Cezayir’de seçimlere doğru

Güncelleme Tarihi:

Cezayir’de seçimlere doğru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 18:13

Cezayir’de önde gelen muhalefet partileri, Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’dan, Mayıs ayında yapılacak seçimlerden önce başbakanı görevden alarak geçici teknokrat hükümeti kurmasını istedi.

Haberin Devamı

El Arabiya’nın haberine göre muhalefet partileri, hükümetin özgür ve adil seçimlerin yapılmasını sağlayamayacağını düşündüğü için Başbakan Ahmed Uyahya’nın seçimden önce görevden alınmasını talep etti.
Seçimlerde yolsuzluk olmamasını garanti altına almak için hükümet değişikliği isteyen muhalefet partilerinden Ennahda partisinden Fatih Ribei, "Buteflika özgür ve adil seçimler konusunda ciddiyse taleplerimizi kabul etmeli ve tek görevi seçimleri idare etmek olacak yeni bir hükümet atamalı" dedi. Ennahda’nın çağrısına İşçi Partisi ve iki İslami parti de destek verdi.

Cezayir, Arap Baharı ayaklanmalarından çok fazla etkilenmedi, ancak Mayıs ayında yapılacak seçimlerin yönetim karşıtı ayaklanmalar için etken olabileceği belirtiliyor. İktidar partisinden bir kaynak da Buteflika’nın seçimlere daha tarafsız bir başbakanla gitme kararı aldığını söyledi. Aynı kaynak, Devlet Başkanı’nın Uyahya’nın yerine eski yargıç olan Çalışma Bakanı Tayib Luh’u getireceğini ifade etti, ancak bu bilgiler henüz doğrulanmadı.

Cezayir’de iktidardaki koalisyonun ortağı FLN partisi üyesi olan Luh’un eski bir yargıç olmasının, seçimlerin adil yapılacağı konusunda muhalefet partilerini ikna edebileceği yorumu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!