Bir maymunun gözünden mülteci öyküsü: Çıkış Yolu Yok!

Güncelleme Tarihi:

Bir maymunun gözünden mülteci öyküsü: Çıkış Yolu Yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2018 12:15

Afrika’da yakalanan ve tutsak edilen bir maymun olan ‘Kızıl Peter’in, hayatta kalabilmek için insan kılığına girmesinin anlatıldığı Franz Kafka’nın öyküsünden uyarlanan Çıkış Yolu Yok adlı tek kişilik oyun, yarın Frankfurt’ta sahneleniyor. Devrim Evin, Kızıl Peter’i canlandırdığı oyunda göçmen, mülteci ve ‘farklı’ olan tüm insanların mücadelesine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

ÜNLÜ yazar Franz Kafka‘nın öyküsünden uyarlanan tek kişilik ‘No Way Out / Çıkış Yolu Yok’ adlı oyun, yarın Frankfurt‘ta sahneye çıkıyor. Oyunun kahramanı ‘Kızıl Peter’i bir süredir çalışmalarını Londra‘da sürdüren Devrim Evin canlandıracak. Evin, ‘Fetih 1453’ filminde Fatih Sultan Mehmet‘i ve daha sonra da ‘Yunus Emre, Aşkın Sesi’ filminde ünlü ozanı başarıyla canlandırarak dikkatleri çekmişti.

Bir maymunun gözünden mülteci öyküsü: Çıkış Yolu Yok

Türkiye kökenli tiyatrocuların yönetimindeki ‘Enternasyonal Tiyatro’da sahnelenecek olan oyun, Franz Kafka‘nın 1917‘de yayınlanan ‘Akademi İçin Bir Rapor’ başlıklı kısa öyküsünden Devrim Evin ve Tiyatro Yönetmeni Malcolm Keith Kay tarafından uyarlandı. Müzikleri Oktay Köseoğlu tarafından yapılan oyunun yönetmenliğini ise Malcolm Keith Kay yürütüyor.

Haberin Devamı

ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL ÇIKIŞ YOLUNU ARIYOR
Oyunda Afrika’da yakalanan ve tutsak edilen bir maymun olan ‘Kızıl Peter’in, hayatta kalabilmek için ‘insan’ gibi davranmayı öğrenmesi ve insanları taklit etme süreci işleniyor. Oyunun içeriği ilgili yapımcı kuruluş ‘DEPPA Produktion’dan yapılan açıklama “Oyunumuz, göçmen, mülteci ve ‘farklı’ olan tüm insanların mücadelelerini temsil ediyor. Tüm insanların nasıl eşit olabilecekleri işlenirken ‘İyi insanlar, baskı ve zorluk karşısında değişmeli midir?‘ sorusu tartışılıyor. Daha iyi ve insan gibi bir yaşam için; ölüm, zulüm ve açlıktan kaçan göçmenler, vardıkları yerlerin kölesi oluyor.
Bu yabancılar; inançlarını ve kültürlerini değiştirmeye zorlanmalı mı? Oyunumuzda ‘Kızıl Peter’, sağ kalabilmek için insanları taklit ederek öğrendiği yaşamında, özgürlüğü değil aslında çıkış yolunu arıyor“ denildi.

BAKMADAN GEÇME!