CDU yine oyun bozanlık ediyor

Güncelleme Tarihi:

CDU yine oyun bozanlık ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2023 10:42

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, Koalisyon Sözleşmesi’nde öngörülen şekilde Alman Vatandaşlık Yasası’nda reform yapmak için harekete geçti.Ve Federal İçişleri ve Yurt Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan Modern Vatandaşlık Yasa Tasarısı, 23 Ağustos 2023 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

Haberin Devamı

CDU yine oyun bozanlık ediyor
TASARIDA, şu anda geçerli yasalara göre 8 yıl olduğu halde Almanya’da 5 yıl yasal olarak yaşayan göçmen kökenlilere Alman vatandaşlığı verilmesi yer aldı.
Hatta çok iyi uyum sağlayanlar, iyi derecede Almanca bilenler ile fahri çalışmalar yapanlar için bu sürenin 3 yıla indirilmesi de.
Ebeveynlerden birinin 5 yıldır Almanya’da yaşaması halinde, burada dünyaya gelecek çocuklarına otomatik olarak Alman vatandaşlığı verilmesi de.
*
Teşekkür borcu olunan ‘Gastarbeiter’ (Misafir işçi) nesli 67 yaş üzerindekilerin Almanca dil testine tabi tutulmamaları, sadece sözlü olarak kendilerini ifade edebilmelerinin yeterli olması da tasarıda yer aldı.
Daha da önemlisi ise isteyenlerin sahip oldukları vatandaşlıklarından feragat etmeden Alman vatandaşı olabilmeleri öngörüldü.
Yani isteyen herkese ‘çifte vatandaşlık’ yolu açıldı.
Bakanlar Kurulu tasarıyı kabul ettiği gün Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, “Biz çok çeşitli toplumuza ve modern ülkemize yaraşır Modern Vatandaşlık Yasası yaratmak istiyoruz” dedi.
Başbakan Olaf Scholz da geçen hafta merkezi Mannheim’da bulunan ve Mustafa Baklan ile Kadir Baklan kardeşlere ait olan Suntat şirketini ziyareti sırasında ‘isteyen herkese çifte vatandaşlık’ yolunu açan bu tasarının Noel öncesi Federal Meclis’in de onayını alıp yasalaşacağı müjdesini verdi.
Ancak Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) “Oyun bozanlık” edeceği sinyalleri verdi.

Haberin Devamı

‘BU YASAYI HAYATA GEÇRİMEKTEN VAZGEÇİN’
CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, son dönemlerde Almanya’nın çeşitli kesimlerinde “Filistin’le dayanışma” gösterilerini ‘bahane’ ederek, “Böyle bir yasa, özellikle mevcut siyasi durumda tek bir sorunu bile çözmez” dedi ve hükümete “Bu yasayı hayata geçirmekten vazgeçin” çağrısında bulundu.
Aslında bu, CDU ile ‘kardeş parti’ Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin bu konuda ilk ‘oyun bozanlığı’ değildir.
Almanya’da Gerhard Schröder başbakanlığında SPD ile Yeşiller’in federal düzeyde 1998 yıkında oluşturdukları ilk koalisyon hükümeti, 1999 yılında 1 Ocak 2000 tarihi itibariyle ülkede 1913 yılından beri uygulanmakta olan kan bağına (ius sanguinis) dayalı vatandaşlık yerine doğulan yere (ius soli) dayalı vatandaşlığın yanı sıra ‘çifte vatandaşlık’ içeren tasarıyı Federal Meclis’ten geçirdi.
Ancak CDU/CSU tasarının bu şekilde yasalaşmasına karşı çıktı.
*
Daha tasarı yasalaşmadan 1999 yılı şubat ayında Hessen’de yapılan Eyalet Parlamentosu seçimleri öncesi CDU’nun başbakan adayı Roland Koch, “Çifte pasaporta hayır” diyerek yollara düştü.
Başta Frankfurt ve Wiesbaden olmak üzere Hessen eyaletinin çeşitli kesimlerinde kent merkezlerine stantlar kurularak çifte vatandaşlığa karşı imza kampanyaları sürdürüldü.
“Türklere karşı nerede imza atılıyor?” diyenler bu stantlara akın etti.
‘Kardeş parti’ CSU’nun iktidarda olduğu Bavyera eyaletinde de öyle.
Eyaletler Meclisi’nde çoğunluğu olmayan SPD ile Yeşiller, tasarıda değişikliğe “evet” demek zorunda kaldılar.
“İsteyen herkese çifte vatandaşlık” ısrarından vazgeçtiler.
Ama 18-23 yaşları arasında “Tek vatandaşlıkta karar kılmak” koşuluyla Almanya’da 5 yıldır yaşayan göçmen kökenlilerin burada dünyaya gelen çocuklarına doğuştan Alman vatandaşlığı verilmesi gerçekleşti.
Bu Alman Vatandaşlık Yasası’nda bir devrimdi.

Haberin Devamı

‘TEK VATANDAŞLIKTA KARAR KILMA’
Nitekim 20 Aralık 2014 tarihinde ‘opsiyon model’ olarak bilinen “tek vatandaşlıkta karar kılma” uygulaması CDU’lu Şansölye Angela Merkel döneminde CDU/CDU ve SPD’nin oluşturduğu ‘büyük koalisyon hükümeti’ tarafından devre dışı bırakıldı.
Resmi verilere göre 83.2 milyon nüfuslu Almanya’da 5.3 milyonu 10 yıldan daha uzun süredir olmak üzere burada yaşayan 12 milyon ‘yabancının’, yani toplam nüfusun yüzde 14’ünün Alman pasaportu yoktur.
Almanya’da yaşayan ve 26 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden gelen herkes ‘çifte vatandaş’ olabilmektedir.
AB üyesi olmadıkları halde İsviçre ve Norveçliler de.
Hatta ABD’liler, Japonlar, Güney Koreliler ve daha başka ülkelerden gelenler de.
Yani Almanya 58 ülkeden gelenlere ‘çifte vatandaşlık’ hakkı vermektedir.
Almanya’da yaşan 3.5 milyon civarındaki Türkiye kökenlinin yarıya yakını Alman vatandaşı ve bunlardan ancak 550 bine yakını da ‘çifte vatandaş’ statüsündedir.
Bu, hiç de adil bir durum değildir.
*
Bu olgu, Almanya gibi bir demokratik hukuk devletine yakışmamaktadır.
Bu durum Alman Anayasası’yla da bağdaşmamaktadır.
Alman Anayasası’nın 3. maddesinde “Tüm insanlar yasa önünde eşittir.
Kimse cinsiyeti, kökeni, ırkı, dili, ülkesi ve kökeni, inancı, dini ve politik görüşleri nedeniyle dışlanamayacağı gibi imtiyazlı da kılınamaz...” denilmektedir.
Bunu hiç şüphesiz Olaf Scholz başbakanlığındaki federal hükümetin hayata geçirmek istediği Modern Vatandaşlık Yasası’na çomak sokmak isteyen, oyun bozanlık eden CDU/CSU’lular da, sağ popülist Almanya için Alternatif’li (AfD) politikacılar da bilmektedir.
Bilmiyorlarsa da bunu onların kafalarına birilerinin zorla ve iyice sokması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!