‘Berlin’in çeşitliliği korunmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Berlin’in çeşitliliği korunmalı’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2022 10:48

CDU Berlin Teşkilat Başkanı Kai Wegner, Türk girişimciler tarafından kurulan Avrupalı Türkler İş Dünyası Ağı’nı (NETU) ziyaret etti. Wegner, Berlin ile İstanbul’un kardeş şehir olmasına rağmen bu fırsatın şu andaki Berlin hükümeti tarafından değerlendirilemediğini söylerken, iktidara gelmeleri halinde ilk olarak bu konuya ağırlık vermek istediğini söyledi. CDU üyesi ve Spandau ilçesinden eyalet parlamentosu seçimlerinde aday olan avukat Ersin Nas da Wegner’in ziyaretine eşlik etti.

Haberin Devamı

NETU Berlin Başkanı Bülent Göktekin’in ev sahipliği yaptığı toplantıda NETU yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Wegner, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinden yana olduğunu belirtti. “Avrupa’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin de Avrupa’ya ihtiyacı var” diyen Wegner, iyi ilişkilerin her iki ülkenin de çıkarına olacağını vurguladı. İlişkilerin iyi olmasına yönelik çalışmalar yapmak için önemli fırsatlar olduğunu belirten Wegner, Berlin ile İstanbul arasındaki kardeş şehir anlaşmasına dikkati çekti. Wegner, “İstanbul çok önemli bir finans merkezi. Çok güçlü ve hareketli bir ‘start-up’ camiası var. Berlin ve İstanbul uzun yıllardır kardeş şehir. Ancak şu ana kadar ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik hiçbir şey yapılmadı. Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum” dedi. Berlin’deki ana muhalefet partisi lideri olarak bile İstanbul’a gitmeyi planladığını ifade eden Wegner, ancak şimdi Berlin’in yeniden seçim atmosferine girdiğini ve bu ziyareti olası seçimler sonrasına erteleyebileceğini ifade etti.

‘Berlin’in çeşitliliği korunmalı’
Kai Wegner, Bülent Göktekin

Haberin Devamı

‘BERLİN’DE EĞİTİM TAM BİR FELAKET’
Konuşmasının önemli bir bölümünü Berlin’deki sorunlara ayıran Kai Wegner, eğitim, ulaşım, enerji ekonomisi ve kalifiye personel konularında ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. ‘Berlin’de eğitimin tam bir felaket’ olduğunu kaydeden Wegner, ciddi anlamda öğretmen açığı bulunduğunu ve okullarda öğrenciler için yeterli yer olmadığını ifade etti. Berlin gibi bir metropol kentin mobilite ve ulaşım sorunu yaşadığına da dikkati çeken Wegner, kendisinin bisiklet yollarına karşı olmadığını ifade ederken, “Ancak Yeşiller ne derse desin, bu kentte daha 50 yıl insanlar otomobil kullanmaya devam edecek. İnsanlar araba kullandıkları için kendisini suçlu gibi hissetmemeli” dedi. Wegner, ayrıca Yeşiller Partisi’ni insanların yaşamalarına müdahale ederek ne yiyip ne yememeleri gerektiği ve nasıl hareket etmeleri gerektiği konularında karar vermeye çalışmakla suçladı.

Haberin Devamı

‘Berlin’in çeşitliliği korunmalı’
‘SPD ÜÇÜNCÜ SIRADA GÖRÜNÜYOR’
Berlin Anayasa Mahkemesi’nin, ön mütalaasında geçen yıl yapılan seçimlerin tamamen yenilenmesi yönündeki değerlendirmesini de ele alan Wegner, “Son yapılan anketlere göre seçimlerin yenilenmesi durumunda, bundan sonra Berlin’in ya CDU’lu ya da Yeşiller’li bir eyalet başbakanı olacak. Şu anda iktidardaki SPD, tüm anketlerde üçüncü sırada. Biz seçimlerde birinci parti olmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Wegner konuşmasında kendi partisine de öz eleştiri yaptı. Uzun süre Almanya’nın göç ülkesi olduğunun kabul edilmediğine dikkati çekerken, “Çeşitlilik, Berlin’in en büyük şansı. Şehrimizin bu çeşitliliği korunmalı” dedi. Kai Wegner, doğma büyüme Berlinli olduğunu ifade ederken, yaşadığı Spandau ilçesindeki lakabının da (göçmenlerle ilişkilerinin iyi olduğu için) ‘Kai Ali Wegner’ olduğunu söyledi. NETU üyesi işverene ve diğer göçmen kökenli girişimcilere şehre yaptıkları katkılardan dolayı da teşekkür eden Wegner, ziyaretinin sonunda NETU defterini imzaladı. Wegner deftere, “Bundan sonra da yapıcı bu tür görüşmeleri gerçekleştirmek istiyorum” diye yazdı.
‘Berlin’in çeşitliliği korunmalı’

 

BAKMADAN GEÇME!