Çifte vatandaşlık yolu açık

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlık yolu açık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2009 14:06

Prof. Dr. Astrid Wallrabenstein, Almanya'da doğan Türk çocuklarının opsiyon modeli nedeniyle 18 ile 23 yaşları arasında Türk yada Alman vatandaşlığından birini seçmeleri gerektiğini, ancak Türkler için çifte vatandaşlık kapısının tamamen kapalı olmadığını söyledi. Wallrabenstein, özel durumların çifte vatandaşlık yolunu açtığını vurguladı.

Haberin Devamı

Almanya'da Bielefeld Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Astrid Wallrabenstein, 1999 yılııda değiştirilen Vatandaşlık Yasası'nın özellikle Türkleri etkileyen opsiyon modeli ile Almanya'da doğan Türk çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanındığını söyledi. Prof. Dr. Wallrabenstein, "Ancak gençlerin 18 ile 23 yaşları arasında bir vatandaşlığa karar vermeleri gerekiyor.

Opsiyon modeli politik bir yaklaşım sonucu doğdu. Anayasaya aykırıdır diyemeyiz, ancak politik bir karar olduğu için onayladığımı söyleyemem. Bu model, partiler arasında vatandaşlık hakkı konusunda bir uzlaşma sonucu ortaya çıktı. Velilerden birinin 8 yıl Almanya'da yaşaması durumunda Almanya'da doğan Türk çocuklarına doğuştan çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Ancak çocukların 18 ile 23 yaş arasında bir vatandaşlığa karar verme zorunluluğu da getirildiği için çocukların 23 yaşına kadar bir vatandaşlığa karar vermeleri gerekiyor."

Özel durumlar

Çifte vatandaşlık için özel durumların söz konusu olduğuna işaret eden Prof. Wallrabenstein, "Örneğin Avrupa Birliği ülkesi vatandaşlarının durumu. Yada bir İranlı'nın durumu. İran vatandaşını vatandaşlıktan çıkarmadığı için İran vatandaşlarına da özel bir uygulama ile çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Aslında herkesin bir vatandaşlığa karar vermesi gerekiyor.

Ama ortaya çıkan özel durumlardan dolayı artık karar vermek gerekmiyor. Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı olmak da özel bir durum. Ancak birçok ülke için hala bu kısıtlama var. Bu Türklere karşı bir yasa değil, fakat en çok Türkler'in etkileniği de bir gerçek. Şu anda Türkler açısından bir ayrıcalık olduğu doğru. Bunun nedeni Almanya'da çok sayıda Türk vatandaşının yaşaması" dedi.
Sorun dört yıl sonra başlayacak

Prof. Wallrabenstein yasanın yürürlüğe girmesi ie birlikte 10 yaşına kadar olan çocukların çifte vatandaşlık hakkı elde ettiklerini hatırlattı. Prof. Wallrabenstein, "Bu çocuklar şimdi 19 yaşını doldurdu. Dört yıl sonra 23 yaş sınırına gelecekler. O zaman sorunlar yaşanacağını düşünüyorum" dedi.

Bugüne kadar Almanya genelinde Türklerin çifte vatandaşlığın korunması için bir davanın açılmadığını hatırlatan hukukçu, yasaların idari mahkemelere çifte vatandaşlığın tanınması yolunda imkanlar sunduğuna işaret ederek, "Bunun için çok özel durumların neden olarak gösterilmesi gerekir. Özel durumlar gözönüne alınarak bir Türk'ün çifte vatandaşlığının korunması mümkün" dedi.

21 yaş sınırı çok önemli


Prof. Wallrabenstein, "Çifte vatandaşlık hakkının korunması için yaş sınırı var. Bunun sınırı 21. Çifte vatandaş olan kişiler 18 yaşından itibaren 21 yaşlarına kadar iki vatandaşlıklarının korunması için ilgili daireye, 'Beibehaltigungsgenemigung' adı verilen dilekçeyi sunmalılar. Bu dilekçede neden iki vatandaşlıklarını korumak istediklerinin nedenini de yazmalılar" dedi.

Mektuplar korkutmasın


Vatandaşlık Daireleri'nin 18 yaşını dolduran çifte vatandaşlara mektuplar göndereceğini, bu işlemin 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren başladığını belirten Prof. Wallrabenstein, "Bu mektuplar gençler Alman vatandaşı olduğu için vatandaşlık dairesinde gelecek. Yabancılar Dairesi'nden değil. İlk mektupta gençlere vatandaşlık durumları ile ilgili sorular yöneltilecek.

Eğer çocuk hala çifte vatandaş ise ikinci bir mektup ile 23 yaşına kadar bir vatandaşlığa karar vermesi gereği hatırlatılacak. Gönderilen mektupta çifte vatandaşlığın korunması isteniliyorsa 21 yaşına kadar dilekçe verilmesi gereğine dikkat çekilecek. Burada korkulacak bir durum yok. Kişilere Alman vatandaşı olarak mektup alacak".
Danışın


Her kişinin durumunun özel durumlar içerdiğini hatırlatan hukukçu Prof. Dr. Astrid Wallrabenstein, "Çekinmeden gidip yetkililerle konuşun. Kimsenin aklına gelmeyen özel durumlar var. Bunlar gözönüne alınır, iyi bir şekilde anlatılırsa çifte vatandaşlık hakkı verilmesinin önünde bir engel kalmaz. Çifte vatandaşlığınınzın korunması için sunacağınız dilekçeden çekinmeyin. Ret edilirse itiraz edilebilir, mahkemeye gidilebilir. Bu Anayasa Mahkemesi'ne kadar gidebilir. Olumlu sonucun çıkıp çıkmayacağı kişinin özel durumlarına bağlı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!