Bugün anıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bugün anıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 12:11

Neonazi terör örgütü NSU tarafından öldürülen sekizi Türk 10 kişi, BugünBerlin’de düzenlenecek törenle anılacak. Ayrıca Frankfurt, Nürnberg, Hannover,Hessen ve Offenbach’ta da anma törenleri ve yürüyüşler düzenlenecek.

Haberin Devamı

ALMANYA bugün devlet zirvesinin katılımı ile neonazi terör örgütü NSU tarafından öldürülenleri anıyor. Anma törenini, Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa ettiği için Başbakan Angela Merkel üstlendi. Berlin’in ünlü ‘Jandarma Pazarı’ adlı meydandaki Konzerthaus’da düzenlenecek anma törenindeki konuşmayı, Wulff’un yerine Almanya Başbakanı Angela Merkel yapacak. Bugün saat 10.30’da başlayacak törende, kurbanların yakınları adına ise Semiya Şimşek ile Gamze Kubaşık, Nazım Hikmet’in ‘Davet’ adlı şiirini okuyacak. Mousse T. olarak tanınan ve Hannever’de yaşayan müzik yapımcısı Mustafa Gündoğdu’nun, Sting’in ‘Fragile’ ve John Lennon’un ‘İmagine’ isimli parçalarından anma töreni için uyarladığı eserler çalınacak.

Rey ve Bach çalınacak
Törende Cemal Reşit Rey ve Johan Sebastian Bach’ın eserleri çalınacak. İki ünlü bestekarın eserlerini Berlin Sanat Üniversitesi Orkestrası yorumlayacak. Aynı zamanda Alman sinema sanatçısı İris Berben ile Türk kökenli oyuncu Erol Sander de yabancı düşmanlığına karşı uyarı, barış ve hoşgörü içeren şiirler okuyacak.

Hessen de anacak
Hessen Eyaleti İçişleri Bakanlığı’nda da saygı duruşu yapılacak. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Werner Koch yaptığı çağrıda, bakanlıkta saat 12.00’de yapılacak saygı duruşuna tüm bakanlık çalışanlarının katılmasını istedi.

Alternatif anma
Konzerthaus’da devlet zirvesinin eksiksiz katılacağı anmaya alternatif gösteri düzenlenecek. Konzerthaus’un tam karşısındaki alanda yapılacak anmada önce miting gerçekleşecek, ardından da 12.30’da saygı duruşunda bulunulacak.

Hannover’de kınama
Yeni belediye binasında saat 12.00’de yapılacak anma töreninde Anakent Belediye Başkanı Stephan Weil, neonazi kurbanları anısına bir konuşma yapacak. Başkan Weil, halkı törene davet ederek, neonazi terörünün kınanmasını istedi.

Frankfurt’ta saygı duruşu

Anma töreni 12.00’de neonazi kurbanları anısına yapılacak 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayacak. Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Petra Roth ve Alman Sendikalar Birliği, ‘Almanya’da ırkçılığa yer yok’ çağrısıyla törene katılacak.

Nürnberg’te Türklere çağrı
Anma töreni Nürnberg’deki İnsan Hakları caddesi’nde saat 12.00’de gerçekleştirilecek. Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu Sözcüsü Şefik Alp Bahadır, Türk vatandaşları anma törenine katılmaya çağırdı. Nürnberg Belediyesi ve Alman Sendikalar Birliği (DGB) Orta Frankonya Temsilciliği öncülüğünde törene destek verecek.

Offenbach kınayacak
Almanya’nın Offenbach kentinde de düzenlenecek gösteriyle neonazi terörü lanetlenirken kurbanlar da anılacak. Kentte düzenlenecek yürüyüşe Offenbach Anakent Belediye Başkanı Horst Schneider, Yeşiller Hessen Başkanı Tarek El Wazir, Offenbach Türkiye Dostluk Derneği, Frankfurt Alevi Kültür Merkezi, DiTİB, Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF), Offenbach Yabancılar Meclisi, Courage, Rödermark Türk Alman Dostluk Derneği de destek verecek.

Öldürüldüğü yerde anılacak
Neonazi kurbanlarından Mehmet Kubaşık, 2006 yılında Dortmund’da öldürüldüğü büfenin önünde cumartesi günü düzenlenecek törenle anılacak. Töreni düzenleyen Irkçılığa Karşı İttifak Grubu, cinayet yerinde bir bildiri okuyacak. Bildiride Alman yetkililerden ırkçı cinayetlerin bir an önce aydınlatılması ve terör grubunun yardakçılarının tespit edilerek cezalandırılması istenecek.

Eleştiren Gauck da katılıyor
BUGÜN eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un inisiyatifi ile Berlin’de gerçekleşecek neonazi kurbanlarını anma törenine Cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck da katılacak. Ancak Gauck, Cumhurbaşkanı Wulff’un ölenler için devlet töreni yapılacağını duyurduğu günlerde Die Welt Gazetesine yaptığı açıklamada, kurbanlar anısına devlet töreni yapılmasını doğru bulmadığını söylemişti.

Gauck, “Uzun süre önce ölenleri anmak için bu, doğru bir şekil değildir. Devlet töreni herhangi bir olayın arkasında hemen gösterilmesi gereken bir reaksiyondur. Gerçek demokrasi ancak devletin ve yurttaşların el ele vermesi ile mümkündür. Bu ülkede aşırı sağın kökünü kazımak için geniş kapsamlı yurttaşlık inisiyatifi vardır. Benim için bu NPD’yi yasaklamaya çalışmaktan daha önemlidir” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!