Blue Jean'in vatanı Anadolu

Güncelleme Tarihi:

Blue Jeanin vatanı Anadolu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 18:36

İş Bankası Kültür Yayınları Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası ile işbirliği içinde ünlü tarihçi Prof.Dr. Halil İnalcık'ın kaleme aldığı "Türkiye Tekstil Tarihi Üzerine Araştırmalar" isimli kitabı piyasaya çıkardı. Prof.Dr. İnalcık, "Türk tekstil sanayi dünyanın en eski sanayi kollarından biridir. Pek az kişi bilir ama, Türk tekstil ve dokuma sanayi 15 ve 16'ıncı yüzyıllarda Hint tekstilinden sonra dünyada ikinci sırada bulunuyordu Blue-jean'ın kaynağı da Anadolu idi" dedi.

Haberin Devamı

İş Bankası Kültür Yayınları Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası(TTSİS) ile işbirliği içinde ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın (resimde) kaleme aldığı 'Türkiye Tekstil Tarihi Üzerine Araştırmalar" isimli kitabı piyasaya çıkardı. Eski çağlardan başlayıp 2004-2006 krizine kadarki dönemi kapsayan kitap, tekstil ile ilgili birçok bilinmezi aydınlatırken, tekstilcilerin krizlerle nasıl baş ettiğini ve nelerle karşılaştıklarını da belgeler yardımıyla anlatıyor.

Kitabın tanıtımı dolayısıyla Topkapı Sarayı’nda düzenlenen törene Prof.Dr. Halil İnalcık, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, Topkapı Sarayı Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

İNALCIK: TÜRK TEKSTİLİ 16. YÜZYILDA İKİNCİ SIRADA İDİ

Tanıtım töreninde bir konuşma yapan Prof. Dr. İnalcık kitabın yayımlanmasına destek veren İş Bankası Kültür Yayınları ile TTSİS’e teşekkür ederken, 'Türk tekstil sanayi dünyanın en eski sanayi kollarından biridir. Pek az kişi bilir ama, Türk tekstil ve dokuma sanayi 15 ve 16’ıncı yüzyıllarda Hint tekstilinden sonra dünyada ikinci sırada bulunuyordu" dedi. Prof. Dr İnalcık, blue-jean olarak adlandırılan ve bugün tüm dünyada moda alan kumaşın da ilk yaratıcılarının Anadolu’da Türkler olduğunu belirterek, 'Osmanlının güney vilayetlerinde mavi pamuklulardan üretilen blue-jean daha sonra İspanya’ya geçti ve plantasyonlarda çalışan işçiler ilk olarak giymeye başladılar ve oradan da zamanla tüm dünyaya yayıldı" diye konuştu.

NARİN: TÜRKİYE GELECEÐİN PARLAYAN YILDIZI

Toplantıda bir konuşma yapan TTSİS Başkanı Halit Narin, 'Türkiye, Avrupa’da hiçbir zaman ikinci ya da üçüncü planda olmadı ve olmayacak. Avrupa’nın parlayan yıldızı olacağız. Türkiye, Çin ve Rusya ile birlikte dünyada da geleceğin parlayan yıldızı konumunda. Ufukta dördüncü bir yıldız da görünmüyor ve diğer yıldızlar da sönüyor. Geleceğin Türkiye’si dendiği zaman, akıllara Türk ekonomisi, Türk parası, Türk tarihi gelmelidir. Türkiye akıllardan silinmemeli. Türkiye’nin geçmişini hatırlatıp, ülkenin geleceğini hazırlayan hocalarımıza müteşekkiriz."

İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan da, 'Bu kitap üzerinde bir kelime üç kez tekrarlanıyor. Birisi Türkiye İş Bankası’nın başında yer alan Türkiye, ikincisi TTSİS’in başında bulunan Türkiye ve kitabın başlığındaki Türkiye. Kapağında üç Türkiye adının geçtiği, büyük emek ve bilgiyle hazırlanmış bu çok değerli kitabı ülkemize kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

KİTAP TEKSTİL TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Prof.Dr. İnalcık’ın kitabı tekstil sektörünün çağlara yayılan tarihini okuyuculara aktarırken, sadece Osmanlı tarihiyle sınırlı kalmayıp, Asur dönemi ve Orta Asya’ya kadar uzanıyor. Eski çağlardaki üreticilerin ne gibi talepleri karşılamak için çalıştığını, doğu ? batı ticaretinde rekabetin nasıl geliştiğini ve ne türden krizlere yol açtığını anlatan kitapta, tekstil dünyasındaki yenilik arayışlarına da değiniliyor. 368 sayfa tutan kitapta konuyla ilgili pek çok resim, harita da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!