Çorap ihracında dünya üçüncüsüyüz

Güncelleme Tarihi:

Çorap ihracında dünya üçüncüsüyüz
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2008 13:29

Türk firmaları, 2007 yılında, 1,5 milyar çift çorap ihracatı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin çorap ihracatında dünya üçüncüsü olduğunu belirterek, 2007 yılında, 837 milyon dolarlık çorap ihraç edildiğini bildirdi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dünya çorap ihracatında en büyük pay yüzde 30 ile Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait. Çin Halk Cumhuriyeti’ni yüzde 14 ile İtalya, yüzde 10 ile Türkiye izliyor. Dünyanın en büyük çorap ithalatçısı ise ABD. Bu ülke 1,5 milyar dolarlık çorap ithalatı gerçekleştiriyor. En fazla çorap ithal eden ikinci ülke Almanya 751 milyon, üçüncü ülke Japonya da 661 milyon dolarlık çorap ithal ediyor.

YÜZDE 15 ARTTI

Türkiye’nin çorap ihracatı ile ilgili olarak soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk tekstili içinde çorap üretimi ve ihracatının önemli bir miktar teşkil ettiğini kaydederek, sadece çorap ihracatının bir milyar dolara yaklaştığını söyledi.

2007 yılında 837 milyon dolarlık çorap ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Tüzmen, 'Bu önemli bir rakam. İhracatımızın 243 milyon dolarlık kısmı İngiltere’ye, 175 milyon dolarlık kısmı Almanya’ya, 76 milyon dolarlık kısmı Fransa’ya, 55 milyon dolarlık kısmı Hollanda’ya, 35 milyon dolarlık kısmı İtalya’ya gerçekleştiriliyor. Görüldüğü gibi en seçici tüketim pazarlarına ihracat yapıyoruz' dedi.

Türkiye’nin dünyanın önemli bir çorap ihracatçısı olduğuna dikkat çeken Bakan Tüzmen, şunları söyledi: 'Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve İtalya’dan sonra çorap ihracatında dünya üçüncüsü. AB ülkelerinin çorap ithalatı yaptığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2007 yılında AB ülkelerine 527 milyon dolarlık çorap ihraç ettik.

Önümüzdeki dönemde çorap ihracatımızı artırmak için tüketici tercihlerini dikkate alarak üretim yapmamız gerekiyor. Anti bakteriyel, selülit giderici, medikal çorap üretimine geçmeliyiz. Bu arada küresel ısınmanın etkisiyle dünya çorap pazarında pamuklu çoraplara talebin artması bekleniyor. Üreticilerimiz dünyadaki gelişmeleri dikkatle takip etmelidirler. Öte yandan çorap ihracatçısı firmalarımız dünya pazarlarındaki hakimiyetlerini kaybetmemek ve pazar paylarını arttırmak için birbirleriyle yıkıcı rekabet yerine işbirliğine gitmelidir.'

Bakan Tüzmen, Türkiye’nin çorap ihracatında kuvvetli ve zayıf yönleri hakkında da bilgi verirken, sektördeki tecrübe, AB pazarına yakınlık, dünyanın en önemli çorap üreticilerinden olmak, insan ve çevre sağlığına uygun üretim yapılması, yenilikçi tasarımlar, kaliteli üretim, hızlı teslimat, esnek üretim yapısı, sektörün makine yapısının genç olması ve sektörde çalışanların eğitimli olmasının Türkiye’nin kuvvetli yönlerini oluşturduğunu kaydetti.

Tüzmen, iç tüketimin az olması, üreticiler arasında yıpratıcı fiyat rekabeti, girdi maliyetlerinin yüksekliği, dünyanın en büyük çorap pazarı ABD ve diğer pazarlarda aşırı değerli YTL sıkıntısı, Çin’e uygulanan kotaların kaldırılmasının ise Türkiye’nin zayıf yönlerini oluşturduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!