BU KEZ REDDi SALON

Güncelleme Tarihi:

BU KEZ REDDi SALON
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 12:23

Duruşmanın ertelenmesini isteyen sanık avukatı Wolfgang Heer, mahkemeyi dilekçe yağmuruna tuttu.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde 10 kişinin ölümünden sorumlu neonazi terör örgütü NSU davasına sekiz gün aradan sonra devam edildi.

Baş sanık Beate Zschaepe, saat 09.30’da başlaması gereken duruşmaya 15 dakika geç getirildi. Girer girmez salona sırtını dönen baş zanlının ilk günkü tavır ve davranışlarına devam etmesi dikkati çekti.

Kulağında büyük halka küpe saçları arkadan bağlı Zschaepe, avukatlarıyla gülerek sohbet etti. Duruşma başladıktan sonra ilk yarım saat, salonda bulunanların okunması ile geçti.

• MÜDAHİLLER GELEMEDİ •

Davaya müdahil olarak katılan kurban yakınları duruşmaya gelemedi. İlk duruşmada 20’ye yakın müdahil katılırken, dünkü duruşmaya sadece yedi kişi gelebildi. Elif ve Gamze Kubaşık salonda yerini alırken Köln’deki bombalama olayında yaralanan beş müdahil de duruşmada hazır bulundu.

Kassel’de oğlunu kaybeden İsmail ve Ayşe Yozgat, hasta olan babalarını ziyaret için Türkiye’ye gittiğinden duruşmaya katılamadı. İlk duruşmaya katılan İsmail Yaşar’ın kızı Dilek Özcan da avukatı Mehmet Gürcan Daimagüler aracılığıyla üç çocuğuna bakmak zorunda olduğunu, 600 Km öteden devamlı tehir edilen duruşmaya her zaman gelemeyeceğini belirtti.

• İLGİLENDİREN DURUMLARDA •

Duruşmalara Friedberg’ten katılan ve dünkü duruşmaya gelemeyen Adile Şimşek’in de bundan böyle sadece kocası Enver Şimşek’in olayında duruşmayı izleyeceği öğrenildi. Müdahil avukatlarından Yavuz Selim Narin, “İlk günler hep formalite ile geçtiği için kurban yakınları hem üzülüyor hem de gereksiz yere yoruluyor. 6 Mayıs’taki başlangıca ilk gün olduğu için yoğun katılım oldu, ancak bundan böyle sadece kendilerini birebir ilgilendiren durumlarda katılacaklarını düşünüyorum” dedi.

• İLK SÖZÜ KİM ALACAK •

Baş yargıçın salonda bulunanların isimlerinin okunmasının ardından ilk sözü hangi avukat alacak tartışması çıktı.

“Artık sanıkların kimlik tespitine geçmek istiyorum” diyen baş yargıçın sözünü kesen Zschaepe’nin avukatına Başyargıç Manfred Götzl, “Burada söz hakkını ben veririm” diyerek sert çıktı. İlk sözü alan sanık avukatı Heer ile baş yargıç Götzl arasında tartışma yaşanırken, Heer’in “Bu salonda duruşma yapılamaz” demesi dikkat çekti. Tartışmalara müdahale eden müdahil avukatları ise sanıkların kimlik tespitleri yapılarak esasa geçilmesini istedi. Müdahil avukatlardan Adnan Menderes Erdal duruşma salonundaki haçın kaldırılması için dilekçe vereceklerini duyurdu.

• REDDİ SALON •

Mahkemeye yeni bir gerekçeli dilekçe veren Zchaepe’nin avukatı Wolfgang Heer, müvekkili ile arasındaki mahremiyetin korunmadığını ileri sürerek duruşmanın daha büyük bir salonda yapılmasını istedi. Bir saatten fazla dilekçe okuyan savunma avukatı, son yapılan basın kurasının kurallara aykırı yapıldığını da iddia ederek, noter huzurunda yapılan çekilişin açıklanması talebinde bulundu. Heer, salonunun yetersiz olduğunu gerekçe göstererek mahkemeye yeniden iptal dilekçesi verdi.

• MÜDAHİLLER DE RED İSTEDİ •

Müdahil avukatlar ise savunma taleplerinin geri çevrilerek, iddianamenin okunmasına geçilmesini istedi. Savunma avukatlarının salonun değiştirilmesi için verdiği duruşmaya iki günlük ara verilmesi talebini görüşen mahkeme heyeti salonun tüm katılımcılar için uygun olduğuna hükmederek talebi geri çevirdi. Devamlı yeni dilekçe vermek isteyen sanık avukatı Heer, baş yargıç Götzl’in sinirlerini zorladı. Tüm celse gün boyu sanık avukatının yeni dilekçe verme isteğiyle meşgul oldu.

Ali MERCİMEK / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!