Berlin’de seçimler yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de seçimler yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2022 14:17

Berlin tarihinde bir ilk yaşanacak. Berlin Anayasa Mahkemesi, geçen yıl genel seçimlerle aynı gün yapılan eyalet ve belediye seçimlerinin yeniden yapılması yönünde karar verdi. Mahkeme, yaklaşık 1 ay önce açıkladığı ön mütalaasında da bu yönde görüş belirtmişti. Mahkeme, milletvekillerinin dağılımı ve parlamentonun oluşumu üzerinde etkili olabilecek çok sayıda seçim hatası olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

YASA gereği, mahkemenin kararından sonra seçimlerin 90 gün içinde yapılması gerekiyor. Eyalet Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Stephan Bröchler, seçimlerin 12 Şubat 2023’te yapılabileceğini gündeme getirdi. Eyalet parlamentosu seçimleriyle birlikte 12 merkez ilçe belediyede de seçimler yenilenecek. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne seçimlerin yenilenmesine yönelik 35 itiraz başvurusu yapılmıştı. Yenilenecek seçimlerde partiler aday değişikliğine gidemeyecek ve önceki seçimlerdeki adaylarıyla yarışacak. Adayların liste sıralamaları da değişmeyecek. Eyalet Parlamentosu seçimlerinde bu süre içinde 18, belediye meclisi seçimlerinde ise 16 yaşını dolduran veya Berlin’e taşınan yeni seçmenler de oy kullanabilecek.
Seçimler geçen yıl 26 Eylül’de gerçekleşti. Seçimlerin galibi olan SPD’nin adayı Franziska Giffey, eyaletin ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçmişti. Ancak yenilenecek seçimlerde Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti’den oluşan koalisyona liderlik eden Franziska Giffey’in (SPD) eyalet başbakanlık koltuğu da sallantıda. Anketlere göre SPD’nin yeniden en güçlü parti olup olmayacağı belirsiz. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller ile muhalefetteki CDU arasında başa baş bir yarış var.

Berlin’de seçimler yenileniyor
GENEL SEÇİMLER KISMİ YENİLENECEK
Öte yandan Federal Meclis, Berlin’deki genel seçimlerin de kısmi yönde yenilenmesi yönünde karar almıştı. Buna göre Berlin’de 431 Seçim lokalinde Federal Meclis seçimleri yeniden yapılacak. Ancak seçimlerin ne zaman yapılacağı henüz belli değil. Muhalefet partileri ise seçimlerin Berlin’in tamamında yenilenmesini istiyor. Bu nedenle muhalefet partilerinin karara Federal Anayasa Mahkemesi’nde itiraz etme ihtimali var. Böyle bir durumda genel seçimlerin tekrarının 2024 yılına kadar uzayabileceği belirtildi.
Geçen yıl 26 Eylül’de yapılan federal seçimler, Berlin Eyalet Parlamentosu ve belediye seçimleriyle aynı gün gerçekleştirilmişti. Ayrıca, aynı gün, bazı özel konutların kamulaştırılmasına yönelik referandum da gerçekleştirildi. Berlin Maratonu’nun da yapıldığı gün gerçekleşen seçimlerde bazı oy pusulalarının eksik olduğu veya yanlış dağıtıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle zaman zaman bazı oy verme merkezleri geçici olarak kapanmak zorunda kaldı ve girişlerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bazı seçim sandıkları ise resmi kapanış saati olan 18.00’den sonra da açık kaldı. Berlin Maratonu nedeniyle ilave yolların da kapalı olması, oy pusulalarının teslim edilmesini zorlaştırdı.
Berlin’de seçimler yenileniyor

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!