Devamsızlığa domuz gribi raporu

Güncelleme Tarihi:

Devamsızlığa domuz gribi raporu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2009 11:51

Ankara'da domuz gribine karşı alınan tedbirler arasında devamsızlık yapan öğrencilerden rapor istenmesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Okula gelmeyen öğrencilerin her gün düzenli olarak takip edileceğini ve rapor isteneceğini belirten Aydoğan, okullardan, öğretmenlerin gözetiminde öğrencilere lavabolarda el yıkamayı uygulamalı olarak öğretmelerini istedi.
Aydoğan, Ankara'daki liselerin müdürleri ile dershanelerin yöneticilerinin katıldığı “2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Başı ve H1N1 Virüsü” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Aydoğan, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1 virüsü ile ilgili alınması gereken önlemler konusunda Milli Eğitim Bakanlığının genelge yayımladığını, kendilerinin de okullara yazı gönderdiğini ifade etti.

“PANİK YOK”

Yönetimin genel ilkeleri bulunduğunu söyleyen Aydoğan, “Birincisi panik yok. Her durumda panik yok. Bu, sadece bugün için değil her durumda geçerli. Bu, kurumu yöneten ve yönlendiren insanlar için geçerli bir kural. Kaldı ki benim bu süreçte edindiğim izlenim, uzmanlarımızdan dinlediğim kadarıyla zaten panikleyecek hiçbir şey yok. Normal bir grip vakasıyla karşı karşıyayız ama hızlı yayılma özelliği olduğu için birtakım önlemleri hep beraber almamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı


Alınacak önlemlerin aslında sağlıklı bir yaşam için ömür boyu alınması gereken önlemler olduğuna işaret eden Aydoğan, domuz gribinin yayılmasını önlemek için çok fazla sayıda insanın girip çıktığı mekanlarda, okullarda temizlik konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

“SAĞLIK BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİ SÜREKLİ BİLGİLENDİRECEK”-

Okul idarecilerinden, kurum yöneticilerinden bu konuda çocukların doğru bilgilendirmesine ilişkin çalışmalar yapmasını istediklerini ifade eden Aydoğan, Sağlık Bilgisi dersi öğretmenlerinin, öğrencileri ve diğer öğretmenleri bu konuda sürekli bilgilendirmekle görevli olacaklarını kaydetti.


Sağlık Bilgisi dersi olmayan okullara da bu dersin okutulduğu okullardaki öğretmenlerin giderek bilgilendirme yapacağını belirten Aydoğan, “Bu hafta sonuna kadar Ankara'daki 862 bin öğrencimiz domuz gribi olarak bilinen virüsten korunmanın yollarını öğrenmiş olacak” dedi.

Haberin Devamı


Özellikle okul öncesi eğitim gören çocuklarda virüsün yayılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Aydoğan, bu çocuklara temizliğin bir oyun gibi öğretilmesini istediklerini dile getirdi. Aydoğan, “Bilhassa küçük yaş gruplarını oluşturan çocuklarımıza öğretmenin nezaretinde lavabolara gitmek suretiyle doğru el yıkamayı uygulamalı olarak öğretmeyi, biz okullarımıza öneriyoruz” diye konuştu.

“SEVİYORSANIZ KUCAKLAŞMAYIN”

Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okullarda ellerin çok sık değdiği merdiven başlıklarının, elektrik düğmelerinin sürekli olarak sabunlu bezle temizlenmesini istiyoruz. Sınıfların havalandırılması, çocukların birbirleriyle temaslarının aza indirilmesini istiyoruz.
Mesela bizde çok yaygın birşey var, kucaklaşma. Bu iş artık şu hale geldi, birisiyle karşılaştığınızda eğer kucaklamamış, öpmemişseniz 'herhalde bana mesafeli davrandı' gibi algılanıyor. Artık bu, 'seni seviyorum, öpmüyorum' sloganına dönüşmeli. Seviyorsa kucaklamaması gerekiyor. Bu konularda çocuklarımızı, birbirimizi sürekli duyarlı tutmak durumundayız.”

OKULLARDAKİ DEVAMSIZLIK

Öğrencilerin okullara devamsızlık durumunun da takip edilerek, bu konuda ilçe milli eğitim müdürlüklerine bilgi verilmesi talimatında bulunan Aydoğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu çok önemli. Okullara devamsızlık durumu hangi düzeyde seyrediyor biz bunu bilmek zorundayız. Sağlık Müdürlüğü ile bu konuda sürekli irtibat halindeyiz. İlçe milli eğitim müdürlüklerimiz her gün düzenli olarak öğleyin saat 12.00'ye kadar sabah gelmeyenlerin, öğleden sonra 14.30'a kadar kadar öğleden sonraki gruplardan gelmeyenlerin sayısını bildirecekler. Sağlıklı karar vermek için bunu bilmek zorundayız.

Çocukların okula niye gelmediklerini de okul müdürlükleri takip edecek. Gelmeyen çocuklardan rapor isteyeceğiz. Gerçekten mazereti olduğu için mi gelmemiş, sağlıklı olduğu halde başka bir nedenle mi gelmemiş bu öğrenilecek. Bunu çocuklara duyurmamız, zaten keyfi gelmemelerin önüne geçecektir.

Haberin Devamı

Bizde çocuklarda sürekli bir tatil heyecanı, beklentisi hep var. O bakımdan bu beklentiyi de önlemek durumundayız.”
Domuz gribini birçok kişinin ayakta geçirdiğine işaret eden Aydoğan, “Korkulacak, 'ölümcül sonuçları var bunun eyvah' denilecek bir durumla karşı karşıya olmadığımız kesin. Sadece hızlı yayılan bir virüsü önlemeye yönelik eğitim tedbirleri almalıyız. Bizim yaptığımız bu. Hayatı kesintiye uğratacak bir yaklaşım içinde olunmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.


Aydoğan, yapılan çalışmanın sadece domuz gribini değil, normal mevsimsel gribin önlenmesine yönelik tedbirleri de içerdiğini belirtti.

“OKUL AİLE BİRLİKLERİ TEMİZLİK MALZEMESİ ALSIN”

Okul aile birliklerinin kaynaklarını temizlik malzemesi alımına ayırmalarını isteyen Aydoğan, bu konuda zorlanacak okulların ilçe milli eğitim müdürlüklerinden yardım talebinde bulunabileceklerini bildirdi.
Aydoğan, “Tuvaletlerde mutlaka sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulması gerekiyor. Bunların yüksek maliyeti yok. Okullarımızın bir çoğu bunu karşılayabilecek durumda. Karşılayamayan kurumlara da il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin desteği olacak” dedi.

Haberin Devamı

VAKA SAYISI ARTIYOR

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün saat 12.00 itibariyle Türkiye'de tespit edilen pandemik H1N1 gripli hasta sayısının toplam 582 olduğu belirtilerek, şunlar belirtildi:

“Tüm vakaların genel durumları iyi olup tedavileri devam etmektedir. Pandemik H1N1 aşısının 500 bin dozluk ilk teslimatı 20 Ekim 2009 tarihinde Bakanlığımız Ana Deposu'na yapılmıştır. Gerekli incelemelerin yapılması için rastgele örnekleme metodu ile alınan numuneler, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı laboratuvarlarına teslim edilmiş olup analizlerine başlanmıştır. Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

ANKARA'DA OKUL AÇILIYOR

Ankara Valisi Kemal Önal, “Domuz gribi vakası nedeniyle 1 hafta eğitim ve öğretime ara verilen BUPS İlköğretim Okulu yarın açık” dedi.

Önal, domuz gribi virüsü nedeniyle rahatsızlanan öğrencilerin iyileştiğini, 3 öğrencinin ise iyileşme sürecine girdiğini ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

“Okulda bulaşma riski bulunmadığı için” eğitim ve öğretime başlanmasında sakınca olmadığını tespit ettiklerini belirten Önal, “Domuz gribi vakası nedeniyle 1 hafta eğitim ve öğretime ara verilen BUPS İlköğretim Okulu yarın açık” dedi.
Önal, ayrıca başkentte domuz gribi nedeniyle eğitim ve öğretimde aksaklık yaşanan bir eğitim kurumunun bulunmadığını sözlerine ekledi.

BUPS İlköğretim Okulu bazı öğrencilerde domuz gribi virüsü tespit edilmesi nedeniyle 1 hafta süreyle tatil edilmişti.

Diyarbakır'da ‘Domuz gribi' vaka sayısı 23'e ulaştı

DİYARBAKIR'da ‘Domuz gribi' hastalığına neden olan ‘H1N1 virüsü' tespit edilmesi üzerine merkezinde okullar 7 gün tatil edilirken, 2 günde devlet hastanesi, üniversite, sağlık ocağı ve özel hastaneler dahil olmak üzere yaklaşık 21 bin kişi muayene edildi.


‘Domuz gribi virüsü' tespit edilenlerin sayısı 23'e ulaşırken virüsün 2 Ekim'de 5 çocuktan rastgele alınan kan örneklerinden tespit edildiği ortaya çıktı.

Ankara'dan sonra Erzurum ve Diyarbakır'da ortaya çıkan ve sayıları her geçen gün artan ‘Domuz gribi' vakası için Diyarbakır Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü'nde koruyucu çalışmalar devam ediyor. H1N1 virüsünün Diyarbakır'a nasıl geldiği halen tespit edilemezken, kent merkezinde vaka sayısının 23'e ulaştığı açıklandı. Okulların tatil olması nedeniyle veliler çocuklarını tahlil için hastanelere götürmesi, izdihama neden oldu. Çocuk Hastanesi, Devlet Hastanesi, Dicle Üniversitesi Çocuk bölümü, sağlık ocakları ve özel hastaneler 2 günden buyana yaklaşık 21 bin başvuru yapıldı.

Domuz gribi virüsünün 2 Ekim tarihinde ortaya çıktığı öne sürüldü. Batıkent Sağlık Ocağı'na yüksek ateş ve baş ağrısı ile gelen 5 çocuk için görevli doktorlar tahlil istedi. Çocukların yapılan tahlillerinden ‘H1N1' virüsü olan domuz gribine yakalandıkları tespit edildi. Yetkililer durumu bildirdikleri Sağlık Bakanlığı'nın isteği üzerine kan örneklerini Ankara'ya gönderdi. Ankara'da yapılan incelemelerde 5 çocuğun sonuçları pozitif çıkınca, çocukların evlerinde karantinaya alınması kararı alındı. Çocuklardan 2'si kendini iyi hissedip okula gidince virüsün diğer çocuklara da bulaştığı ve yayıldığı iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!