Berlin’de yeniden seçim olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de yeniden seçim olur mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2022 14:45

Geçen yıl Berlin’de kaosa dönen seçimlerle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Berliner Zeitung gazetesi, bazı sandıklarda seçim pusulalarının bile bile yanlış kullanıldığını belirtirken, seçimlerin iptal edileceğini bile gündeme getirdi. Federal Meclis Seçim Komisyonu ise yapılan itirazı değerlendirmeye başladı. Aynı şekilde Berlin Eyaleti Anayasa Mahkemesi’nde de seçimlerin yenilenmesine yönelik itirazlar yapıldı.

Haberin Devamı

BERLİN’de geçen yıl 26 Eylül’de genel seçimlerin yanı sıra eyalet parlamentosu seçimleri, belediye meclisi seçimleri ve özelleştirilen toplu konutların yeniden kamulaştırılması konusunda referandum aynı gün yapıldı. Ancak bazı bölgelerde seçim pusulaları eksik olunca seçmenler oy kullanabilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldı. Gelen bazı pusulaların ise yanlış yazıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. Berlin Seçim Kurulu Başkanı yaşanan skandal sonrası görevinden istifa ederken, yapılan ilk itirazlar sonucu oy sayma işlemleri yeniden yapıldı. Oy pusulalarının yanlış olduğuna yönelik itirazlar ise Federal Meclis Seçim Komisyonu’na iletildi ve mahkemeye başvuruldu.
Berliner Zeitung gazetesi ise Meclis’teki komisyonun görüşmelere başladığı hafta sandık görevlilerinin bile bile yanlış pusulalarla oy kullanılmasına izin verdiğini yazdı. Gazete, seçimlerin yenilenmesini gerektirecek kadar ciddi usulsüzlük olduğunu gündeme getirirken, Sol Parti’nin Federal Meclis dışı bile kalabileceğini iddia etti. Berlin’deki seçimlerin yenilenme ihtimalinin daha da yükselmeye başladığını belirten gazete, Berlin Anayasa Mahkemesi’nin 2 bin 257 sandıktan çıkan sonuçlarla ilgili raporları talep ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

‘SONUÇLAR FARKLI OLURDU’
İddialara göre, Friedrichshain ilçesindeki bir müzik okulunda 512 numaralı seçim sandığında Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesi eyalet parlamentosu seçimleri için hazırlanan pusulalarla oy kullanıldı. Hatanın kısa zamanda fark edilmesine rağmen yanlış oy pusulalarıyla oy kullanılmasına devam edilmesi yönünde talimat geldiği ve yaklaşık 2 saat boyunca hatalı pusulalarla oy kullanıldığı kaydedildi. İki saat sonra kullanılan oyların geçersiz olacağı sandık görevlilerine bildirildiği ve seçmenlere oylarını yeniden kullanması çağrısı yapıldığı ancak sadece üçünün geri dönerek oylarını yeniden kullandığı, diğer seçmenlerin ise bir daha oy kullanmaya gelmediği iddia edildi.
Eski milletvekili ve seçimlerde Freien Waehler adlı partiden liste başı adayı olan Marcel Lüthe, seçmenlerin kandırıldığını belirterek seçimlerin iptali için mahkemeye başvurdu. Federal Seçim Kurulu Başkanı Georg Thiel de Berlin’deki 6 seçim bölgesinde sonuçlara itiraz etti. Thiel, uzun kuyruklar olmaması ve eksik veya yanlış oy pusulaları olmaması durumunda milletvekili koltuk dağılımının farklı olacağını ifade etti

BAKMADAN GEÇME!