Çin’e destek tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Çin’e destek tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2022 09:42

Almanya’da ilgili 7 bakanlık sıcak bakmadığı halde Başbakan Olaf Scholz’un Çin devlet şirketi Cosco’nun Hamburg Limanı’na ortak olmasına destek vermesine tepkiler arttı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Olaf Scholz’un, Hamburg Limanı’nı işleten HHLA şirketine Çin Cosco şirketinin yüzde 35 ortaklığına destek vermesi hem Almanya’da hem de Avrupa Birliği’nde (AB) sıkıntı yarattı. Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projeleriyle Almanya’nın Rusya’ya enerji bağımlılığı tartışmaları devam ederken, Çin devlet şirketinin Hamburg Limanı’na ortaklığının yeni sıkıntılar doğuracağına dikkat çekildi. Başta Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck olmak üzere ilgili 7 bakanlığın Almanya’nın önemli bir ticaret partneri olmasına rağmen bu alanda Çin şirketiyle iş birliği yapılmasına karşı olduğu açıklandı. Hükümet ortağı FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de Çin yönetiminin yıllardır kararlı bir biçimde kendi çıkarlarını her alanda savunduklarını hatırlatırken, bu denli duyarlı bir alanda Çin’le iş birliği yapılmaması uyarısında bulundu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un 4 Kasım’da geniş kapsamlı bir ekonomi delegasyonuyla Pekin’e yapacağı ilk resmi ziyarete de şimdiden tepkiler gelmeye başladı. Scholz’un bu ziyaretinin Çin’in Tayvan ve Uygurlara dönük baskı politikasına destek anlamına geleceğine dikkat çekildi. AB’nin de Scholz’un Pekin ziyaretine pek sıcak bakmadığı belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!