Çok dillilik eğitim sistemine adapte edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Çok dillilik eğitim sistemine adapte edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2012 11:26

Köln'de çok dilliliğin meslek yaşamındaki başarısını anlatan toplantıda konuşan LAGA Başkanı Tayfun Keltek, "Doğal iki dilliliğin desteklenmesinin iş alanında da büyük yarar sağladığını, iş bulmada gençlerin daha çok başarılı olabileceklerinin örneklerini kamuoyuna göstermek istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen "Çok dillilik ve meslek yaşamında başarı" konulu toplantıda konuşan Eyalet Göçmen Meclisleri Birliği (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek, iki dilli yetişen göçmen kökenlilerin okulda ve meslek hayatında çok başarılı olduklarını söyledi.

Köln Üniversitesi ile Köln Belediye Meclisi’nin ortak düzenlediği toplantıda doğal iki dilliliğin önemini vurgulayan Tayfun Keltek, "Amacımız Alman Eğitim Sistemi’nin dikkatini bu konuya çekmek" dedi. Köln’de diğer kentlere göre bu konuda hassasiyetin çok fazla olduğuna da değinen Keltek, şöyle konuştu: "Köln’de 15’e yakın okulda okuma ve yazma Türkçe ve Almanca olarak yapılıyor. Böylece çocuklar hem Almancayı hem de Türçe'yi daha iyi öğreniyorlar. Burada amaç var olan bir dilin okul başarısı için kullanılması ve bundan yararlanmasıdır. Yani çocuğun ailesinden öğrendiği ana dilin okul sisteminde değerlendirilmesi. Böylece dildeki bilinçlilik, bilinçli olma ondan sonra gelen dile olumlu yansıyor. Bu okul sistemi içinde destek görürse oluyor. Tüm amaç bunu sağlamak. Bu toplantının özünde doğal iki dilliliğin desteklenmesinin iş alanında da büyük yarar sağladığını, iş bulmada gençlerin daha çok başarılı olabileceklerinin örneklerini kamuoyuna göstermek istiyoruz. Bu doğrultuda LAGA olarak NRW hükümetinin uyum ve katılım yasasına doğal iki dillilik desteklenmeli cümlesini koydurmayı da başardık."

Almanya tek dil üzerine kurulu

Yoğun bir katılımın gerçekleştiği Köln'ün Tarihi Belediye Sarayı salonundaki toplantıya uzman olarak katılıp fikir taştışmasında bulunan Duisburg-Essen Üniversitesi'nden Prof.Dr. Ursula Boos-Nünning, Köln Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michael Becker-Mrotzek ise, Almanya'nın diğer ülkelere oranla tek dil üzerine kurulu bir ülke olduğunu belirterek, iki dilliliğin desteklenmesi için Almanya'da yeni konseptlere ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptılar..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!