Daha güzel İstanbul için Hamburg'a geldiler

Güncelleme Tarihi:

Daha güzel İstanbul için Hamburga geldiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2011 18:13

İstanbul Kıyı Mastır Planı'nı hazırlamakta olan 8 kişilik uzman heyet Hamburg'u ziyaret ederek, liman ve çevre temizliği konusunda incelemelerde bulundu. Heyet, bu yıl Avrupa Çevre Kenti olan Hamburg'da Kent Geliştirme ve Çevre Senatörü Jutta Blankau ile de görüştü.

Haberin Devamı

İstanbul'dan 8 kişilik kent ve çevre planlama ve bilim uzmanı bu yıl Avrupa'nın Çevre Kenti olan Hamburg'da incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Yalçın Yüksel, Doç. Dr. Zeynep Işık, Dr. Bora Yerliyurt, Timuçin Kurt, Hamza Çakan, Mustafa Şirin, Ahmet Turan-Sepetci ve Neşe Köselli'den oluşan heyeti çeşitli şehir planlama ve çevre projelerini inceleyip, Alman meslektaşlarıyla fikir alışverişinde bulundular. Heyet, Hamburg Eyalet Parlamentosu'nu da SPD milletvekili Kazım Abacı'nın davetlisi olarak ziyaret etti.

BAŞKA ÜLKELERDE DE İNCELEMELERDE BULUNACAKLAR
Timuçin Kurt daha önce İspanya'ya gidip incelemelerde bulunduklarını ve Hamburg'dan sonra da Amerika'nın liman kentlerinde incelemelerini sürdüreceklerini belirterek,

“İstanbul Büyük Şehir Belediyesi olarak, İstanbul Kıyı Mastır Planı'nı hazırlıyoruz. Bu projeyi de Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Bu kapsamda dünyada ön plana çıkan kıyı kentlerini ziyaret edip, olumlu veya olumsuz deneyimlerini öğrenmek istiyoruz. İspanya'da Barcelona'ya gittik ve orada hem kamu hem de özel yetkilileryle görüştük. Şimdi de Hamburg'a geldik ve burada limancılık ve kıyı kullanımı konusunda ki deneyimlerini, kent planlama deneyimlerindeki olumlu ve olumsuz görüşlerini alacağız. Bu deneyimlerden hareket ederek İstanbul'umuz için en iyi planı yapmaya çalışacağız” dedi.

YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR
Prof. Dr. Yalçın Yüksel ise, İspanya'da kıyı kullanım üzerine iyi çözümlerin olduğunu gördüklerine dikkat çekerek, “Halkın kıyıyı etkin bir şeklide kullanması için iyi çözümlerin olduğunu gördük. Kıyıda farklı kullanımların entegre edilebileceğini gördük. Eğer siz doğru çözümler üretebilirseniz halkın kıyıları aktif şekilde kullanabileceklerini ve aynı zamanda da kıyıların korunarak sürdürülebilinir şekilde gelişebileceğini gördük. Dolayısıyla önce kamunun ciddi anlamda yönlendiriliyor olması ve bunun her aşamasında halkın aktif katılımı lazım. Barcelona bizlere bunu gösterdi” dedi.

Kıyı alanlarının çeşitliliği, doğal kaynakları ve kültürel değerleri ile dünyanın en şanslı ülkelerinden birisi Türkiye olduğunu belirten Yüksel, “Kıyı ve çevre konusunda yapacak çok şey var” dedi. Kazım Abacı'nın ağırladığı delegasyon üyeleri, Hamburg Eyalet Parlamentosu'nda Kent Geliştirme ve Çevre Senatörü Jutta Blankau'a ile görüştüler. Blankau, kent yönetiminin çevreciliğe çok önem verdiği ve bu yüzden Hamburg'un Avrupa Çevre kenti ilan edildiğine dikkat çekerek, “Çevre temizliği, yeşil alanları korumak ve geliştirmek kentin yaşam kalitesini artırıyor. Bu noktada kent halkını da çevre konusunda duyarlı kılmak bizim için çok önemli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!