‘Beşinci Mevsim’ rengarenk başladı

Güncelleme Tarihi:

‘Beşinci Mevsim’ rengarenk başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2011 19:18

Almanya’da Ren Havzası’nda ‘Beşinci Mevsim’ olarak da adlandırılan karnavaldün başladı. Binlerce katılımcı ilginç kostümleriyle caddeleri renklendirdi.

Haberin Devamı

Almanya’da başta Köln, Düsseldorf ve Mainz kentleri olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde karnaval dönemi, her yıl olduğu gibi 11’inci ayın 11’inde saat 11’i 11 geçe başladı. Karnaval sezonu, kutlamaların en eğlenceli geçtiği Köln kentinde bu yıl ‘Her deli kırmızı burunlu’ sloganıyla yapılacak.

Halk arasında ‘Beşinci Mevsim’ olarak anılan karnaval sezonu, Köln’de binlerce karnavalcının uçuk kostümleriyle toplandığı Heumarkt’ta tarihi belediye binasının bulunduğu meydanda gerçekleşti. Binlerce litre bira ve alkolün tüketildiği etkinlikte alkol sınırını aşanlar için değişik yerlerde ilk yardım ekipleri hazır bekletildi.

FOTOGALERİ: ‘BEŞİNCİ MEVSİM’ RENGARENK BAŞLADI

Şubat’a kadar sürecek

Karnaval etkinlikleri özellikle Ren Havzası çevresinde yaşayan Katolik kesime özgü bir gelenek olarak biliniyor. Karnaval sezonu, doruğa ulaştığı şubat ayı ortalarına kadar devam ediyor. Karnaval, ‘Kadınlar Karnavalı’ denilen perşembe günü, kadınların hakimiyeti ele geçirdikleri ‘Weiberfastnacht’ etkinliğiyle başlayan sokak şenlikleri eşliğinden yedi gün sonra ‘Kül Çarşamba’ diye adlandırılan ‘Aschermittwoch’ günü sona eriyor. Karnaval, Köln’e özgü ‘Alaaf’, Düsseldorf’ta ise ‘Helau’ şeklindeki selamlamalarıyla karşılanıyor. Kadınların belediye binalarını basıp kontrol altına alması ile başlayan bu son hafta, binlerce kişinin karnaval kostümlerini giyerek katıldığı kutlamalara sahne oluyor.

Kötü ruhlar kovuluyor

İnsanların kostümleriyle sokağa döküldükleri ‘Gül Pazartesi’ diye adlandırılan ‘Rosenmontag’ günü şenlikler doruğa ulaşıyor. Kent sokakları konfeti ve şekerleme yağmuruna tutulurken, çeşitli karnaval dernekleri sokaklarda karnaval araçlarıyla geçitler düzenliyor. Gece, gündüz devam eden eğlenceler temsili bir kuklanın ateşe verildiği ‘Aschermittwoch’ etkinliğiyle sona eriyor. Karnaval geleneği kış mevsiminin barındırdığı varsayılan kötü ruhların kovulması adetine dayanıyor. Karnavalın ardından Hıristiyanlar için ‘Fasten Zeit’ denilen geleneksel oruç dönemi başlıyor.



Türk çiftin nikah tarihi asla unutulmayacak

Karnavalın başlangıcı olan 11’nci ayın 11’i saat 11’i 11 geçe Türk çiftin nikahı kıyıldı. Köln’de Karnaval Müzesi’ndeki nikahla yaşamlarını birleştiren Sultan Akçiçek ile Haksun Gülçiçek çifti ilginç kostümleriyle karnavalda evlenen tek Türk çift oldu. Emlak uzmanı Haksun Gülçiçek ile diş doktoru Sultan Akçiçek nikah dairesine tek başına geldi. 7 çiftten biri olan Gülçiçek çiftinin karnaval açılışında evlenmeleri Alman basını tarafından da büyük ilgi gördü. Göçün 50. yılında böylesine güzel bir sayı ile birbirleriyle evlenmenin mutluluğunu duyan Gülçiçek çifti, “Böyle güzel bir günde evlenip, Türk kökenli olarak belediyenin altın defterine imza atmamız müthiş bir olay. İşte uyumun en güzel örneğini biz temsil ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!