını yaklaşık yüzde 17.5’e yükseltti. Kühne bu nedenle Lufthansa’nın açık ara en büyük hissedarı konumunda. Ekonomi gazetesi Handelsblatt, Kühne’nin bir temsilcisine denetim kurulunda bir koltuk verileceğini bildirdi.

BAKMADAN GEÇME!