Cezaevindeki radikalleşmeye karşı umut imamlarda

Güncelleme Tarihi:

Cezaevindeki radikalleşmeye karşı umut imamlarda
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2015 10:32

Paris'teki terör saldırısını düzenleyenler cezaevinde radikalleşti. Almanya'da da selefiler cezaevindeki mahkumların peşinde. Radikalizme karşı umut imamlar.

Haberin Devamı

Avrupa'da terör saldırıları düzenleyen İslamcı teröristler genellikle cezaevlerinde yetişiyor. Terör örgütleri ve radikal İslamcı gruplar, cezaevlerind

Cezaevindeki radikalleşmeye karşı umut imamlarda
e daha kolay yandaş kazanıyor. Paris'teki terör saldırısını düzenleyen iki teröristin cezaevinde radikalleştiğinin ortaya çıkmasıyla şimdi cezaevleri siyasetin odak noktası oldu. Selefiler cezaevlerinde ilahiyatçı olmayan, kendini din bilgini gibi gösteren mahkumlarla yandaş kazanmaya çalışıyor. Cezaevlerinde Müslüman mahkumların radikallerin tuzağına düşmesini önlemede imamlara büyük görev ve ihtiyaç var.

Berlin'de üç cezaevinde DİTİB'ten beş imam din görevlisi olarak hizmet veriyor. Almanya'da nüfusun yoğun olduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki (KRV) 37 cezaevinden 30'unda Müslüman din görevlileri manevi rehberlik yapıyor. Ancak KRV’deki Katolik ve Protestan mahkumlar için 90 din görevlisi kadrolu çalışırken, Müslüman din görevlileri fahri hizmet veriyor ve ayda bir kez ya da iki haftada bir cezaevine gidebiliyor. Oysa eyalette 15 bin 900 mahkumun yüzde 18'i Müslüman. KRV cezaevlerinde de DİTİB'e bağlı camilerin imamları gönüllü hizmet veriyor.

YETERSİZ KALIYOR

Berlin'de cezaevinde fahri olarak manevi rehberlik yapan ilahiyatçı Süleyman Küçük, cezaevlerinde Müslüman mahkumlara din görevlisi hizmetinin çok yetersiz kaldığı görüşünde. Süleyman Küçük, “Biz ayda bir kez bu hizmeti veriyoruz. Tegel'de 320 civarında Türk mahkum var. Tegel Cezaevi’nde Katolik ve Protestan mahkumlar için 1.5 manevi rehber kadrosu var. Müslüman mahkumlar için de her gün hizmet verecek bir ilahiyatçı kadrosunun Tegel'e tahsis edilmesi en ideali olur. Aksi takdirde bu boşluğu internetten yanlış İslam bilgisi almış radikallerin doldurma tehlikesi yüksek. Cezaevlerinde bu konular ister istemez gündeme geliyor” dedi.

ÇOK İHTİYAÇ VAR

Münih yakınlarındaki Penzberg Camisi’nin imamı Bünyamin İdriz de cezaevlerinde görev yapacak Müslüman manevi rehberlere çok ihtiyaç olduğunu söyledi. “Ben Garmisch Cezaevi’nde Müslüman mahkumlarla konuştum. Gençler dini konularda kendilerini bilgilendirecek, imam istiyorlar. Devletin bu konuya daha fazla eğilmesi, Müslüman teşkilatlarıyla daha sıkı işbirliği kurması lazım. Ama cezaevlerine gidecek imamların da donanımlı olması şart. Mahkumların sorularını doğru yanıtlayabilecek bilgi ve donanıma sahip olmalılar. Mahkumları topluma kazandırmada hatalarını konuşarak, danışmanlık yapacak özel eğitilmiş
uzman imamlar lazım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!