Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın!

Güncelleme Tarihi:

Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 10:16

Almanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Berlin’de yeniden gösterilen ‘Kazım Akkaya ve Naunyn Sokağı Sakinleri’ filmini o sokakta oturan Almanlar da izledi. Gösterimden sonra düzenlenen panelde dilini bilmedikleri, insanlarını tanımadıkları bir ülkeye gelerek zor koşullarda çalışan ilk nesil ‘Almanyalı Türkler’ için ‘Gastarbeiter’ (Misafir İşçi) anıtı yapılması istendi.

Haberin Devamı

Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın

ALMANYA’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle geçen yıl yeniden gösterilmesi planlanan ancak pandemi nedeniyle ertelen 1975 yapımı ‘Kazım Akkaya ve Naunyn Sokağı Sakinleri’ filmi, dün izleyiciyle buluştu. Şair, yazar, gazeteci Aras Ören’in ‘Küçük İstanbul’ olarak bilinen Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg kesimindeki Naunyn Sokağı’nın isminin yer aldığı ‘Was will Niyazi in Naunynstrasse?’ (Niyazi’nin Naunyn Sokağı’nda ne işi var?) kitabından esinlenerek yapılan film, izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Kreuzberg kesimindeki Movimento sinemasında gösterilen ve 1960-1970’li yıllarda ‘Gastarbeiter’ (Misafir işçi) olarak Berlin’e gelerek çalışan ve yaşayan Türklerin yaşam ve yaşantılarından kesintiler içeren filme, o bölgede yaşayan Almanlar da ilgi gösterdi. Kazım Akkaya’yı 1970’li yıllarda Berlin’de yaşayan ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz’in canlandırdığı filmde, yıllarını Berlin’de geçiren yazar Aras Ören, Krikor Melikyan, Claus Theo Gartner, Birgül Topçugürler, Yüksel Topçugürler, Kemal İnci, Senih Orkan ve Güner Yüreklilik başta olmak üzere, başka Türk işçileri de rol aldı. Rejisör Friedrich Zimmermann’ın 1975 yılında çektiği filmin özellikle genç izleyicileri çok duygulandırdığı da gözden kaçmadı.

Haberin Devamı

Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın

BİRİNCİ KUŞAĞA ÖVGÜLER YAĞDIRILDI
Gösterimden sonra düzenlenen panelde dilini bilmedikleri ve insanlarını tanımadıkları bir ülkeye gelerek zor koşullarda çalışan ilk nesil ‘Almanyalı Türklere’ övgüler yağdırıldı. Rejisör Friedrich Zimmermann, SPD’li Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Sevim Aydın, Charite Üniversite Kliniği Psikiyatri Bölümü Başkanı Prof. Meryam Schouler-Ocak ile sosyolog Dr. Volker Wild’in katıldığı, gazeteci Alke Wierth’in yönettiği panelde, gece-gündüz demeden çok zor koşullar altında çalışan ve Almanya’nın bugünkü refah düzeyine ulaşmasında büyük katkıları olan ilk nesil ‘misafir işçiler’ anısına Berlin’e bir anıt yapılması istendi. ‘Misafir işçi’ çocukları olarak Berlin’de büyüyen Prof. Schouler-Ocak ile Sevim Aydın da diğer katılımcılar da izleyiciler de bu öneriye tam destek verdi. SPD milletvekili Sevim Aydın, bu yönde çalışmalar başlattığını ve bunun gerçekleşmesi için gereken çabayı göstereceğini söyledi. BERLİN

 

Haberin Devamı

Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın

Panele Dr. Volker Wild, Sevim Aydın, Prof. Meryam Schouler-Ocak ve rejisör Friedrich Zimmermann katıldı. Gazeteci Alke Wierth de yönetti. (Soldan sağa)
Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın

Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın

Berlin’e ‘Gastarbeiter’ anıtı yapılsın

BAKMADAN GEÇME!