Berlin'in keşfe değer geceleri

Güncelleme Tarihi:

Berlinin keşfe değer geceleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2009 00:00

MUTLAKA hepimiz zaman zaman Türkiye'de olmayı ister ve dostlarla birlikte keyifli bir ortamda “muhabbet” arzusu duyarız. Ama bence Türkiye'nin en az özleneceği Avrupa şehri Berlin'dir.

Haberin Devamı

Çünkü Berlin'de, Türkiye'yi aratmayacak düzen kurulmuş. Öylesine ki, bu şehirde tek kelime Almanca konuşmadan yıllarca yaşanabileceği söyleniyor. Herhalde Almanya'da bahsedilen, “uyum” sorunu bu olsa gerek... Niye yalan söyleyeyim, Berlin'in bu hali benim pek hoşuma gidiyor. Uyum sorunu ya da yabancıların entegrasyonu gibi sorunlara pek aldırmıyorum. Çünkü ben bu şehirde, İstanbul'u birebir yaşıyorum. Beyoğlu'nun Nevizade'de ki meyhaneleri, bu kentin Kreuzberg semtinde mevcut. Seç seç beğen... Üstelik, birbirinden kaliteli müzisyenleriyle... Belki İstanbul'da bile böylesine kaliteli ve değerli müzisyen bulunmaz.

******
Bu kente, Berlin Film Festivali için yaptığım birkaç günlük seyahat bana pek iyi geldi. Çünkü İstanbul'u özlemiştim. Berlin bu özlemimi büyük ölçüde giderdi. Keyifli yerleri keşfetmek için, Hürriyet'in Berlin bürosundan Aydın Ulun'a takılmak yeterli. Açılışını önceki Cuma günü yapan “Yeşilçam” adlı müzik holü birlikte keşfettik. Birkaç yıl önce “Balıkçı Ergun”da dinlediğim Volkan Arslan'ın orada sahne aldığını görünce çok mutlu oldum. “Ölüyorum Kederimden” şarkısını ondan bir kez daha dinleme fırsatını buldum. Volkan'ı daha dinlememiş olanlar, büyük bir sesi henüz keşfetmemişlerdir. Karadenizli Lokman Konak'ın, “Loky Lokantası” da, Berlin'in sıcacık mekanlarından. 50'li yıllarda ki “Türk Sanat Müziği Korosu” düzeniyle oturan sanatçı gurubu, arka arkaya tüm makamlardan müzik ziyafeti çekiyorlar.
Berlin'in en iyi kadın solistlerinden biri bence Emral... Billur gibi sese sahip. Abdullah'ın kemanının eşliğinde, pürüzsüz, tertemiz bir sesle tanıştım. “Kumkapı” lokantası, ailelerin birlikte eğlendikleri bir mekan haline dönüşmüş. Hatay Kırıkhan'lı Hasan, mutfağa girip, bizzat kendi usulüyle “şiş kebap” ziyafeti çekti. Berlin Fenerbahçeliler Derneği Başkanı Durmuş Ali Matur'un ön ayak olduğu gecede, Emral'in şarkılarına hep beraber eşlik ettik. Eğer yolunuz bir gün Berlin Kreuzberg'e düşerse, Türkler arasında pazarın kurulduğu “köprü” olarak bilinen yerin hemen ağzında “Pavillon” diye bir mekan göreceksiniz. Hatay'lı Alex, orayı adeta cennet hale getirmiş. Sizin için özel seçeceği şarapların tadına bakmayı ihmal etmeyin.

*******
Size bir şey itiraf etmeliyim. Almanya, benim “beğendiğim” ülkeler arasında yer almaz. Hatta daha da ileri gideyim. Frankfurt, Stuttgart, Dormund, Duisburg gibi şehirler içimi daraltır. Ama Berlin başka... Bence Berlin, bırakın yukarıda sözünü ettiğim “Türkiye vari” özelliğini, şehir olarak da çok çekici ve bir o kadar da keyifli... “Türkiye Vari” özelliği ise benim tercih nedenim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!