Chiko Berlinale'de

Güncelleme Tarihi:

Chiko Berlinalede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 20:14

Hamburglu yönetmen Özgür Yıldırım'ın çok güncel bir konu olan şiddetçi gençleri işlediği "Chiko" isimli ilk uzun metrajlı filmi şubatta Berlin film festivali Berlinale 2008'in Panorama kategorisinde yarışacak. Prodüktörlüğünü Fatih Akın'ın yaptığı filmi sinema eleştirmenleri şimdiden heyecanla bekliyor.

Haberin Devamı

HAMBURGLU yönetmen Özgür Yıldırım senaryosunu kendi yazdığı ve çekimlerine bir yıl önce başladığı "Chiko" isimli filmle Almanya'nın gündemini yakaladı. Şiddetçi gençler ve arkadaşlık kavramlarının ele alındığı filmin dünya prömiyeri Şubat ayındaki Berlin film festivali Berlinale 2008'de yapılacak.

Volkan Özcan, Denis Moschitto, Moritz Bleibtreu, Reyhan Şahin ve Fahri Ogün Yardım'ın önemli paylaştığı dram tarzındaki filmin prodüktörlüğünü Fatih Akın'ın film prodüksiyon şirketi corazon international yaptı.

Yıldırım'ın filmi Berlinale'nin Panorama kategorisinde Laetitia Masson, Brad Anderson ve Lucia Murat gibi ünlü yönetmenlerin filmleriyle yarışacak. Yıldırım'ın filmi tüm dünyadan binlerce filmin başvurduğu Berlinale Panorama'da jüri tarafından seçilip, gösterilmeye layık görülmesi, „Chiko'nun büyük beğeni ve yankı uyandıracağı şeklinde yorumlandı.

GERÇEKÇİ FİLM

Özgür Yıldırım mümkün olduğu kadar gerçeği yansıtan bir film çekmek için çaba harcadığını belirterek, "Hem Hamburg'da sosyal yapısı sorunlu bir semt olarak tanımlanan Dulsberg'de büyüdüm. Bu semtte gördüğünüz, duyduğunuz bazı şeyler sanki film gibi gelir insana. Bende bunları beyaz perdeye yansıtmak istedim. Bana neden uyuşturucu, gansterler ve şiddet üzerine bir film çektiğimi sorarsanız, cevabım 'Çünkü bunu benden iyi yapabilecek kimse olmadığı için' olur. İkinci bir neden ise Almanya'da uyuşturucu konulu gerçekçi bir film şimdiye kadar çekilmedi. Hiç kimse buna cesaret edemedi" dedi.

GENÇ AMA TECRÜBELİ

Özgür Yıldırım henüz 28 yaşında olmasına rağmen film dünyasında tanınan bir isim. Hamburg Üniversitesi'nin ünlü yönetmen Hark Bohm'un kurduğu ve ders verdiği film yönetmenliği bölümünden mezun olan Yıldırım, şimdiye kadar çektiği yedi belgesel ve kısa metrajlı filmi için çok sayıda ödül aldı.

2004'de çektiği kısa metrajlı filmi „Alim Market' Brünn Film Festivali Büyük Ödülünü, Çek Cumhuriyeti Film Festivali 2.lik Ödülünü, Atina Uluslararası Film Festivali Ödülünü, Münih Uluslararası Film Festivali Ödülünü aldı. Ayrıca ABD'deki Short Tiger'e aday gösterildi ve Studio Hamburg Genç Yetenek Ödülünü kazandı.

FİLMİN KONUSU

Uyuşturucu ticareti yaparak para ve şöhret kazanmak isteyen Chiko (Denis Moschitto), kentin "uyuşturucu kralı" olarak tanınan Brownie'nin (Moritz Bleibtreu) dikkatini kazanır. Ancak Chiko'nun arkadaşı Tibet (Volkan Özcan), Brownie'yi dolandırınca felaket başlar.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!