Büyülü ikili

Güncelleme Tarihi:

Büyülü ikili
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 16:39

Yunus Emre Enstitüsü’nün Frankfurt‘ta ‘Endülüs’ten Anadolu’ya Melodiler’ adıyla düzenlediği konserde sahne alan bağlama ustası Erdal Akkaya ile İspanyol Jeronimo Maya büyülediler.

Haberin Devamı

İkili, İspanya Romanları’nın bölgesi olan Endülüs bölgesisi Flamenko ile türküleri bütünleştirerek dinleyicilere unutulmaz bir dinleti yaşattılar. Saz ustası Akkaya konserde Kırşehir yöresinden Muharrem Ertaş’a ait ‘Başımda Altın Tacım’, Hacı Taşan’ın ‘Kula Sevdiğim Kula’nın yanısıra ‘Sevda Olmasaydı’ ve ‘Bugün Ayın Işığı’ ve Yunus Emre’nin ‘Gel Gör Aşk Beni Neyledi’, ‘Denizli’nin Horozu’, Bahçe Duvarını Aştım’, ‘Bağa Gel, Bostana Gel’, ‘Bilmem Şu Feleğin Nesi Var’ ezgilerini de seslendirdi. Gitar çalma yeteneği ile parmak ısırtan Maya da ‘Tandos’ ve ‘Zapa Teado’ eseriyle alkış aldı.

Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik ile Yunus Emre Enstitüsü Dr. Yılmaz Bulut dinleyiciler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

‘Çok zengin kültürümüz var’

Erdal Akkaya, İspanyol sanatçı Maya ile “Endülüs’ten Anadolu’ya” projesini Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’da tanıttıklarını kaydetti. Akkaya, projeyle ezgilerin birlikte söylemeyi amaçladıklarını da ifade etti.

Anadolu’nun pek çok coğrafyadan daha zengin bir müzik kültürü ve kaynağına sahip olduğunu kaydeden Akkaya, “Bu Anadolu’da farklı medeniyetlerin binlerce yıllık birikimidir. Dünyanın Anadolu müziğini ilgisi giderek artıyor. Anadolu çok renkli, farklı müzik türü kaynaklara sahip, keşfedilmeyi bekliyor. Anadolu müziğinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması için büyük çaba sarfedilmiyor. Özellikle Almanya’da eyaletlerde bağlama kurslarının yapılması, ülkedaşlarımızın halk türkülerine, oyunlarına ilgisi, Alman müzikseverlerin de halk müziğimize ilgisi söz konusu. Bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

‘Yurttaşlarımız kültürlerine daha sıkı sarılmalı’

Anadolu ezgilerinin dünyanın farklı bölgelerine daha çok ulaşması için ne yapmak gerektiği sorusu üzerine ise Akkaya, “Dünyanın her bölgesinde festivaller düzenleniyor. Davetler geliyor. Burada kendi kültürümüzü tanıtma olanağı bulabiliyoruz. Daha çok konserler vermek gerekiyor. Fakat herşeyden önce yurttaşlarımızın kendi kültürlerine daha sıkı sarılmaları dünyanın ilgisini çekecektir. İnsanımız Anadolu’nun zengin müziğine  sahip çıkar  ve bulundukları şehirlerde talepte bulunurlarsa ezgilerimiz kültürel etkinliklerde yer alabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!