‘Danışırsan bir adım öndesin’

Güncelleme Tarihi:

‘Danışırsan bir adım öndesin’
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2024 13:33

Yaklaşık 400 bin istihdam açığı için dışarıdan nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyan Almanya, yasal reformlar yaptı. Berlin Alevi Toplumu Cemevi (BAT-Cemevi) de bu reformlar kapsamında Türkiye’den çalışmak üzere Almanya’ya geleceklere her konuda ücretsiz danışma hizmeti sunuyor.

Haberin Devamı

HAYATA geçirilen yeni düzenlemeler üzerine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeden Almanya’ya çalışmak üzere kalifiye iş gücü her geçen gün daha çok artıyor. Almanya, 1960 ve 1970’li yıllarda gerçekleşen iş gücü göçü sırasında gelenleri yalnız bırakırken, bu kez gelenlere ilk günden itibaren destek olup günlük yaşama alışmaları için kolları sıvadı. Çalışmaya gelenlerin günlük hayatta karşılaşacakları sorunları çözmek amacıyla önlemler alan yetkililer, göç edenlerin uyumu ve sorunlarının çözümü için sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapma yolunu seçti. Ülkeye yeni gelenlerin uyumunu hızlandırmak için ücretsiz danışma merkezleri açıldı.

‘Danışırsan bir adım öndesin’

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLİYOR
Berlin Alevi Toplumu Cemevi (BAT-Cemevi) bünyesinde de açılan danışma merkezinde Türkiye’den çalışmak üzere Almanya’ya geleceklere her konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuluyor. Berlin Alevi Toplumu Cemevi (BAT-Cemevi) Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Şahin, danışma merkezinin çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Almanya 1960 ve 1970’li yıllarında gelen göçmenlere yönelik yaptığı yanlışları tekrarlamamak için önlemler alıyor. O yıllarda gelenlere iş gücü gözüyle bakılırken, şimdi bu yanlıştan vazgeçildi ve gelen insanların ihtiyaçlarının ve sorunlarının çözümü için sorumluluk alıyor. Biz, danışma merkezinde Türkiye’den gelenlere her alanda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Nerede dil öğreneceklerine, diplomalarını nerede ve nasıl tanıtacaklarına, kiracı olarak hangi haklara sahip olduklarına, çocuklarını yuvaya veya okullara nasıl kaydettireceklerine, çocuk parası almak için neler yapmaları gerektiğine kadar aklınıza gelecek tüm konularda yönlendirici oluyoruz.”

‘Danışırsan bir adım öndesin’
UZMANLARA DANIŞMA BİLİNCİ VAR
“Şunu çok açıkça söyleyebilirim ki, Türkiye’den gelenler kulaktan duyma bilgilere inanmıyor ve bilgiyi uzmanından almayı tercih ediyor. Bilgilenmeye çok önem veriyorlar. Özellikle de doğru bilgi almak istiyorlar. Bilgi artık önemli bir güç. ‘Danışırsan bir adım öndesin’ sözünün doğruluğunu üç aylık çalışmayla tecrübe ettik. Çok basit gibi görünen bazı konular hayati önem taşıyabiliyor. Örneğin, Almanya’ya geldiğinizin ilk haftasında ikametgâh kaydı yapılmalı. 15 gün içinde bağlı bulunan başkonsolosluğa adres bildirimi de gerekiyor. Çok basit gibi görünen bu bilgi bile yapılmadığı taktirde telafisi zor yaptırımlara neden olabilir.”
Sadece Almanya’ya gelenlere değil, henüz Almanya’ya gelme kararını vermek üzere olanlara da ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduklarını belirten Şahin, ücretsiz danışmanlık hizmetinden faydalanmak isteyenlerin kendilerine biradimondesin@gmx.de elektronik posta yoluyla ulaşmalarının yeterli olduğunu kaydetti. Şahin, danışma hizmetini ücretsiz almak isteyenlerin dilerlerse Kreuzberg’de bulunan cemevine pazartesi ve cuma günleri bizzat gelebileceklerini de söyledi.

BAKMADAN GEÇME!