BND çalışanı Carsten L.’ye şantaj iddiası

Güncelleme Tarihi:

BND çalışanı Carsten L.’ye şantaj iddiası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2022 11:45

Almanya’da Dış İstihbarattan Sorumlu BND görevlisinin Rusya’ya bilgi sızdırılmasının detayları netleşmeye başladı. WDR ve NDR medya kuruluşları, tutuklanan üst düzey yönetici Carsten L.’nin Ukrayna’yla ilgili durum değerlendirmesi raporlarını sızdırdığını gündeme getirdi. Rusya’nın Alman istihbaratçıya şantaj yapmış olabileceği de iddia edildi.

Haberin Devamı

FEDERAL Başsavcılık ve BND soruşturmanın detayları hakkında açıklama yapmadı. Teknik takip bölümü üst düzey yöneticilerinden olduğu belirtilen BND çalışanı çarşamba günü tutuklanmıştı. Federal Başsavcılık, BND görevlisinin 2022 yılında devlet sırlarını Rusya’ya iletmekle suçluyor. Adalet Bakanı Marco Buschmann’a göre, suçlamaların doğru olması halinde, bunun “Rus casusluğuna karşı önemli bir darbe” olacağını kaydetti. Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sırasında yabancı istihbarat servislerine çifte ajan yerleştirmiş olabileceği kaydedildi. Yabancı istihbarat servislerinde görevli çalışanların bu şekilde görevlendirilebilmesi casusluğun en üst başarısı olarak kabul ediliyor.

BND çalışanı Carsten L.’ye şantaj iddiası
ÇOK KİŞİ HÜKÜM GİYDİ
Son yıllarda Almanya’da Rusya adına casusluk yaptıkları suçlamasıyla çok sayıda kişi hüküm giydi. Ancak Alman istihbaratında bir çifte ajanın kimliğinin ortaya çıkarılması nadiren görülüyor. Son olarak 2014 yılında bir BND çalışanının ABD’ye binlerce Alman casusunun açık ismini verdiği tespit edilmişti. Çifte ajanın daha sonra Ruslara e-posta yoluyla hizmet teklif ettiği de iddia edildi. Almanya’da İç İstihbarattan Sorumlu Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, bu yıl ilkbaharda yaptığı açıklamada, Almanya ve müttefiklerinin konumunun Moskova’yı yakından ilgilendirdiği uyarsında bulunmuştu. Ukrayna savaşının patlak vermesinin ardından istihbarat dairesi, bakanlıkları ve yetkilileri artan tehlikeye karşı duyarlı olması konusunda uyarmıştı. Bazı bakanlıklarda görevli devlet memurlarının Rus pozisyonlarında sözde etki ajanı olarak çalışmış olabileceğine dair şüpheler bulunduğu kaydedildi. Ancak, şu anda BND’de olduğu gibi herhangi bir arama ya da tutuklama yapılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!