Bu kadar da olmaz, olamaz

Güncelleme Tarihi:

Bu kadar da olmaz, olamaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2023 11:10

Tam 54 yıl önce genç bir öğrenci olarak yurtdışına çıktım. Bir süre Fransa’da yaşadım. Yaklaşık 50 yıldır da Almanya’da yaşıyorum. Hem de severek... Öğrencilik döneminde de 1980 yılında başlayan gazetecilik yaşamımda da hem Almanlarla hem de başka ulustan insanlarla hep iyi ilişkilerim oldu. Hiç kimseye ön yargılı yaklaşmadım. Milliyetleri, kökenleri, cinsiyetleri, renkleri ne olursa olsun herkesle iyi anlaştım. Hâlâ da öyle...

Haberin Devamı

Bu kadar da olmaz, olamaz
AMA meslek hayatımda “Bu kadar da olmaz, olamaz!” dediğim zamanlar oldu. Hafta başındaki yazımda “Hamas’ın İsrail’de giriştiği ve aralarında çok sayıda çocuk ve kadınların da bulunduğu 1300’den (son verilere göre 1400) fazla insanı katletmesinin, yerli-yabancı 250’nin üzerinde kişiyi rehin almasının savunulacak ve tasvip edilecek hiçbir yönü yoktur. Olamaz da...” diye yazdım.
Aynı yazımda “Buna misilleme olarak İsrail’in Gazze’ye bomba ve kurşun yağdırarak aralarında en az 724 çocuk ve genç ile 458 kadının da bulunduğu 2 bin 300’den (son resmi verilere göre 3 bin 700) fazla Filistinli insanı katletmesinin de savunulacak ve tasvip edilecek hiçbir yönü yoktur. Olamaz da...” satırlarına yer verdim.
Ama Alman medyasındaki haberlere bakıyorum.
Gazetelerde, “Hamas barbarları Almanları kaçırdı. Bu İsrail’in 11 Eylül’ü”, “İsrail’in 9/11’i”, “Almanları Hamas’ın şiddetinden kim kurtaracak?”, “Hamas’ın yok etme planı”, “Avrupa’ya terör geri geldi. Brüksel’de iki futbol taraftarı kurşunlanarak öldürüldü. Katil ‘Allahu Ekber’ diye bağırdı”, “İsrail askerlerine üzülüyor”, “Yakındoğu’da savaş. Hamas’ın terörü, İsrail’in yanıtı”, “Netanyahu: Savaş uzun sürecek ve şiddetli olacak”, “İsrail ziyaretinde roket alarmı”, “Sınırsız savaş. Hamas’ın saldırısından sonra İsrail teröre karşı bütün gücüyle kendini savunuyor” başlıklı haberler.
Alman televizyon kanalları ve radyolarında da öyle...
Hepsi de haklı olarak Hamas’ın saldırılarını kınadı.

Haberin Devamı

GÖRMEZDEN GELDİLER
Evet...
Hamas’ın saldırılarının, çocuk, genç, yaşlı kadın erkek, sivil demeden insanları öldürmesinin savunulacak, kabul edilecek hiçbir yönü yoktur.
Olamaz da...
Ama İsrail de Gazze’de çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, sivil demeden binlerce insanı öldürdü.
Bunun da savunulacak ve kabul edilecek hiçbir yönü yoktur.
Olamaz de...
Ancak Alman medyası bunu neredeyse görmezden geldi.
Arap kökenlilerin yoğun olduğu Berlin’in Neukölln kesiminde Hamas’ın saldırılarını kutlayan, sokakta tatlı dağıtan birkaç kendini bilmezin tutumunu ön plana çıkardı.
Almanya’nın farklı kesimlerinde ‘İsrail’le dayanışma’ gösterileri yapılırken, başkent Berlin’de ve başka birçok kentte ‘Filistin’le dayanışma’ gösterilerine izin verilmedi.
İzinsiz gösteriler de polis tarafından dağıtılırken, birçok gösterici gözaltına alındı.
Polisle sürtüşmeleri ön plana çıkaran Alman medyası, özgürlükleri unutup, ‘gösteri yasağına’ destek verdi.
Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Eş Başkanları Alice Weidel ile Tino Chrupalla, Hamas’ı destekleyenlerin sınır dışı edilmesini istediler.
AfD kervanına SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil ile başka politikacılar da katıldı ve “Kim Almanya sokaklarında Hamas saldırılarını kutlarsa ve Alman pasaportu yoksa, sınır dışı edilmeli” dediler.

Haberin Devamı

YASALARA GÖRE HERKES EŞİT
SPD’li Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser de buna destek verdi.
CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “İsrail devletini inkâr edenler sınır dışı edilmeli” dedi.
Hükümet ortağı FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, ‘yabancılar’, yani Alman vatandaşı olmayanlar tarafından düzenlenen Filistin yanlısı gösterilerin yasaklanmasını istedi.
Kubicki, haftalık Focus dergisinde yayınlanan makalesinde, Alman Anayasası’nın 8’inci maddesine göre ‘yalnız Alman vatandaşlarının bir araya gelme, toplanma, yani gösteri yapma hakkına sahip olduğuna’ yer verirken, İkamet Yasası’na göre Alman pasaportu olmayanların politik aktivitelerde bulunamayacağını savundu.
Bu gösteriler için izin alanların hemen hemen hepsi, ‘yabancı kökenli de olsa’ Alman vatandaşıdır.
Bu gösterilere katılanların büyük bir bölümü de öyle.
Kaldı ki, Alman vatandaşı olmasalar bile ‘Yasa önünde eşitlik’ başlıklı Alman Anayasası’nın 3’ünü maddesinde “Bütün insanlar yasa önünde eşittirler... Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini ve siyasi görüşlerinden dolayı hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz” denilmektedir.
Aynı zamanda bir hukukçu olan Kubicki’nin bunu bilmemesi mümkün değildir.
Kaldı ki, çifte vatandaşlıkları olmayan ‘göçmen kökenlilerin’ de ‘saf kan’ Almanların olduğu gibi Alman pasaportları iptal edilemez.
Bunu Kubicki’nin de öyle düşünen Alman politikacıların da kafalarına iyice yerleştirmeleri gerekir.
Ama sağduyulu Alman politikacılar da Alman medyası da bu gerçekleri görmezden, duymazdan gelmeyi yeğlediler, hâlâ yeğliyorlar.
İşte bu nedenle de “Bu kadar da olmaz, olamaz!” diyorum.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!