Demokrasimiz terörden çok daha güçlü

Güncelleme Tarihi:

Demokrasimiz terörden çok daha güçlü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 09:20

Almanya Paris'teki terör saldırısına karşı ayakta. Camiler, İslam cemiyetleri ve siyasiler, teröre karşı önemli mesajlar verirken, pazartesi günü başkent Berlin'de büyük bir gösteriye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Biz kinin toplumu bölünmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA'NIN başkenti Paris'te kanlı terör saldırısına karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Almanya'da Müslüman cemiyetler biraraya gelerek, terörü lanetlerken, siyasi yetkililer de bu sinsi terör saldırısının toplumu bölmesine müsaade etmeyecekleri mesajını verdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Cumhurbaşkanlığı sarayı Bellevuede cuma sabahı verdiği yeni yıl resepsiyonundayım. Alman meslektaşlarım, etrafımı sarıyor: Konu Paris'teki kanlı terör saldırısı. Hepsi şunu soruyor: Düne kadar Avrupa'da İslamı terör tehlikesi uzak bir ihtimal olarak görünüyordu. Ama şimdi bu korku gerçek oldu. Bu saldırı İslam'a karşı şüpheleri güçlendirecek. Burada Müslüman cemiyetlere önemli görev düşüyor. Müslüman cemiyetleri şimdi ne yapacak?

Demokrasimiz terörden çok daha güçlü

ALÇAK SALDIRI

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck bu sırada ciddi ve hüzünlü bir yüz ifadesiyle kürsüye çıkıyor. Aslında Cumhurbaşkanı bugün toplumun önde gelen temsilcileriyle yeni yıla girişi kutluyor. Ama saldırı bu kutlamayı yasa çevirdi. Herkes Cumhurbaşkanı Gauck'un vereceği mesajı merak ediyor. Terör saldırısını iğrenç bir saldırı olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gauck, şöyle konuştu: “Bu saldırı özgürlüğe, Fransızların, Avrupalıların, açık toplumun özgürlüğüne bir saldırıydı. Ama bu saldırıyı yapanlar ve buna sempati duyanlar ve buradan çıkar sağlamak isteyenler şunu iyi bilsinler: Bu saldırı bizi sarsmıştır, ama inançlarımızı değil. Biz özgürlüklerimize sınır getirmeyeceğiz, tam tersine sonuna kadar kullanacağız. Biz sözün özgürlüğünü, basın özgürlüğü olmadan yaşam gücünü kaybedecek demokrasiyi savunacağız.

BÖLÜNMEYECEĞİZ

Biz gösteri özgürlüğünden, inanç özgürlüğünden, tüm özgürlüklerden yanayız. Şuna kesinlikle inanıyorum ki, bizim demokrasimiz terörden çok daha güçlüdür. Biz kinin bizi bölmesine müsaade etmeyeceğiz. Demokratlar toplumu olarak birlikteyiz. Bizim için birinin adı, annesinin kim olduğu, hangi tanrıya inandığı, hangi bayramları kutladığı önemli değil. Bizim için geçerli olan, farklılıkları birleştiren, anayasaya bağlılık, hukuk devleti ve insan hakları. Bu değerler bir toplumu barış içinde birarada tutan temel taşlar. Bugün farklı siyasi görüşlerden ve farklı dinlerden yüzbinlerce insan, Hıristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler biraraya gelerek, çok açık şu mesajı veriyor: Bizim toplumumuz büyük ve güçlü. Biz hangi taraftan gelirse gelsin, aşırıların bu toplumu küçük ve zayıf düşürmesine izin vermeyeceğiz. Biz ne güçsüsüz ne çaresiz. Bizim kararlı vatandaşlarımız var, fanatizme ve şiddete karşı koyacak yasalarımız ve kurumlarımız var. Dünyada milyonlarca insanın çağrısına ben de aynen katılıyorum: Biz Charlieyiz.”

ADALET BAKANI CAMİDE

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Cumhurbaşkanı Gauck'un yeni yıl resepsiyonuna katılmadan önce Berlin şehitlik Camii'ni ziyaret ediyor. Bakana cami ziyaretinin nedenini soruyorum: Gayet açık diyor: Şimdi teröre karşı birlikte durma zamanı. Toplumun bölünmesine, Müslümanların dışlanmasına izin vermemeliyiz. Bu birlikteliği vurgulamak istedim.” Bakan Maas, yasaların sertleştirilmesi taleplerini de reddetti. Maas, bunun teröristlerin istediği şey olacağını söyledi.

BÜYÜK GÖSTERİ

Almanya'daki cami dernekleri cuma vaazında terör saldırısını kınadı ve terörün İslamla asla bağı olamayacağını vurguladı. Müslüman cemiyetleri pazartesi günü başkent Berlin'de sokağa dökülmeyi planlıyor. Berlin'de yapılacak büyük bir gösteriyle terör lanetlenecek. Almanya Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de tüm siyasi parti ve liderlerini Berlin'de yürüyüşe çağırdı. Tüm Avrupa terörün şokundan çıkarak, terörü lanetlemeyen kitlesel gösterilere sahne olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!