‘Çok dilli anaokulları açılmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Çok dilli anaokulları açılmalı’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2022 12:22

Almaya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) ile üyesi olduğu Berlin Branderburg Türk Veliler Birliği (BBTVB) Yönetim Kurulu üyeleri eğitim, anaokulu, ana dil dersleri konularını ele alan hafta sonu çalıştayı düzenledi.

Haberin Devamı

FÖTED ile TBB Yönetim Kurulu üyeleri FÖTED Genel Merkez ofisinde bir araya gelerek eğitim konuları başta olmak üzere, ana dil dersleri, anaokulları konularında hafta sonu bir araya gelerek bir çalıştay gerçekleştirdiler. Yapılan çalıştayı kısaca değerlendiren FÖTED ve TBB Eş Başkanları, Almanya’da eğitim konusunun eyaletlere göre değiştiğini, yetkinin de eyaletlerde olduğunu belirttiler. FÖTED Eş Başkanları Mehtap Çağlar ve Kemal Ülker, “Eğitim programları, müfredatları eyaletlerde belirleniyor. Bizler FÖTED olarak hemen her eyalet örgütümüzle bir araya gelerek eğitim sistemini, oralardaki sorunları ve üye derneğimizin yaptığı çalışmaları detaylı bir şekilde belirlemek istiyoruz. Bu hafta sonu ilk olarak FÖTED’e başından beri yaptıkları çalışmalarıyla büyük katkı sunan Berlin örgütümüzle görüşmeler yaptık. Özellikle de anaokulu deneyimlerini dinledik ve bu deneyimleri diğer eyaletlere FÖTED olarak taşıyacağız” dediler. Federal Eğitim Bakanlığı’nın kısa sürede 5 kez değişmesini de eleştiren eş başkanlar, “Eğitim her ne kadar eyaletlerde belirleniyorsa da federal bakanlığın da eyaletlere yapacağı katkılar var. Ne yazık ki giden, gelen sık yaşandığından bunları inceleyip düşünme fırsatları dahi olamadı diye düşünüyoruz” diye konuştular.

Haberin Devamı

'TÜRKÇE OKULLARDA ÖĞRENİLİR'
Türkçe derslerinin okullarda uzman öğretmenler tarafından ders geçmeyi etki edecek şekilde haftada en az 5 saat verilmesi gerektiğinin altını çizen başkanlar şöyle devam ettiler: “Ne yazık ki Türkçe dersleri Almanya genelinde okullarda giderek daha az ders saati olarak verilmektedir. Bazı kurumlar bu dersleri vermeye kalkışmaktadır. Bu kurumlar sadece kurs mahiyetinde bir çalışma içerisinde bulunsalar Türkçeye daha fazla katkı sunmuş olurlar. Bilim insanları dilin ancak bir disiplin ve müfredat içerisinde uzman kişilerce ders olarak verildiğinde öğrenilebileceğini açıklamaktadırlar. Bu yerin de okullar olduğunu ayrıca belirtmektedirler.”

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR
Berlin Branderburg Türk Veliler Birliği (BBTVB) Eş Başkanları Berin Arukaslan ve Melike Çınar da çalıştay hakkında yaptıkları açıklamalarda şunları söylediler: “TBB olarak uzun yıllardır kurulmuş oluşumuzun da bizlere kazandırdığı deneyimlerle çalışmalarımızı yürütüyoruz. BBTVB olarak çok eskiden beri, bu ve benzeri kurumlarda çalışmış Safter Çınar, Kazım Aydın, Ertekin Özcan gibi isimler bizlere hâlâ destek vermeye devam ediyorlar. Büyüklerimizin geçmişteki siyasilerle olan ilişkileri bizlerin bir adım önde başlamamıza neden oluyor. BBTVB olarak üç anaokulumuz var. Anaokullarını açmak ve yönetmek çok kolay olmamakla beraber, biraz deneyim kazandıktan sonra işler daha kolaylaşıyor. Eyaletlerde değişik mevzuatlar var. Tavsiyemiz, öncelikle bir Alman kurumuyla birlikte açılması yönünde olacaktır. Çok dilli olarak açtığımız anaokullarına çok değişik uluslardan çocuklar gelmektedir. Türkçemizi bu anaokullarında sevdirebilir ve öğretmeye başlarsak, ileri yaşlarda da Türkçe dersi verilen okulları seçeceklerdir. Çok dilli anaokullarının çoğalması gerekmektedir. Anaokulu açmak isteyen derneklerimize gereken yardımları yapmaya hazırız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!