Depolar şimdiden doldu

Güncelleme Tarihi:

Depolar şimdiden doldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2022 12:23

Rusya’nın ağustos sonundan itibaren Almanya’ya gaz tedarikini tamamen kesmesi sonrası enerji dar boğazı tehdidiyle karşı karşıya olan Almanya’da gaz stoklarının yüzde 90 dolduğu belirtildi.

Haberin Devamı

AVRUPA depolama operatörlerinden alınan verilere göre, depolama tesisleri geçen pazar günü bir önceki güne göre yüzde 0.32 puan artarak yüzde 90.07 doluluk seviyesine ulaştı. Stoklardaki seviye verilerinin gecikmeli olarak rapor edildiği belirtildi. Bakanlık, Alman depolama tesislerinin 1 Kasım’da, yani altı hafta sonra en az yüzde 95 oranında dolu olmasını öngörüyor. Bu seviyede depolanan gaz miktarı yaklaşık olarak Ocak ve Şubat 2022’de ülke çapındaki tüketime karşılık geliyor. Depolama tesisleri, gaz tüketimindeki dalgalanmaları telafi etmek ve böylece gaz piyasası için bir tür tampon sistem oluşturmak amacıyla hizmet veriyor. Stokların genellikle sonbaharda ısıtma sezonunun başında doldurulduğu belirtildi. Tesislerdeki gaz seviyeleri daha sonra ilkbahar aylarına kadar düşüyor. Soğuk kış günlerinde Almanya’daki gaz tüketiminin yüzde 60’ı Alman depolama tesisleri tarafından karşılanıyor.

Haberin Devamı

1 KASIM’DA YÜZDE 80 DOLU OLMASI GEREKİYOR
Federal hükümet, ısıtma sezonunun başında gaz depolama tesislerinin mümkün olduğunca dolu olmasını sağlamak için çeşitli önlemler alıyor. Almanya hali hazırda Norveç, Hollanda ve Belçika’dan boru hatlarıyla doğal gaz tedariki sağlıyor. Yılın başında, sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) yönelik ilk iki terminal Almanya’nın Kuzey Denizi kıyısında faaliyete geçecek. İlk verilere göre, AB’nin gaz depolama tesisleri de pazar günü ortalama yüzde 85.99 oranında doluluğa ulaştı. İlkbahardan bu yana AB genelinde geçerli olan kural gereği, depolama tesislerinin 1 Kasım itibariyle yüzde 80 oranında dolu olması gerekiyor. AB, bu hedefine ağustos ayı sonu itibariyle ulaştı. 18 AB üyesi ülkede yeraltı gaz depolama tesisleri bulunuyor.

 

BAKMADAN GEÇME!