İkinci Solingen faciası

Güncelleme Tarihi:

İkinci Solingen faciası
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2024 11:52

Solingen’de ikisi çocuk dört Bulgar vatandaşı Türk’ün ölümüyle sonuçlanan yangının ön bilirkişi raporu açıklandı. Geçici bilirkişi raporuna göre yangın kundaklama sonucu çıkmış. Raporu Wuppertal savcılığı kamuoyuna duyurdu. Kundaklama olayı, 31 yıl önce 5 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği faciayı hatırlattı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Solingen kentinde önceki gece çıkan yangında Bulgaristan Türk’ü 4 kişi yaşamını yitirirken, 9’u ağır 21 kişi yaralandı. Wuppertal Savcılığı, yangınla ilgili ön bilirkişi raporunu açıkladı. Rapora göre yangın, kundaklama sonucu çıktı. Polis şimdi kimliği belirsiz kişi veya kişiler hakkında soruşturma başlattı. Rapora göre, eski binanın merdiven boşluğundan başlayan yangın, baca etkisi olarak adlandırılan bir nedenle beş dakika içinde çatıya kadar yayıldı. Ahşap merdiven boşluğunda açık bir şekilde ‘ateş hızlandırıcı’ izler bulunduğu belirtildi. Bu bulgulara dayanarak, yangının ‘kasıtlı bir kundaklama’ olduğu varsayılıyor. Uzman itfaiye ekibi, yangının nedenini açıklığa kavuşturmak için oturulamaz durumdaki evde incelemelerde bulundu. Savcılığa göre uzmanların ilk değerlendirmesi ‘çok açık ve net’ bir şekilde kundaklama üzerineydi.

Haberin Devamı

İkinci Solingen faciası

Solingen Merkez Cami Başkanı Osman Korkmaz, Başkonsolos Ali İhsan İzbul, Ali Mirkan, Lokman Akman (soldan sağa)

BAŞKONSOLOS ZİYARET ETTİ
Görgü tanıkları bazı bina sakinlerinin pencerelerden atlayarak yangından kurtulduklarını söyledi. Yangın sırasında birinci kattan atlayarak kurtulan Türk vatandaşları Ali Mirkan ile dayısının oğlu Lokman Akman ve Rıdvan M., hafif yaralanma ve incinmelerden dolayı hastane gözlem altındaydı. Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul, hastaneye giderek yaralıları ziyaret etti ve yangın gecesi hakkında bilgi aldı. Rıdvan M.’nin tedavisi devam ederken, yanan dört katlı binanın birinci katında faciayı yaşayan ve tedavilerinin ardından önceki akşam hastaneden taburcu olan Ali Mirkan ile Lokman Akman, o gece yaşadıklarını anlattılar.
‘ÇOK BÜYÜK KORKU YAŞADIK’
Lokman Akman: “Binanın birinci katındaki dairede halamın oğlu Ali Mirkan ve Rıdvan M. ile birlikte kalıyorduk. Aynı katın diğer bir dairesinde, yanına sürekli genç ve orta yaş Almanların gidip geldiği bir Alman kalıyordu. İkinci katında bir Türk aile, üçüncü kat ve dördüncü katta akraba olan Bulgaristan Türk’ü iki ayrı aile bulunuyordu. Yangın gecesi henüz uyumamıştık, binanın alarmının çaldığını duyduk. Dairenin kapısını açtığımızda merdivenlerde duman ve alevleri gördük. Binanın cadde tarafından atlamayı düşündük, çok yüksek olduğunu görünce vazgeçtik. Çok geçmeden binayı plastik, yangın kokusu sardı. Biz de banyo penceresinden binanın arka boşluğuna atladık. Çok büyük korku yaşadık, vefat edenler için de çok üzüldük.”
Ali Mirkan: “Yangın gecesi anlatılamaz büyük korkular yaşadık. Kapıyı açtığımızda, dumanlar, alevler üzerimize, yüzümüze geliyordu. Çaresizlik nedir, onu yaşadık, anladık. Bizim için acı bir hatıra kalacak. Düsseldorf Başkonsolosu’muzun hastanede ziyareti bize moral oldu. Yalnız, kimsesiz olmadığımızı hissettirdi. Kendisine teşekkür ederiz.”

İkinci Solingen faciası
AİLE BÜYÜKLERİ SOLINGEN’E GELDİ
Öte yandan binanın çatı katında alevlere yenik düşerek, feci şekilde hayatını kaybeden Bulgaristan Türk’ü karı-kocanın 28 ile 29 yaşlarında, çocuklardan birinin üç aylık, diğerinin ise beş yaşında olduğu öğrenildi. Ailenin Bulgaristan’da yaşayan anne-babaları acı haberin ardından önceki gün Solingen’e geldi. Binanın üçüncü katında yaşayan diğer bir Bulgaristan Türk’ü aileden anne ve baba sekiz aylık bebekleriyle birlikte alevlerden kurtulmak için kendilerini binadan aşağı bırakmıştı. Ağır yaralanan babanın Köln’de hastanede, anne ile sekiz aylık bebeği ise Solingen’de yoğun bakım ünitesinde tedavi altında. Facianın yaşandığı dört katlı bina, eşi Türk olan bir Polonyalı kadına ait çıktı. İtfaiye, yangının, fark edilmeden uzun bir süre önce çıktığının tahmin edildiğini ve bunun da faciaya yol açtığını belirtti. İtfaiye ekibi olay yerine ulaştığında, ahşap merdiven boşluğunun ‘kızgın ve tamamen alevler içinde’ olduğu ve kaçış yolunun ‘tamamen yandığı’ belirtildi. Evvelki gece çıkan yangın 31 yıl önceki Solingen faciasını hatırlattı. 29 Mayıs 1993’te Alman aşırı sağcılar tarafından kundaklanan binada Genç Ailesi’nin 5 ferdi hayatını kaybetmişti.
İkinci Solingen faciası


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!