Bir kadın gitti, bir kadın geldi

Güncelleme Tarihi:

Bir kadın gitti, bir kadın geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2019 11:27

Almanya’da iki sürpriz siyasi gelişme birden yaşandı. Savunma Bakanı görevinden istifa eden Ursula von der Leyen, AB Komisyonu Başkanı seçilirken, ondan boşalan koltuğa yine kadın bir aday olan Kramp Karrenbauer oturdu. Şimdiye kadar, “Bakanlık koltuğu istemiyorum” diyen hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Annegret Kramp Karrenbauer Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue’de düzenlenen törenle mazbatasını aldı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Steinmeier izinde olduğu için mazbatayı Cumhurbaşkanı’nı temsilen Federal Konsey Başkan Yardımcısı ve Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller verdi. Saraydaki devir teslim töreninde Başbakan Merkel ve AB Komisyon Başkanı seçilerek Savunma Bakanı görevini bırakan Ursula von der Leyen de hazır bulundu. Federal Konsey Başkan Yardımcısı Michael Müller, Ursula von der Leyen’e bakanlıktan azil belgesini verdi.

MERKEL’İN PRENSESLERİ
Mazbata töreninde Başbakan Merkel’in yine kameralar önünde titreme ihtimaline karşı yine sandalyeli önlem alındı. Merkel, Kramp Karrenbauer ve von der Leyen devir teslim törenini oturarak izledi. Merkel siyasi kariyerlerine büyük katkıda bulunduğu ve Merkel’in prensesleri olarak tanınan Kramp Karrenbauer ile von der Leyen’i tebrik ederek, yeni görevlerinde başarılar diledi. Kramp Karrenbauer için devir teslim töreninin ardından Alman ordusu askeri tören düzenledi. Kramp Karrenbauer gelecek hafta Meclis’te düzenlenecek olağanüstü oturumda yemin ederek resmen göreve başlayacak.

Haberin Devamı

Bir kadın gitti, bir kadın geldi

MUHALEFETTEN TEPKİ
Merkel’in yerine CDU Genel Başkanı seçilen Annegret Kramp Karrenbauer, kendisini tamamen parti çalışmasına vermek istediği gerekçesiyle bakanlık koltuğu istemiyordu. Kramp Karrenbauer ayrıca parti Genel Başkanı olarak, Başbakan Merkel’in bakanlar kurulu üyesi olmaya da sıcak bakmıyordu. Ancak hükümette bir görevi olmayınca, gündemde kalmanın zor olduğunu gören Kramp Karrenbauer, kendisini göstermek için Savunma Bakanlığına ‘evet’ dedi. Böylece Almanya’da Savunma Bakanı olarak bir kadın gitti, yerine bir kadın geldi. Muhalefet ise Kramp Karrenbauer’in Savunma Bakanı olmasını eleştirdi. Hürdemokrat Parti (FDP) daha önce bakan olmak istemeyen Kramp Karrenbauer’in inandırıcılığını yitirdiğini savundu.

BAKMADAN GEÇME!