Cem Özdemir yüzde 88.2 aday

Güncelleme Tarihi:

Cem Özdemir yüzde 88.2 aday
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 16:22

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı CemÖzdemir, gelecek yıl yapılacakFederal Meclis seçimlerinde Baden-Württemberg Eyaleti’nin başkentiStuttgart’tan birinci seçim bölgesindepartisinin doğrudan adayı seçildi.

Haberin Devamı

CEM Özdemir, önceki gün gece geç vakitlere kadar süren parti teşkilat toplantısında yapılan oylamada 98 oydan 90’ını aldı.

Önceki seçim döneminde ise yine aynı bölgeden direkt aday olan Cem Özdemir, yüzde 29 oyla Yeşiller’in genel seçimlerde en çok oy aldığı ikinci doğrudan aday olmuştu. Birinci bölgede SPD’li adayın yüzde 17 oy aldığı geçen seçimlerde oyların yüzde 34’ünü alan CDU adayı Federal Melis’e seçilmişti. Cem Özdemir, aralık ayında partisinin Baden-Württemberg Eyalet listesinin belirleneceği genel kurulda listeye girmek için aday olduğunu da açıkladı.

İlk 6’ya girememişti

Parti eşbaşkanlığına seçildikten sonra bir önceki genel seçimlerde listeye girmek için yarışan Cem Özdemir, ilk 6’ya seçilemeyince, kurulu terk ederek liste adaylığından vazgeçmişti.

SPD ile ortak olmak istiyoruz

CEM Özdemir, parti teşkilatının büyük bir çoğunlukla kendisine destek vermesinden memnuniyet duyduğunu belirtirken, hedeflerinin hükümeti oluşturmak olduğunu söyledi. Özdemir, “Yeşiller olarak hedefimiz, hükümeti oluşturmak. SPD ile bir koalisyon hükümeti kurmak istiyoruz. Ancak şu andaki kamuoyu yoklamalarına göre SPD’nin yine koalisyon küçük ortağı olarak Hıristiyan Demokratlarla hükümeti oluşturma ihtimali var. Bu nedenle genel seçimlerde SPD’ye giden her oy aynı zamanda Merkel’e gitmiş de olabilecek. Bunun önlenmesi için seçmenin Yeşiller’i tercih etmesi gerekir” dedi.

Yarış başladı

ALMANYA’da gelecek yıl yapılacak Yeşiller Partisi’nin lider adayları için yarış başladı. 60 bine yakın üyenin en az biri kadın olacak iki lider adayı belirlemesi için dün start verildi. 15 adayın yarışacağı oylamanın 30 Ekim’e kadar devam edeceği ve sonuçların 9 Kasım’da ilan edileceği açıklandı. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin tarihinde ilk kez bir partinin lider adayını tabanın belirlemesi için start verilirken, 15 aday için yarış başladı.

Yarışa, Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanları Renate Künast ve Jürgen Trittin ile partinin Eşbaşkanı Claudia Roth ve Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring Eckardt’ın yanı sıra şimdiye kadar politik sahnelerde tanınmayan parti üyelerinden Franz Spitzenberger, Werner Winkler, Markus Meister, Thomas Austermann, Patrick Held, Nico Hybbeneth, Roger Jörg Kuchenreuther, Alfred Mayer, Hans-Jörg Schaller, Friedrich Wilhelm Merck ve Peter Zimmer katıldı. Parti tüzüğüne göre en az bir kadın lider aday olması gerektiği için Renate Künsat, Claudia Roth ve Katrin Göring-Eckardt arasında zorlu bir mücadele yaşanmasından hareket edildiğine de dikkat çekildi. Erkek adaylar arasında ise en fazla oyu Jürgen Trittin’in almasının beklendiği de belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!